20

aaa

преди 5 години

На 24 май България чества Деня на българската култура и на българската писменост. Няма славянска писменост, защото няма някакъв общ славянски народ с общ език, има българска писменост !!!!!!!!!!!! точка!

19

рускиня

преди 5 години

Това че произхода на кирилица е заслуга на светите братя Кирил и Методи - това е факт. Но не разбрах как тази "Лизбет" сравнила Освобождение (хора които загивали за свобода на друг народ) с заслуга на Кирил и Методи. А "Лизбет" изразява ли благодарност на руския народ, затова че ползва таблицата на Менделеев? Лекарства, химия-се базират на нея. Тази "професорка" е куха като лейка. Което не намалява почит ,която руски народ отдава на Св.братя Кирил и Методи

18

баш тарикат

преди 5 години

А бе чакаш ли друг да ти върши работата,целия си в киреча!

17

odpo

преди 5 години

Казах ви че Симеон Саксата не е никакъв Българин. Същия такъв е и водача на ДПС, и той Български ни знае, народен представител го играе?!?!!?! WTF. Журналисти сте, направете справка и ще видите, че е агент на съседна на нас Държава, и работи против интересите на България.

16

Васил Иванов Кунчев

преди 5 години

До МорскиТоз който ви освободи, той ще ви и пороби.

15

Анонимен

преди 5 години

Русофилите не харесват това!

14

Морски

преди 5 години

Поклон и вечна слава пред Руската армия Освободителка!!!

13

Анонимен

преди 5 години

Генизиса на Московската Орда е - ГРАБЕЖ ! Колкото повече, толкова по-ненаситна...и до ден днешен.За около 8 века съществуване две трети ВОЙНА.И в момента води две грабителски войни !Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !

12

Анонимен

преди 5 години

И България трябва да е благодарна,на Русия,како,лелке

11

будали

преди 5 години

До СЕРСЕМИ,!Много комунисти се навъдиха в коментарите...

10

Анонимен

преди 5 години

До Абрау ДюрсоАко ни отнемат заслугата за писмеността - тогава ще е като 9-ти Май!

9

Анонимен

преди 5 години

Ако се заиграваме с династиите - те са дотолкова омешани че всички са братовчеди.Даже има снимки на руския цар Николай II с неговия английски братовчед един до друг където приликата между тя е поразителна - правили са си даже майтапи като са си разменяли униформите.За славянските народи черковнославянският език е класически, който на свой ред има пряка връзка със старобългарския.Оттам е навлязъл в руската православна църква.Това не пречи на руския патриарх да ни мъмри че не сме признателни!

8

Анонимен

преди 5 години

Когато Киевска Рус се покръства и получава писменост, чрез български духовни емисари, Московията не е съществувала на картата.Едва от 13 век Московската княжество се разраства, че непрекъснати грабителски войни, при което оплячкосва всичко - църковни книги, икони, сакрални артефакти, титли и дори името от Киевска Рус - Русия !

7

Няма как!

преди 5 години

До МорскиСами не можахме да се освободим! Братята ни изпревариха и презаробиха! Аллах акбар!

6

Абрау Дюрсо

преди 5 години

Ама в Русия, 24 май изобщо не е празник!

5

СЕРСЕМИ,!

преди 5 години

До Българин!Кирилицата е нагодена от гръцка глаголица!!! Стига сте лъгали и крали!

4

Морски

преди 5 години

Дълбок поклон пред братска Русия,нашата Освободителка от турско робство!!!

3

Българин!

преди 5 години

Много правилно! Глаголицата може и да е славянска писменост, но кирилицата, на която днес пишат всички славянски народи Е БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ СЪЗДАДЕНА ОТ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ В ПРЕСЛАВ ПО НАРЕЖДАНЕ НА ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ!

2

Професор

преди 5 години

Няма да коментирам Русия но ние трябва като народ да бъдем изключително признателни към Османската Империя която в продължение на векове ни защищаваше от Русия. Днес ние като народ правим огромна грешка като иделизираме при-руски терористи и ги приемаме като национални герои които всъщност не са такива. Трябва да се разрушат техните паметници и на тяхно място да се издигнат огромни монументи и паметници на Империята и на Султаните.

1

Историчке мари!

преди 5 години

Не знаеш ли, че съпругата на един от френските крале е унгарска принцеса и праправнучка на една от дъщерите на Иван Асен Втори? Княгиня Клементина е нейна правнучка.Да ти припомня, че цар Фердинанд е син на княгиня Клементина.Кой ти даде дипломата, мари? За научните ти степени не питам, знае се по какви принципи се раздават те в БАН.