Има ли нещо в тази държава. което преди да се пусне на пазар да се провери от какво е направено - вредно ли е за хората или не/ за какво са тези институти и т.н. като от всякъде ни пробутват ментета -било то храна - дрехи или обувки.Няма гаранция. че по скъпото е по -добро . защото една и съща стока можеш да я намериш на различни цени с еднакво качество.
Абе, ти да не произвеждаш лютеницата "Идеал"? Ако е така, вярвам ти. За други марки бих поспорил. Аз се занимавам с лютеница от 1996 година.
За лютениците и сходни продукти , не зная , но пюретата от тиква са основна съставка на всички т.нар. "натурални" сокове (без ябълковия).Освен пюре от тиква (предполагам, че технолозите използват и други още по-евтини суровини), в соковете се съдържа пектин за стабилизиране и оцветители, есенции и до десетина процента пюрета от съответния плод.Естествено и вода на корем :)
до 41пълни глупости си писал това е рецепта за 100% химия!15 кг домати, тип Рома (по-месести са и са по-продуктивни)10 кг червени чушки (може и със зелени, но червените са по-сладки. Ако правите лютеницата със зелени чушки, ще трябва да добавите повече захар)5 кг патладжан1 л олио1 кафена чашка сол2 кафени чашки захараз така си я правя!!!!
Как да няма бе специалист? Ти ли ще ми кажеш как се прави лютеница или кетчуп? Ето сега ще ти кажа какво съдържа лютеницата 90% основно:Нишестетата са едни от най-използваните вещества в тази група. Те заемат номерата от Е1400 до Е1451. Едно от най-често срещаните е модифицираното нишесте (Е1401). То не бива да се бърка с генно модифицираното нишесте, при което се прави генетическа промяна в ДНК структурата на самото растение, от което се извлича нишестето. Модифицираното нишесте е обикновено нишесте, обработено с различни вещества. То се използва като втвърдител, стабилизатор или емулгатор. Най-често нишестето се модифицира, за да се повиши неговата устойчивост към висока температура, киселинност и замразяване, да се промени текстурата му, да може да се разтваря в студена вода
По ТД лютеницата трябва да се произвежда от пиперково и доматено пюре. През последните години цената на пипера рязко скочи и повечето производители го заместват с пюре от моркови и нишесте. Вариант е пюре от ябълки или тиква, но в този случай се налага и използването на оцветител. Бих успокоил всички, че продуктът е абсолютно безвреден, но и в никакъв случай не е лютеница. Аз лично купувам домати и чушки и ги давам на майка ми за да ми напълни 20тина буркана :))
Сума ти земя пустее из БългарияПредлагам на силнопритеснените да се заселят там и да започнат да произвеждат. Ще сте сигурни какво ядете. С мрънкяне и клечане пред компютрите тия проблеми не се решават, но щом ви влече-мрънкяйте си
Алооо, не лъжи хората. Няма нишесте с подобрител, използва се модифицирано картофено нишесте. Слага се 2%.
Абе моркови и тикви да бяха, пак е зеленчук, ама както е отбелязал номер 30 тези неща са лукс...Нека да си помислим, колко често хапваме бял хляб с кебапче и кетчуп отгоре и веднага става ясно, че си просим белята всеки ден.
Дали има зеленчуци в една лютеница може да се разбере много лесно! Вземете една лъжица и я оставяте 24 часа на топъл въздух! Ако вкуса и не се промени към кисел вътре няма никакъв зеленчук! А има нишесете и химия! Което са всички лютеници произведени в България! Ако искате проверете!
az si zimvah i to na olineza koeto e zapazena marka i si ima6e vkus na morkovi i piure ni6to ob6to nqma s liutenica
Нещо е объркано и не е вярно. Лютеницата и кетчупа в България от 20 години насам се правят от: нишесте с подобрител, рапично или слънчогледово олио, захар, сол, стабилизатор, консервант, оцветител и аромати. Чушки, моркови, тикви, домати не са се слагали никога. Даже има по борсите и семки от чушки се слагат за да изглежда по-истнинска, но това е рядко за по-скъпите продукти.
Вместо с пипер и домати блъскат лютеницата с тиква!