174

И още ...

преди 3 месеца

Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че голяма част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци. И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия

173

Реалист

преди 3 месеца

Ами точно пък на трети март не се е случило нищо съществено. Подписан е някакъв протокол, който не решава нищо.

172

Истината!

преди 3 месеца

Украинските войници и офицери са съставлявали поне половината от Руската императорска армия, която е навлязла през 1877 година в българските земи.

171

Г557дт

преди 3 месеца

Предаването от страна на Русия на Северна Добруджа на Румъния предизвиква протести на местното българско население, което в свой апел до руския император отбелязва, че с този акт се създават предпоставки за бъдещи българо-румънски конфликти.

170

Българин

преди 3 месеца

Ами ние много добре си го празнувахме 3-ти март, преди психодиспансера да превземе Кремъл, и тъй наречените "русофили" да изкарат, че едва ли не, ролята за нашето освобождение е на Путин и Митрофанова! България не трябва да има нищо общо с азиатските орди нахрули в Европа, и башибозукът на Путин нахлул в независима държава!

169

Анонимен

преди 3 месеца

Русия е искала свободна голяма България. Нямало е как да стане защото другите велики сили не са ги устройвали велика славянска държава в съюз с Русия

168

История

преди 3 месеца

Санстефанският предварителен мирен договор поставя началото на разделянето на земите, международно признати за български от Цариградската конференция, което впоследствие продължава с даването на нови части от Поморавието и Добруджа съответно на Сърбия и Румъния с Берлинския договор.

167

имаш голем дълг

преди 3 месеца

След като ни наводни с Кирчовци и Кокорчовци вододели колко щеш .

166

Анонимен

преди 3 месеца

Освен че Русия ни освобождава ни създава и Държавата и армията.И прави София столица на България,ве uguoTu.И ако не е искала да има България и българи на Балканите никога нямаше да "благослови" съединението на нас българите от Княжеството и васалството Южна Румелия.Бokлyцu сте и такива ще си останите завинаги.

165

162

преди 3 месеца

Е верен поданик на негово Величество турският султан. За да доработи може да работи и към британската консулска служба като носач на новини.

164

До 162

преди 3 месеца

С кое те измами, че ти създаде държава? И сега пишеш срещу хората, на които трябва да си благодарен, че са те освободили?

163

Анонимен

преди 3 месеца

Вододелът си стои!

162

Анонимен

преди 3 месеца

Когато се повдига въпросът за турските зверства срещу българи, Дизраели най-нагло заявява, че това са фалшиви новини, а че българите живеят рахат и си хапват локум... Днес наследниците на Дизраели ползват същата реторика. Което не им изнася не се е случвало изобщо. Свръх лицемери

161

Анонимен

преди 3 месеца

Радев да звънне на Вовата и да му каже че повече не искаме да ни освобождават. Че той тръгна да освобождава Украйна , Палестина , Африка. Освобождава наред.

160

Още факти

преди 3 месеца

Русия сключва тайно споразумение с Австро-Унгария във връзка с руско-турската война, което е предизвестявало провеждането на Берлинския конгрес, довел до разпокъсването на България и предаването на Босна и Херцеговина под управлението на Австро-Унгария. Великите сили и Русия са си разпределяли Балканите както си искат! Ние сме били безгласна буква! Русия ни измами!

159

По-точно

преди 3 месеца

Смисълът на Санстефанския договор може да е само един: да даде на българите доказателство за добрата воля на Русия, а отговорността за неизпълнението му да прехвърли на Европа.

158

Анонимен

преди 3 месеца

Някои неща са същите. И тогава и сега, Англия не е искала да ни има. И тогава и сега, Русия е единствената велика сила, която е попречило да ни унищожат турските приятели на Англия.

157

Анонимен

преди 3 месеца

Европа винаги се е опитвала да ни заличи като нация и език.

156

Анонимен

преди 3 месеца

Отново Русия ще ни спасява, този път от европейско робство. Важното е да сме с русите и да не се откъсваме от тях въпреки финансираната от чужбина пропаганда срещу Руската Федерация!

155

Анонимен

преди 3 месеца

На никой народ не я пожелавам тази свобода,(която поробения български народ е имал в Османската империя).Сега според някой умници тук списващи неграмотно,ще излезне,че Левски е обесен от Руснаците.К'во ли не прави пропагандата.