Софийският районен съд /СРС/ върна на прокуратурата за прецезиране делото за валутно престъпление срещу бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров.

Съдът посочи, че в обвинителния акт са констатирани съществени нарушения, поради което подсъдимият и защитата му не могат да разберат точния период, в който са осъществени деянията, за които Димитров е обвиняван.

По първото искане на адвокатите за процесуални нарушения, че е необходимо да има дознание в България, съдията не прие тези констатации и сметна обвинителния акт за правилен.

Според адвокатите в разследвания период от 2.10.1999 г. до 26.06.2003 година има разминаване на датите в разглежданите подпериоди кога и как точно са извършвани сделките.

Според съда това нарушава правата на подсъдимия за защита и съответно подготовката на адвокатите му.

Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви, че това са технически неточности, които могат да бъдат лесно отстранени за по-точна конкретизация.

Той продължава да счита, че обвинителния акт и наказателното постановление са достатъчни за подвеждане под съдебна отговорност на Валентин Димитров, но прокуратурата ще се съобрази с постановлението на съда.

По-рано защитата на Валентин Димитров поиска делото срещу него да бъде прекратено заради процесуални нарушения и върнато за доразследване на прокуратурата.

Адвокат Лъчезар Таков заяви, че едно от основните им възражения за процесуални нарушения е, че в Австрия разследването е извършено от следовател, а в България трябва да има образувано дознание.

Адвокатите на Валентин Димитров поискаха днес и отвод на прокурор Божидар Джамбазов заради медийни изяви, в които изразява предварително становище за виновността на Валентин Димитров.

Съдът обаче отхвърли това тяхно искане с аргумента, че прокурорът е участвал съвестно и е овластен от закона за разследване на случая и той не може да бъде отстранен, защото не е нарушил процесуалните правила.

Днес в съда не се яви служителят от австрийската банка, където разследващите намериха близо 4 млн. евро, Маркус Валеруц, който е бил нередовно призован.

Днес в Софийския районен съд започна заседанието по първото дело срещу Вальо Топлото за валутни престъпления. На 6 юли прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Димитров.

Той е обвинен за това, че от 2000 г. до задържането му на 4 юли 2006 не е декларирал пред БНБ преводи на валута по свои сметки в Австрия.

Сумата, за която прокуратурата обвинява Димитров, е около 4 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase