44

Седмочисленици

преди 4 години

През 863 г. по покана на княз Ростислав владетеля на Великоморавия, се установяват в неговата столица Велеград, където превеждат на славянски език евангелия, псалтири и други църковни книги. Руската православна църква чества братята Кирил и Методий отделно, а учениците им се признават за равноапостоли. Българската православна църква е определила 27 юли Деня на успението на св. Климент Охридски, и за Ден на светите Седмочисленици.

43

Анонимен

преди 4 години

До Кирил и Методий 42 Ха,ха,ха,чия?Тогава никой жив ,не е знаел за "славянска азбука".

42

Анонимен

преди 4 години

До Мхм 41 За времето си, тези "училища-светилници в мрака",са изиграли своята роля. Доказва го Априлското възстание, Българското Възраждане, възрожденците- българската борба за освобождение ,апостолът на свободата Васил Левски, Борбите за независима българска църква и участието на българите в освобождението на България. Там,където се пресякоха интересите на великите сили,те я намериха.

41

Кирил и Методий

преди 4 години

Настоятел на византийския манастир Полихрон, на планината Малък Олимп (край днешна Бурса) е Методий Моравски. Там с негова помощ и участие брат му Кирил създава глаголицата първата славянска азбука. Групата от последователи на Кирил започва да се образува през 856 г. още в манастира. Повечето от просветителите са южни славяни и знаят родния си славянски език.

40

Анонимен

преди 4 години

България-Преславска,Търновска,Охридска ...школа, институции на българската държава,дали мощен тласък на българската писменост и култура,на християнската религия,дошла у нас от Византия, разпространила се сред народите,които днес я ползват. И нито дума от другаря руски посланик в София,за това. Като чете от това,което са му написали в айкюто, посланикът не се ли замисля поне малко за тези неща? Защо американците не четат поздравленията си?

39

Коментарите тук са

преди 4 години

По време на турското робство българите са ходили с ракета-минаре до луната.

38

Мхм

преди 4 години

До Анонимен 28Дори по време на турското робство турците са ни признавали правото да имаме образование и азбука. Нямаме такъв късмет при руското робство, когато не само са ни подкопавали държавността, но всячески са се опитвали да ни изличат и като други национални белези, като особено яростна е атаката срещу езика и идентичността ни: един път като ни "разтварят" в групата "славяни" за по-удобно и втори път, като всячески подкрепят съседните ни държави в техните културни набези.

37

Анонимен

преди 4 години

Другарят руски посланик в страната "Славяния" ли, е посланик,или в България. Нещо да каже за приноса на България,за създаването и разпространението на старобългарския сред народите,които ползват кирилица? Поне от уважение,да спомене старобългарския. Толкова и ние го ценим,щото.

36

До Българин

преди 4 години

Плиска и университет -как сте ,t -си проверете ) ?

35

Анонимен

преди 4 години

34 Преславската книжовна школа се била намирала в Плиска. Толкова просто тролене отдавна не бях виждал.

34

Не, така

преди 4 години

Кога дори и руснака надарен с пословичен интелект, според Тургенев и Чехов, ще осъзнае, че кирилицата не е славянска азбука,а азбука създадена на основата на глаголицата и служеща за книжовен български език векове наред. Т.е не е азбука създадена от Сталин и Ленин, както доскоро ги учиха в Марушка Русия.

33

Анонимен

преди 4 години

До До 17,24 Имаш бели петна в своето образование и се надяваш,тук да го получиш? След изгонването на светите братя Кирил и Методий от Моравия,Методий е заточен и умира от раните си,а Кирил продължава делото,със своите ученици.След дълги скитания,мисията им изглеждала провалена,докато не попаднали на Българския цар Борис I-Михаил,покръстител.Той ги приел в България и им предоставил всички условия да завършат делото на двамата братя.Глаголицата била трансформирана в кирилица-по-,на името на Кирил

32

Анонимен

преди 4 години

до 32Аха и по една случайност нaпадат все езичниците гностиците според Ватикана За никой не е тайна, че Англия ги е подкрепяла не трябваше ли турците като ислямисти да нападнат Франция и другите дето ходили до Мека на хаджилък при кръстоносните походи.

31

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен28 Бла,Бла...Турците превземат нашите земи,поради неспособността на сръбския цар да управлява толкова голямо царство.За само 15 години сръбският цар Стефан Душан отслабва земите,които българи и гърци му поверяват и така улеснява османските турци,да стъпят на европейския континент.Да не забравяме и голямата чума,която е вилнеела в 14 век,когато самата Западна Европа не е била пощадена. Една трета то цялото население в католическият свят е било изтребено от тази болест.

30

До 27

преди 4 години

Разнасят словото Божие с български книги, писани в България, на български език дълго преди и след 985г. Впрочем, България пада под византийско владичество през 1018г.

29

До 22

преди 4 години

Искаш да кажеш,че и Ватикана,Британия,Италия ...всичките благодарение на нас и само благодарение на нас,те имат това което имат днес,тъ ли ? Мисля,че трбява да поубавите патриотичността си и ще се получи добра дискусия ,а то център на знанието ще изкарате България(глупости за наивници)

28

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен20 Напротив,по времето на турското робство, "Най-хубавата сграда във всяко село е българското училище"-по Иван Вазов. Българският народ е запазил своя дух ,култура и традиции, независимо,кой враг е тъпчил земите му-римляни/Византия/,турци,руснаци. Построил е училища и гимназии,по времето на възраждането по всички български земи.

27

Анонимен

преди 4 години

До 22А къде са книгите на богомилите и цялата книжнина от древността Симеон и Петър са покъствали българите и царствата им са просперирали обаче Синът на Симеон е бил богомил може би той е бил Черноризеца. Калоян и другите не са се кланяли на Ватикана и все са били във войни със Византия и Запада. Запада ни е отслабил видели са, че няма да се справят със нас лесно и са пратили турците със кораби от Венеция.

26

Анонимен

преди 4 години

През 970 г България окончателно пада под византийска власт.През 985 киевския княз се покръства и наши духовници вече разнасят словото Божие из Русия,но като ивзантийски поданици.България от 970 я няма.

25

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 21 Старобългарският е в основата на днешния руски език. Може да се каже,че в руският език има старобългаризми. У нас,след няколкото езикови реформи, дношният български език има този облик. Сталин е наредил да бъдат унищожени доказателствата за староруския език,който се е различавал много от старобългарският,или в голямата му част-днешен руски еззик.