И Орлов мост е включен в отсечката за видеонаблюдение. Снимка: Булфото
fallback
Утре в СДВР се открива Център за видеонаблюдение в столицата, съобщи МВР.

В новия център се осъществява постоянен контрол по отсечката от площад "Света Неделя" до кръстовището на Орлов мост.

С първия етап от пилотния проект започва видеонаблюдение на столицата и градът се включва в групата на европейските столици с най-модерна защита на сигурността, доказала ефективност с около 30 на сто спад на престъпните прояви след въвеждането й, твърдят от вътрешното министерство.

Очакваният ефект от поставянето на камерите е контрол за спазването на закона за движение по пътищата, превенция на престъпността и събиране на оперативна информация за критични места за джебчийство, пласмент на дрога и други негативни прояви.

Първоначалният етап обхваща едно от най-натоварените трасета в София, където е концентриран огромен автомобилен и пешеходен поток - от Булбанк през площад "Княз Александър Батенберг", покрай Народното събрание и до Орлов мост.

Разположените там институции са сред най-посещаваните, в района се намира и един от най-ползваните входове на метрото и две от най-активните столични кръстовища.

Техниката е разположена след анализ на тези фактори и на данните за криминогенно рисковите места и при спазване на изискванията за закона, които задължават обществеността да бъде информирана за наличието на видеонаблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback