49

Анонимен

преди 6 години

чешма, чорап, дюшек, дамаджана, чадър, тиган, тенджера - турски думи

48

кебапче

преди 6 години

кебап също е турска дума

47

Анонимен

преди 6 години

кюфте идва от турската дума кьофте

46

ХМ

преди 6 години

Янтра и Варна не са турско-арабски ,моля да не се стига до нови смешни ситуации.Чаталджа да не припомням защо и от къде е ,че вече почвам да се плаща.

45

Анонимен

преди 6 години

Джамбазки - е от турски език

44

Анонимен

преди 6 години

ДЖАМБАЗКИ и КАРАКАЧАНОВ са типично турски фамилии.

43

ДжамбазСики

преди 6 години

ще си смени ли фамилията ?Дамбаз е турска дума и означава търговец

42

Гробокопач

преди 6 години

До *** скапаниОбразователна програма за гръко-православните атакисти. Срам е, че тенгрианите ви учат на православие и други работи. Гола водка сте, столичная;))) И като го откраднете, да ни споменете с добро, все пак, да не съ напрайте на много умни по телевизиите;))

41

от 43

преди 6 години

Какво стана ?Нещо не ви допадна ,че турско-арабско-персийския не е точно чисто Тюрски език и въртите "дирника" както ви отърва.Вие сте асимилатор на думи,култура и ... Взимате и после това е наше ,да ,да ама не!Повечето "ваши" думи са си Селджукско-Ирански ако мога да го кажа по тоя начин,а видиш ли и тук са се говорили Ирански думи ,айде със здраве вече вие не ми пречите,то се оказа ,че родното момче е зле,анадъмну.

40

до 40

преди 6 години

2/3 от тях са Персийски !Ама и едните и другите сте еднакви, оле!

39

ХМ

преди 6 години

АлооооНякои изобщо чу ли ,че думата е българска и е описана в санскритски епос ?Повтарям за "Патриотите" думата е името на боиния чук на герой от древноиндийски Епос.

38

Българина

преди 6 години

Никой не отрича че има има много турцизми, но да не забравяме как са се появили! Не като ОК през забавни филми, а чрез едни кървави 500годишни филми. Когато западна европа е колонизирала америка африка и австралия, ятагана се е миел на чушмата и от плиска става на джамия, за това нямаме думи за много неща, когато е трябвало да се измислят , сме мислили дали къщата не е по висока от фес на кон

37

ТУРСКИ ДУМИ

преди 6 години

ДемекДенкДервишДереджеДертДжамДжамбазинДжамияДжелатинДжелепинДжендемДжибриДжинсДжуджеДиванДирекДушманинДюкянДюлгерДюсДюстабанДюшекЕрбапЕснафЕфендиEвалаЗиян кале калабалък кайма *** келепир кяр кандардисвам курназ каймак кюфте кюспе лакардия л

36

Анонимен

преди 6 години

чавдар войвода - ръж войвода.

35

Анонимен

преди 6 години

Само, че турците хич не се вълнуват дали имат думички от арабски или персийски език. Езикът е просто средство за общуване. Нищо повече.

34

Анонимен

преди 6 години

Божи връх, така да го кръстят. Това е превода и няма да има дилема.

33

безродници скапани

преди 6 години

Някой питал ли е българите, когато е сменено името на връх Свети Иван Рилски на Мусала, което означава мястото на Аллах???

32

още малко

преди 6 години

ще искат да сменят имената и на покойниците .Стефан Караджа - Стефан ЕленИндже войвода - тънък войвода .И много други подобни примери

31

Гробокопач

преди 6 години

До БългаринаАз ще гласувам против св. Иван Рилски. Ако ще се сменя името, предпочитам да е връх Тангра. Но нямам нищо против и да си остане Мусала, защото думата е със санскритски произход.

30

хм

преди 6 години

Сидер е зле.Турския е с много персийска и арабска лексика.Турците дето се бият в гърдите за думите в бългрския да вземат да проверят аджеба кое му е първото на яйцето ,че стават като Сидер.Очаквам скоро да искат да премахнем думата Баба,че видиш ли на "турско-арабски" също има дума Баба ,нищо ,че там е баща.И какво трябва да е това турско-арабски???Турско-персийски и тем подобни.Турския е беден език идващ от сибир повечето думи в него са прихванати от съседите им.