Гейпарадът в снимки

С извънредна полицейска акция започна гейпарадът в София, предаде репортер на Dnes.bg.

Футболни ултраси и крайни националисти се опитаха да попречат на шествието, но полицията ги спря.

Около 25 футболни ултраси и крайни националисти бяха поставени в легнало положение на тревата в градинката пред хотел „Хилтън“, за да бъдат неутрализирани. По-късно голяма част от тях бяха арестувани.

Парадът започна в 16.30 часа от Моста на влюбените (зад НДК).

Желаещите да се присъединят към шествието в началото бяха твърде малко. Постепенно обаче участниците в парада започнаха да се събират и броят им достигна около 200 души.

Малко по-късно непълнолетен младеж хвърли бомбичка по шестващите.

Наложи се намесата на полицаи с палки и защитни шлемове.

Противници на гейпарада се опитаха да последват тълпата, но полицията ги спря. Това разгневи част от скинарите и ултрасите и те неколкократно мятаха бомбички и димки срещу органите на реда и участниците в шествието.

Изненадващо гейпарадът продължи към Орлов мост, а не към Южния парк, както бе обявено предварително. Накрая участниците в шествието се отправиха към Червената къща.

По-късно в събота от МВР съобщиха, че са задържани около 60 скинари заради нарушаване на обществения ред. Част от арестуваните са носили метални боксове.

Лидерът на БНС Боян Расате също е сред арестуваните. По случайност един от служителите на СДП не е ранен. Това станало, когато полицаят е спрял за проверка Боян Расате. Лидерът на БНС се е движел в група с няколко свои поддръжници, които хвърлили в краката на униформения запалени димки, увити във вестник, уточняват от пресцентъра на МВР.

Гейпарадът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase