Снимка: БГНЕС
fallback

Софийският градски съд определи парична гаранция от 2000 лева за д-р Станислав Христов, ръководител на катедра “Съдебна медицина” в Александровска болница.

Христов беше задържан преди около две седмици по подозрение, че нерегламентирано е извършвал експлантации на тъкани и кости от починали, чиито тела са били закарани в Съдебна медицина за аутопсия.

На Христов е предявено обвинение за нарушаване на правилата, установени за работа с човешки органи - експлантация на органи, извършено с користна цел в множество случаи.

На 18 март т.г. Софийският районен съд определи мярка “домашен арест” за Христов.

Пред журналисти Христов коментира, че е възможно да не внесе гаранцията в определения от съда 10-дневен срок.

Според съда разследващите органи ще трябва да преценят дали да поискат отстраняването на Христов от длъжността ръководител на катедрата.

До задържането на Христов се стигна след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г.

Според информация от прокуратурата експлантациите са били извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лева за тяло, за да не се оплачат в полицията.

Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата.

От прокуратурата разкриха също, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

глупак

преди 16 години

форумите са мн. хубаво нещо - можеш да кажеш каквото мислиш, но и, за жалост, да лъсне компетентността ти. Та, накратко за т.нар. скандал с доц. Христов. Предлагам да си зададете няколко въпроса/ да направите няколко справки - кога до арестуваха - в кой ден, какво се случи в същия ден; какво каза доцента пред медиите при промяната на датата за произнасяне на съда - от петък, за понеделник; какво каза пак той при промяна на мярката в понеделник пред медиите, щото те щедро тиражираха новината при ареста и никакви и нямаше при другите две последвали действия от драмата/трагедията/ комедията. Това много ми пирбича на "после ходи доказвай, че нямаш сестра". А ако не е виновен, тогава какво. Вие, дето плюете, ще се извините ли, само питам де, не че се надявам някога също така публично да се разбере истината

20

Димитрова

преди 16 години

ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, А НЯКАКВО ООД - СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

19

Goldy

преди 16 години

не съм сигурна точно какво е ставало в "Съъдебна медицина", на но наистина съм сигурна, че ще ни сменят личните документи...И, ако сега трябва да "свериш" данните за някого веднъж при личния лекар, втори път в МВР (пък вече си знаем кой е МВР!!!), то с новите документи тези данни ще бъдат на едно място. Не се ли замисляте тогава "Съдебна медицина" с кого ще работи най-много???

fallback