Мъже показват белезите си от операции за изваждане на бъбреци във Филипините. Снимка: АР
fallback

Много израелци пътуват до Източна Европа, придружавани от израелски лекари, за да им бъде извършена трансплантация.

Тази практика е известна още като "туризъм с цел трансплантация".

Най-честите дестинации са Македония, България, Косово и района на бивша Югославия.

Това се казва в публикация на организацията "Интернешънъл аналист нетуърк", цитирана от DW.

В Полша и Русия има случаи на кражби на органи или отвличания, най-вече на деца, с цел донорство на органи. Най-често клиентите са богати араби.

Според "Интернешънъл аналист нетуърк" най-много операции за вземане на органи с цел продажбата им се правят в Турция, Чешката република и Грузия.

В Турция цената на човешки бъбрек стига 2 700 долара. Според оценката на Американската медицинска асоциация това е твърде висока цена, тъй като същият този орган може да бъде набавен от Ирак само за 1 000 долара.

По-късно на пазара платежоспособни клиенти са готови да заплатят за него сумата от 150 000 долара.

Най-чести пациенти на операции за вземане на органи са турски, молдовски или беларуски граждани, но също така и руснаци, румънци, босненци, косовари, македонци, албанци и граждани на някои други източноевропейски страни. Най-търсени органи са бъбреци, бял и черен дроб, роговица, но така също и кости, сърдечни клапи и кожа дори, както и други добре продаващи се части от човешкото тяло. Взетите органи след това се замразяват, докато бъдат транспортирани по въздуха до нелегални дистрибуторски центрове в САЩ, Германия, скандинавските страни, Великобритания, Израел, Южна Африка и други богати индустриални държави.

Трафикът на човешки органи се е превърнал в сериозен международен бизнес. В него са замесени лекари от Индия, Филипините, Бразилия, Турция или Израел, които бродят из Балканите в търсене на подходящи донори.

"Вашингтон поуст" е открило малко селце в Молдова с такава бедност, която била принудила 14 от общо 40 мъже в селото да започнат да продават органите си, за да преживяват.

В Украйна операциите с цел кражба на органи са често срещано явление. През август 2002 година трима лекари от Лвов бяха осъдени за търговия с органи от жертви на катастрофи. За всеки продаден орган те получавали до 19 000 долара. В Босна и Херцеговина дори желаещите да продават органите си поместват съобщения за това в пресата. За някои органи цената можела да достигне и 68 хил. долара, което е значителна сума в една страна, където месечните заплати са от порядъка на 200 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

kosio

преди 15 години

kolko e cenata gore dolu niakoi mojeli da mi kaje

14

prostak

преди 16 години

Аз ли не знам? Ако знеш на какъв огън се пека.

13

...

преди 16 години

Kupuvam nokat za golqm prust na kruka moje i udaren ama da e nov vnos s garantiran proizhod! Da e nqkade godina na proizvodstvo - 2001-2002 godina!Moje i da ima gazova uredba i klimatik...

fallback