Снимка: Булфото
fallback

Германският разследващ журналист Юрген Рот отправя сериозни обвинения срещу преплитането между политика и престъпност в България, съобщи в четвъртък радио DW.

В момента Юрген Рот дописва последната си книга „Новите демони”.

„Главната тема е преплитането между структури на престъпния свят, на държавата и на тайните служби в България. Отдавна се занимавам със страните от сферата на влияние на бившия СССР. Много пъти съм ходил в България, първият път беше още в началото на 80-те години. Наблюдавам със загриженост и огорчение политическите процеси в страната. След приемането в ЕС се беше появила надеждата, че нещата ще се подобрят, но тази надежда, уви, се оказа химерична. Напротив, положението дори се влоши. Решаващ принос за това имат определени политически структури.”, заяви Рот пред DW.

„С Румен Петков се занимавам вече от доста време. Нещата започнаха с неговата топла дружба с еврокомисаря Фратини. Чуждестранни дипломати в България твърдят, че тъкмо благодарение на тази дружба докладите за напредъка на България са били сериозно украсени. После г-н Петков взе да се хвали, че престъпността в страната е по-ниска, отколкото в Германия - на базата на една статистика на германската полиция. Германското посолство тогава написа остро писмо, че не е редно статистиката да се манипулира по такъв начин. Внимателно следя и това, което се случва през последните месеци и седмици. Както казах, от известно време особено настойчиво наблюдавам г-н Румен Петков като символична фигура за ставащото в България.”, подчертава германският разследващ журналист.

„И правосъдието, и полицията, и политиката до ден днешен поддържат на най-високо равнище връзки с организираната престъпност. Има и пряко замесени лица на равнището, където се взимат най-важните политически решения. Разговарях с високопоставен полицай, който навремето е отговарял за борбата срещу организираната престъпност. Той ми разказа ужасяващи неща. Не знам доколко всичко разказано е вярно, но този мой събеседник директно обвини г-н Петков, че е замесен в контрабандата на амфетамин. Аз първоначално си казах: „Ами, празни приказки.” Но после чух същото твърдение в различни западни посолства в София и от други източници, тоест – крушката сигурно си има опашка.”, посочва Рот.

Dnes.bg припомня, че по време на днешните дебати по петия вот на недоверие Румен Петков заяви, че ще заведе дела за клевета срещу двама души – Михаил Михайлов от Плевен и Юрген Рот.

След две убийства на публични личности в София авторитетът на българското правителство, което е обект на обвинения в корупция и връзки с организираната престъпност, се срива, но засега то все още се държи, се казва в кореспонденция на Агенция Франс прес.

Повод за информацията на агенцията са скандалите в МВР.

АФП цитира анкета на Алфа рисърч, от която личи, че 55% от българите и 39% от електората на социалистите смятат, че министърът Румен Петков трябва да се оттегли.

Цитира се и мнението на политолога Евгени Дайнов. Според него кабинетът е загубил подкрепата на обществото и рискува липсата на доверие да се превърне в недоверие и гняв.

Според Боряна Димитрова поведението на правителството в условията на днешната криза вещае още по-тежки моменти при евентуални бъдещи кризи.

Но авторитетът на България, която е под зоркия поглед на Еврокомисията, може да пострада още повече пред ЕС, се казва по-нататък в кореспонденцията.

Този скандал е безпрецедентен, а правителството отговаря: „Добре, ще видим“, продължава Дайнов. Брюксел може скоро да окачестви това поведение като напълно провокативно.

АФП припомня, че Брюксел вече е замразил 450 милиона евро, предназначени за София, и във вторник призова за спешни мерки в борбата срещу организираната престъпност след последните две убийства.

„Погледнато отстрани, всичко това дава на България имидж на много опасна страна“, заявява Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


* Заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Здравко

преди 15 години

Хахахха най-голямата престъпност в българия е политиката според мен ...

52

anonimen

преди 16 години

toq petkov e nai-lukaviq i bezkrupolen mafiot.vijte mu gadnata mutra tq go izdava shto za *** e.vinagi sum znaela 4e e svurzan s mafiqta i bez nqkoi da mi kazva,ta to mu li4i.ei politici stana vi neudoben georgi stoev a?ole opasna mafiq ste.

51

ima li znachenie

преди 16 години

пълно с *** в тая даржава ... но за жалост те водят парада ако искате ми вярваите ама ни тряабва един чегевара левски или дори хитлер .То с тия *** няма сваршване от всякаде се въдят. Корупция обичам тази дума и всичко е наред подготвиш ли точната сума това е идеологията днес в БГ за съжаление Послепис за политиците: си маиката *** ако мога даже няма да ви заровя !!!

fallback