53

Анонимен

преди 5 години

Естествено че е македонски. Само в България твърдят че е български.

52

Анонимен

преди 5 години

То и гоце Делчелв, не се и представял, че може македонец да е нещо различон от българин. Да, при него македонец е и етническо понятие, доколкото има да речем шопи - и те пак са българи. но той се осъзнава като българин, просто вижда, че всичко отива в София, а му се иска да има известна децентрализация. Едва през 1947 с предателството на Димитров изкуствено е създадена македонскаа народност.

51

Само факти!

преди 5 години

Самуил е български цар, а СамОил пише под негов паметник в Скопие. Ако това е достатъчно, за да го обявят за цар на държава, каквато тогава не е имало, значи е бил цар на Neverland!

50

Анонимен

преди 5 години

за да постигнат целта да имат обща граница сърбия и гърция обявяват българите в днешн македония за македонци и териториите на който живеят 1 000 000 българи се поделят от двете държави а това че самуил е български цар доказва антон съботинов в книгата си българия при цар самуил и неговите наследници автора се позовава на архивни сведенив на волжките българи от 16 век който няма как да бъдат оборени от сръбските и македонски учени

49

Анонимен

преди 5 години

василий Втори македонски - *** е от от т.нар- Македонска династия, но самият Василий не е македонец, а тракиец, пък се схваща като ромеин. първият Василий също не е подозирила че ще се заговори за същестуваването на Македония, той е роден в Сяр. Общо взето. Обикновено по онова време за да означат някой от къде е роден, или къде живее, или къде царува се появявали местоимения като Изабел Френска и Изабел ИСпанска. Василий Македонски е роден В Западна Тракия (тема Македония), но егрък

48

Анонимен

преди 5 години

Аз няма да се меся в спора чии е цар Самуил, но Бойко Борисов определено е македонец в което спор няма преселил се като малък от тогавашна Югославия у нас :))))

47

Анонимен

преди 5 години

42 - тази теза за арменския произход на Самуил е изтъркана. Това са учебници отпреди 40 години. Първо не знаем дали майка му е била арменка или еврейка, второ самият Иван Владислав ясно обявява българското си самознъние, и че чичо му също е имал българско самосъзнание. За сравнение- Константин- Кирил и методий имат гръцки именяа, баща им е гръцкият кастрофилакт, личен учител - гръцкият патриарх, а майка им - безименна славянка. Е, гърци ли са или славяни?

46

Victimized

преди 5 години

Всъщност Василий "Българоубиуец" е от така наречената Македонска династия, която е отговорна за създаването на глаголицата до голяма степен и превеждането на христовото слово на български/славянски . Делото на Кирил и Методи е по императорска поръчка. Св. Климент Охридски и учениците му съставляват българската азбука която леко неправилно е наречена кирилица.. Самуил чисто документално е сепаратист в империята, ослепяването на армията е било имперско наказание за ДЕЗЕРТАЦИЯ..

45

Анонимен

преди 5 години

Стивън Рънсиман, Острогорски, в по- ново време Пириватрич са казали какъв е Самуил. Няма нужда братовчедите да се напъват сега. Няма трагедия щото и други подобни образувания като Белгия имат подобни терзания. Жан- Жак Русо също не е ясно аджеба французин ли е, женевец или швейцарец...., ама поне го определят като пишещ на френски. Езикът е важно да са наясно, че е диалект на българския.

44

Анонимен

преди 5 години

Самуил не се обявява ца цар докато не умира Роман. А синът му Раврил - Радомир има и още едно име - Симеон-Роман - за да се покаже връзката със стария цар и Крумовата династия.

43

Докумунтите

преди 5 години

Аз ИВан Владислав, български цар и самодържец български, племенник на Самуил, също самодържец българскитук Почива княз Персян, български цар,Василий ***.....блаженият, Василий, прие Мария, дъщерите на Самуил и Персиян кянза на българите, както и много други българи...из документи на епохатаСкилица, Дуклянов Презвитер, никита хониат, Битолски надпис, Плоча на Персиян II в Михайловац

42

Victimized

преди 5 години

"Те трябва да направят пълен преглед на учебниците по история в България и Македония."Надявам се това изречение да е плод на традиционата журналистическа неграмотност, понеже ако академици по история четат учебниции и така се надяват да си изяснят казуса, значи академичното ни ниво е по-потресаващо от очакваното.Четат се исторически извори и документи, учебниците са смлян материал от някой никому неизвестен историк бюрократ на заплата който си съчинява половината материал...

41

Минчо

преди 5 години

До привет от ГерманияЗа 500-те години турско робство,единствената туркиня,която е стъпвала в България е жената на един от султаните по време на обиколката им из Империята.Българсите турци,една част са потомци на поколения от турци и българки.Друга част на поколения от еничари и българки,които поколения са 100% чисти българи.

40

Анонимен

преди 5 години

Един от проблемите с македонските историци е, че съгласно вътрешното им законодателство за кариерно развитие и хабилитация не им се изискват публикации в научни издания с импакт фактор. Историографията им е само за вътрешна потреба, а 90% от историчарите - чалга-историци. Все пак има и сериозни учени, но досега не им се даваше думата.

39

3

преди 5 години

Упс пропуснах да напиша 7 век ПРЕДИ ХРИСТА пристигат елините(гърците) на Балканите,та единствената реална държава в античността на балканите е на траките Одриското царство,няма никакви Македония или Елада,като държави,такива държави не са съществували изобщо!Първата организирана държава,дори с тракийската титла Базилевс(владетел,цар) е на траките,няма никакви Македония или Елада като държави.Всички останали са били просто племена с вождове и смесени траки,боговете им са 90% тракийски,Орфей е т

38

Анонимен

преди 5 години

А още по изненадващо е че както Самуил е от Арменски произход така също и Византийския император Йоан Цимиски също е от Арменски произход, повече ми намирисва на добър заговор за поставяне на България на колене.

37

Викито

преди 5 години

До Анонимен 34Рипсимия (на гръцки: Ριψίμη) е съпруга на комит Никола и майка на Комитопулите - братята Давид, Мойсей, Арон и Самуил. Тя е починала преди 993 година, откогато датира известният Самуилов надпис от село Герман, Преспанско, поставен от Самуил в памет на родителите му. Тя е носела името на особено популярната в Армения Света Рипсиме, загинала мъченически през 290 година. Този факт служи като аргумент на тезата за арменския произход на охридската династия.

36

Пацо Топлото

преди 5 години

Македония ми е Литекс (Ловеч) - обича да краде чужда история :D

35

Анонимен

преди 5 години

Тикво, гледай да не клекнеш пред брюкселските мизерници и да подариш Самуил на макетата като подкуп за членство в ЕС. Ще стане лошо за теб.

34

Анонимен

преди 5 години

Журналист написал новина под формата на интрига. Така разбира битката за *** хляб с хайвер отгоре. Ама що толкоз коментара върху измислена интрига.Няма такъв въпрос в компетенцията на комисията. Въобще не съществува вариант комисия да дели история. И докато предъвквате интригата пропускате, какво всъщност ще прави евентуална комисия.А е важно да се направи така, щото изграждането на новата македонска нация (не зависещ от нас процес), да не се превърне в краен национализъм и ненавист към БГ.