Снимка: Dnes.bg
fallback

"Не набирайте кодове #90 или #09 от мобилния си телефон, ако за това ви се обадят хора, които твърдят, че са инженери по поддръжката на мобилната мрежа или кажат, че проверяват телефонната линия".

Така започва писмо, което голяма част от работещите с интернет получават в пощите си от няколко дни насам, препратено от приятели и колеги.

Странното съобщение твърди, че измамници ползват устройство, което позволява с набиране на #90 или #09 те да получат достъп до вашата СИМ карта и да правят разговори от нея за ваша сметка.

"Затворете веднага, без да набирате никакви номера", съветват неизвестните доброжелатели и препоръчват съобщението да се разпространи до роднини и познати.

За Dnes.bg от трите мобилни оператора съобщиха, че мейлът е спам, а вероятността някой друг да използва вашата СИМ-карта е равна на нула.

"За да има някой достъп до вашата карта, той трябва да я притежава физически. Виртуално картата не може да се притежава", категорични са от Globul.

Оттам ни обясниха, че съществува вариант, в който да "влязат в телефона", ако bluеtooth-устройството на апарата е забравено включено и някой се прикачи, за да тегли данни от вашия телефон.

От Мtel съобщиха за Dnes.bg, че обсъждат вероятността да разпратят до абонатите си  SMS-и, в които да им обяснят, че не съществуват рискове за клиентите на компанията при набирането на #90 или #09.

Vivatel пък твърдят, че имат най-добрата мрежа в страната, което им позволява да защити клиентите си.

" Абонатите ни няма от какво да се притесняват", каза за Dnes.bg Георги Куртев, директор "Връзки с обществеността" на БТК-груп.

Мобилните оператори съветват хората да не се поддават на подобни информации, а да се свържат с информационния център на своя мобилен оператор, в случай че получат такива съобщения или обаждания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

АНОНИМКО

преди 15 години

Та...ако има възможност някой да говори през вашата карта free, то тогава на вас ви се трупа голяма сметка, което пък е много изгодно за мобилните опретори, които не им пука кой плаща, важното е да си вземат своето. Много ясно, че ще кажат че няма такова нещо с #90 или #09. АМА ИМА! само ни правят на *** и ни източват! Ако ви се обадят ор мобилен оператор, не сте длъжни да говорите с тях, затваряйте им с думите "и на вас да ви *******" Заменете *** с нещо по ваш вкус

48

krasi

преди 15 години

Аз мога да демонстрирам,как мога да ползжам чужда карта...!Мога да демонстрирам и доста други неща...!Тия неща съществуван още от времето на Грашнов...И искаше да ме води на Витоша за последна разходка преди години,като разбра...skype: manarashvili

47

преди 15 години

ауууууууууу

fallback