Районният съд в Добрич постанови четири години лишаване от свобода за сръбския бизнесмен Миролюб Гаич за измама на седмина спестители в "Югоагент-вложение".

Според съда Гаич е действал в условията на продължавано престъпление, като през периода февруари-май 95 год. е заблудил и държал в заблуждение седмина граждани с цел да набави за себе си имотна облага и им е причинил вреда в големи размери - 2 693 660 неденоминирани лева, мотивира се съдът.

Гаич трябва да заплати по 1000 лева на двама от спестителите, които съдът конституира като граждански ищци и частни обвинители.

Самият бизнесмен днес не се призна за виновен пред съда.

Той обясни, че е развивал мащабна търговска дейност и е можел да изплаща договорения висок дивидент на вложителите. 

„Това, което правех, не се харесваше на банкерите, на търговците и на конкуренцията“, заяви собственикът  на "Югоагент-вложение", като обвини и спестителите, че са се поддали на масовата психоза да си изтеглят парите.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред по-горната съдебна инстанция.

Районният съд потвърди днес и мярката му "задържане под стража" и Гаич, който бе издирван с дни от полицията бе арестуван в съдебната зала.

Сръбският бизнесмен нашумя в началото на 90-те години, когато създаде в Добрич "Югоагент-вложение" и набра спестители от цялата страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase