133

bg.post

преди 15 години

Ето виж реалиста какви съвети дава да си купуваме жилища без парна инсталация. Той само да посочи такива блокове и ние трябва да се съберем една такава дружинка и да тичаме натам, че може и да свършат. Какво да правят тези, които си плащат сметките? Г-н РЕАЛИСТА не ми отговори на този въпрос. Не можеш ги осъди-кога ще си вземеш парите? А ще стоя на студено, въпреки, че съм си плащал сметките. Ето това е РЕАЛНОСТТА!!!

132

Симо

преди 15 години

Реалиста, като толкова си навътре в нещата на Топлофикация, защо не кажеш за изнудваческата такса "сградна инсталация",що а глупост е това, през жилището минавали тръби,губела се топлина,глупости и тъпотии на търкалета.айде, кайи си сега мнението да те чуя,като толкова ги разбираш нещата.Никой не ме е питал дали искам тези труби да са в жилището ми.яд ме е да говоря,защото това е пладнешки грабеж.

131

преди 15 години

айде "реалиста" стана "факт"Друже, и аз съм капиталист да ти кажа, и аз си ги плащам, и точно поради тази причина няма да ги плащам и на комшията. Искат да живеем в комуна.

130

Реалист

преди 15 години

Така и не видях нищо смислено за парното.Примерно кажете смислено как сумата, която Топлофикация по законна методика и измерване е определила за хората към една абонатна станция да се разпредели по апартаментите? Не забравяйте, че който не му достига умсвения багаж да каже нещо смислено използва определния като *** и други неща от този сорт.

129

преди 15 години

Не проблемът в доходите! Не е проблемът в това, че абонатите не искат да си плащат изразходваната енергия! Проблемът е че ни карат да плащаме Бог знае какво! Ако измервателните уреди бяха като електромерите, т.е. засичаш ново, старо, разликата по цената ти дава сумата която трябва да платиш, всичко щеше да е ок и 90% от хората нямаше да имат нищо против, както никой няма нищо против да си плаща тока! Нали?! Сега никой не знае какво плаща и за това масово хората отказват да плащат! Миналата година си спомням, някакъв преподавател по топлотехника от ТУ беше изчислил, по сметката си и действащите цени на топлинната енергия, че ако тази енергия е влязла в апартамента му, вътре трябва да е около 80 градуса.... за това става дума! Искат от нас да плащаме нещо което не сме потребили! За това и не плащаме! Просто е!

128

преди 15 години

do 119: Az polzwam parno, plashtam si redowno, ne iskam nikoi da plashta moiata smetka, tia nikak ama nikak ne e malka smetka, da ne goworim za otoplitelen sezon!!! NO opredeleno ne iskam da plashtam na neredowen platec ili za neshto, koeto ne sum az polzwala!!! Towa sus obshtoto beshe po "onia" stroi!!!

127

techie

преди 15 години

1. Топлофикация НЯМА начин да спре парното само на даден апартамент, защото сградните инсталации са правени така. Варианта да се преработват отпада, освен ако не ви се дават десетки хиляди левове.Следствие 1: всеки може да краде и никой не може да хване как съседа краде, освен ако не му влезете в апартамента.Следствие 2: Не можете да хванете кой колко харчи. Всеки, който иска да получи сметка тип "хххх калории = ууу лева" е безнадеждно ментално увреден - законите на физиката не се поддават на популизъм. Единственото място, където това може да се измери е абонатната станция.Следствие 3: Аз си плащам и искам да плащам само моето. Не искам да плащам парното на съседа - независимо дали това е чрез висока цена на парното или чрез субсидиране на компанията. Нека я закрият - аз ще мина на ток. Слава богу - електромерите засега са извън апартаментите. Между другото - водата все още е евтина, но има същия проблем.и нека тези с чуждите тръби в собствените им апартаменти да прочетат повече за понятието "сервитут".

126

Free like a bird

преди 15 години

Е РАЗГЕЛЕ, НАЙ-НАКРАЯ НЯКОЙ КОЙТО НЕ ЖЕЛАЕ (ПОВТАРЯМ Н Е Ж Е Л А Е) ДА ИМА ПАРНО ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ РАЗКАЧИ, А НЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МУ ПРАЩАТ СМЕТКИ ВСЕКИ МЕСЕЦ И ДА ОТКАЗВАТ ДА ГО РАЗКАЧАТ ЗАЩОТО ТАКА Е ПО ЗАКОН, ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ТОЙ НЕ ИСКА ДА ПОЛЗВА СКАПАНАТА ИМ УСЛУГА!!! КРАЙ НА ДЪРЖАВНИЯ РЕКЕТ! ЙЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!

125

Бедняк

преди 15 години

Преди 1989-та плащах през зимата около 15-20 лева, рядко повече. Сега цените са около 10 пъти по-високи по номинал, т.е. за същото отопление би трябвало да плащам 150-200 лева месечно, но тогава парното се дотираше, а сега не, но сега пък потреблението ми е доста по-малко, така че пак остават толкова, само дето доходите ми по номинал си останаха същите, т.е. обеднях 10 пъти.

124

преди 15 години

Реалистът има право за това,че като имаш жилище с парно ,така си избрал и си го плащаш.Проблемът идва от това, че повечео жилища когато са купувани и строени, парното е било на поносима за почти 100% от собствениците.Сега, е нормално много хора да се отказват, защото не могат да си го позволят, но не могат и да си купят самостоятелна къща. Така,че който ползва трябва да си плати, който не ползва -не плаща.Но историите с крадене и нелегално ползване за сметка на точните платци , трябва да се преследва строго от закона.

123

преди 15 години

Тука не става дума кой плащал кой не. Аз съм редовен платец нямам един лев задължения към ТП. Тук става въпрос за нещо друго, правят ни на маймуни всички заедно и теб и мен, плащал и неплащал !

122

Бедняк

преди 15 години

Проблемът не е в цената на парното, а в ниските доходи. Ако имахме по-нормални доходи като в Чехия, Полша. Унгария, Словакия и т.н., щяхме ли да се циганим за една мижава сметка от 100-200 лева месечно?

121

6666

преди 15 години

Абе *** , пак те питам, ако една фирма доставя обувки и 200 души си купят обувки те заедно ли се задължават или не? Ти ще дължиш и обувките на съседа. А при стрителството и поставянето на инсталацията, *** такъв, не е имало нито съсобственици нито нищо. Кой е е насрещна страна а?

120

преди 15 години

abee ne mi izpolzwai dumi kato "rezonno".....aide kazah ti CHAKAM!!! ama si mishka, kato wsichki ot toplofikacia, begai da si wzemesh honorara!!! Spri molia te da pishesh, ne useshtash li, che powecheto hora sme nad niwoto ti!!! ne e nujno da izpolzwash caps-a i da izpolzwash slojni dumichki, nali znaesh:slojen rechnik- prost chowek!!!

119

Факт

преди 15 години

Явно повечето пишещи тук така и не разбраха, че свърши времето на евтиното парно, т.е. социализма свърши и сега ще трябва да си плащат. Това е положението или плащате или стоите на студено. Откъде-накъде някой друг трябва да ви плаща парното?!

118

преди 15 години

Eхееей реалисте!!!!Добре че беше ти да ми обясниш! Така щях да си умра ***!Значи ние с жена ми не сме механичен сбор, ами имаме повече права и задължения като семейство от тези които имам заедно със съседите! Нали?! Сиреч тя като ходи на фризьор трябва да води и мен пък на мен като ми се допие ракия да купувам и на нея едно патронче, щото...нали сме съсобственици и де юре и де факто имаме общи финанси! Пък за комшиите, им някой ако не направи лютеница тая година, щото аз направих! Да вземет да гласуват бе тези в народното събрание, защо спят, един като вари лютеница и всички други да са длъжни да сварят! Или за компота, или за туршията...кво са се фанали само с тва парно, баси!

117

Кем

преди 15 години

Напълно съм съгласна с теб. За използвана топла вода за месеца плащам 26лв.,а общата сметката е 65лв. За какво плащаме останалите пари.Никой не ти казва.Плащай и не питай.За тях сезони няма винаги има обаче сградна инсталация. Искам да плащам реални сметки,а не техните простотии. Тези сградни инсталации не ме топлят-да си режат тръбите и да се махат.

116

преди 15 години

Абсолютно си прав че Топлофикация си знае правата но не и задълженията които са: да дава верни и точни сметки на абонатите си !Да им дава възможност да се откажат от нейната услуга, нали постоянно повтаряш че сме пазарна икономика !? или сега вече немислиш така ?Аз съм редовен платец, но с последното вдигане на парното си правя преценка че не е по силите ми да го плащам оттук нататък и искам да се откажа. Би ли ми казал как става това ?????? Просто не става ! в най- добрия случаи след 1 година разправии молби и висене по опашки ще плащам 100 лева сградна инсталация ???!!!???Ти си просто едни *** и поставен ***.

115

Реалист

преди 15 години

Реалността е, че Топлофикация доставя услугата си САМО ДО АБОНАТНАТА станция, а след това има една група съсобственици, които ползват тази услуга. Съвсем резонно възникват два въпроса:1/ Кога и защо Топлофикация доставя услугата до сградата/съсобствениците/?2/ Кой и как да разпредели между съсобствениците, сумата която трябва да заплатят на Топлофикация за доставената ДО АБОНАТНАТА им станция услуга?Първият въпрос май не е ясен на повечето хора. След като се построи дадена сграда, ако съсобствениците решат, те подават молба да Топлофикация да включи ЦЯЛАТА сграда към парното и следва включване, когато това е възможно. Основното тук е, че не всеки поотделно иска това включване за себе си, а то е за всички и те с правата на съсобственици го решават. След време някои се сменят, идват нови хора, но пак решението дали да останат или да се откачат като ЦЯЛО от Топлофикация е в ръцете на съсобствениците. Ако някой не иска парно в условията на съсобственост, той има две възможности - или да убеди достатъчно от останалите съсобственици и да се откажат от услугите на Топлофикация или да си купи друго жилище без парно. Самият факт, че някой си си е купил апартамент в сграда с парно, означава едно нещо - той иска парно. Ако не искаше, щеше да си потърси други съсобственици или самостоятелна къща.

114

6666

преди 15 години

абе ***, какви права какви задължения. Тъка няма сдружаване, няма общо поемане на задължения , а индивидуално, всеки има отделен договор (неформален,щот никой нищо не е подписвал) Така че спести си долните комунистически разсъждения. Отделно, че от раждането си човек се превръща в длъжник на топлофикация. Никой не е дошъл да ме пита искам ли ши.баните им тръби да минават през апартамента ми, никой не ме е питал искам ли парно,щот аз може да искам да си седя на студено. Е затова не им плащам и няма и да им платя. Това все едно ако съседът ми извърши престъпление да вкарат в затвора мен че сме в един блок. Абе как е възможно да съществуват такива *** не знам. И наистина е крайно време да се направи нещо. Защото тя топлофикация дори и да фалира на нейно място ще дойде друг монополист. А комунизмът май тепърва сега започва.