18 души загубиха живота си в катастрофата на 7 декември. Снимка: Булфото
fallback

Причините за катастрофата с автобуса в град Бяла на 7 декември 2006 година, при която загинаха 18 души и бяха ранени други 12, са у шофьора на камиона Синан Алиев и в неизправности в тежкия автомобил.

Това става ясно от завършилата днес авто-техническа експертиза, извършена отпетима специалисти, съобщи БТА. Експертизата бе съобщена от окръжния прокурор на Русе Огнян Басарболиев.     

Катастрофата е можело да бъде предотвратена от Синан Алиев, ако му е бил изправен автомобилът и ако е имал много добро познаване на механиката на движението на превозните средства, голяма психическа устойчивост и самоконтрол, е заключението на специалистите.     

Според тях шофьорът е знаел за неизправностите в управляваното от него превозно средство.  Експертното проучване доказва, че камионът "Шкода Мадара" и полуремаркето не са били изправни.

Установени са редица неизправности, от които по-важни за случая са в спирачната система на влекача и спирачната и електрическата системи на полуремаркето.

Основна причина за всичките тези неизправности е лошото обслужване и поддържане на влекача и полуремаркето. Шофьорът е могъл да ги възприеме и установи преди последното пътуване, смятат експертите.    

По спирачната система на влекача и електрическата на полуремаркето са извършени промени, които са в причинно-следствена връзка с настъпилото произшествие, пише още експертизата.     

Освен това според събраните доказателства полуремаркето е било претоварено с 1540 кг пшеница. Поради направената надстройка, собствената маса на полуремаркето се е увеличила с около 1000 кг.

Това увеличение на масата е спомагало за по-бързото ускоряване при спускането по наклона и допълнително е затруднило спирането.     

Експертите смятат, че шофьорът не се е спуснал по пътния наклон с необходимата втора бавна предавка.

Освен това е можел да извърши извънредни действия, да отбие вдясно на около 1000 метра преди мястото на катастрофата или чрез удар на автобуса с цялата челна площ на камиона да го избута напред до пълно спиране.

По този начин автобусът не би излязъл извън пътя и пострадалите биха били по-малко.   

Няма установени неизправности по системите на блъснатия автобус "Исузу", свързани с безопасността на движение, които да имат връзка с настъпилото произшествие.  

По делото предстои повдигане на окончателно обвинение и разпит на обвиняем, допълнителни действия по искане на обвиняемия или пострадалите и предявяване на разследването, съобщи окръжният прокурор.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback