73

Анонимен

преди 7 години

до 100 това предполага масови уволнения - всеки институс средно е от 70 човека учени и 30 души сексперти, които са с ниво магистри и слюжетели, но по ред причиин не са се издигнали по нагоре - например библотекари, архивисит, деловодиетели, юрист - експерт, домакин, счетоводител, касиер и т.н.Останалоот са учените.Ако има съкращения тези 70 души по блиоз 60 звена трябва да отидат в университете - един унивестите ще вземе един-максимум двама души по специалността, а останалите?От 4000 души - 52

72

Анонимен

преди 7 години

И още нещо - бъркате понятието наука. Има фундаментална наука, има и приложна наука. Фундаменталната наука е евтина (сравнтелно), приложната е скъпа. Когато нямаш пари, правиш фундаментална, защото другата ти е абсолютно недостъпна. Няма как да очаквате от БАН да изобретяват неща, защото в днешно време, приложната наука е изключително скъпа. Но преди телефонът ви да бъде изобретен, някой е открил полу-проводниците и полимерите теоретично, така че след това да могат да бъдат приложени в телефон.

71

BG

преди 7 години

Всеки който е бил в БАН знае какво правят "учените" - писане на статийки с висок импакт фактор дето може да си избършеш .... с тях, участие в конференциики и форумчета които "случайно" винаги се провеждат в курорти и спа центрове :) и обикаляне по кабинетите да си уреждат броки цитати !!! Ей това е "науката" Колко от тия дето протестират могат да покажат реални изобретения които в момента са внедрени в практиката ?! Николко - щото ако имат такива, щяха да имат пари, и нямаше да протестират !

70

Анонимен

преди 7 години

Тези 3000лв заплати трябва да се вземат от някой... от другите с 400лв заплата :)

69

До ККК

преди 7 години

И аз се чудя.И глухите разбраха, че понастоящем в България не достигат инженери.А на този протест някакъв човек е вдигнал плаката, на който пише, че е инженер с 30 г. стаж в БАН, а заплатата му е 420 лв!Тогава защо стои в БАН?!Мога да предположа само една причина - този човек има допълнителни доходи, или от дейности на БАН, или от нещо друго, което няма общо с БАН. Тези доходи му стигат, затова стои в БАН.Удобно му е да е на длъжност в БАН и му се иска, ако може, да взима 3 000 лв заплата.

68

Анонимен

преди 7 години

Изключително тенденциозно написана статия. В БАН работят хора с ВИСШЕ образование. Т.е. няма как да започнат да работят там преди 25 год.възраст, освен като някакви помощници. А за хората в репродуктивна възраст е изключително трудно да работят в БАН при тези заплати. Ако някой в тази държава изобщо помни какво е то наука и за какво служи, и иска да има наука в България, да се замисли може ли да отглежда деца с 490лв на месец. Мисля че не.

67

Анонимен

преди 7 години

Прави сте , че на който му се работи няма да разчита на тези 400 лв. Аз минах през бан, защото никой работодател не искаше току- що завършил служител. След бан CV- то ми вече им хареса и сега работя за много повече. Доста от по- възрастните ми колеги в института се занимаваха паралелно с други неща, така че и те не са разчитали на едната заплата.

66

Анонимен

преди 7 години

Величок Георгиев също е бъркал а.е. и странициет умишлено а ко му кажеш че нещо си се намира на 186 страница в еди коя си книга, веднага те хваща че не си я прочел, защото то е на 187 , а той е написал в своите съчинения труда и 186 страница, но се исак да се разхождиш на ДАА и да провриш и да видиш, че е сбъркано. за такова нещо е късал цял випуск - от 120 души 114 през 2005 г.

65

Анонимен

преди 7 години

Тук си личат новите опорни точки на другарката влаинка от борда на деректорите на БУЛГАРТАБАК . Пак за имигранти ама тоя път срещу академици. Смешни сте бе ,елементарни .

64

sante_dog

преди 7 години

БАН е малко излишна структура според мен. Не ме разбираите погрешно, пари за наука трябва да се дават, но според мен изследователските центрове и научни разработки и т.н. трябва да отидат в университетите (водещите университети!). Не е разбираемо да се дават пари просто така. Научна дейност да се развива в университетите. Така може да се и преподава, може да се развива и самата дейност. Там трябват академици, професори и прочие които да развиват научна и преподавателска дейност.

63

Анонимен

преди 7 години

до 76 - отново неразбира - за да цитираш някого, първо трябав да си го чел. тоав предполагаА) ровене по прашни архиви и библиотеки, т.е. полагаен на трудБ) добре е да се знае поне един чужд език за да се цитират чужди учени.Ако някой се заеме механичон да цитира чужди неща, често авторът които УМИШЛЕНО е сбъркал страница го хваща и го праив луд, че преписва без да ходи до Архив. цочо билярски често го е правил - умишлено сбъркана страница.

62

Анонимен

преди 7 години

Единствените хора в БАН, които се вижда какво работят са чистачките. Всеки ден поводи за почерпки и банкети, стаи по стаи. Ако застане някой с дрегер няма да намери трезвен в края на деня. Те и тези пари не заслужават Ще гласувам с две ръце за тоя, който ни отърве от тия тунеяди.!

61

Анонимен

преди 7 години

Вие другари от БАН като партиината ви маика още не сте разбрали че сме във ЕС че има фондове за научни иследвания и че ако си защитите проектите ще си получите финансиране и работа и пари. По старому го карате маи . Чикиска ви работа държавата да ни давала щото била длъжна .Не ще седим като пардулници. Ако искахте имате възможност да се докажете . Не искате ,не ви интересува,за каква наука сте седнали да ни говорите.

60

о, божеее

преди 7 години

един дели учените на капиталисти и комунисти,друг не виждал смисъл от наука и БАН,трети не искал да се протестира, щото щяло да навреди на изборите....Аз пък ще ви кажа, че след 20 години ще имате ром-мутра за президент, премиер-бежанец и работодател-робовладетел.Съботирате си собствената държава и децата ви ще платят за всичко. Чакаме следващите 500 години......На овче стадо - наука не му трябва..

59

Анонимен

преди 7 години

посочето ми една държава където науката не получаав солидна помощ от Държавата. чували ли сте за ОКсфорд или Соробоната!

58

Анонимен

преди 7 години

до 67 - глупости, говори се ей така без ад се познаав материята. Хуманитарните науки например няма как да работят с частния сектор - те дават резултати след 5-10 -15 години, частния сектор няма как да чака толкоав време. Освен това повечето частници у нас не дават пари за наука - под 1 процент от частнициет у нас са склонни да дават пари за наука. ЕДна малк част дават пари за ползване на сгради. Абсурд е самоиздръжката. няма такаав страна в целия свят, в която науката да се самоиздържа.

57

Регенерат

преди 7 години

Като са толкова учени, защо не вземат да изобретят нещо, да го продадат и ще имат големи заплатиИстината е, че са ***, некадърни, прости и мързеливи, лежат на гърба на данъкоплатеца и чакат държавата да ги храни

56

мда

преди 7 години

ами след като на ци**ните дават 30 евро за успех 3,50 .... след като плащат семестрите в НБУ на бежанци за да учат, смятам че е в реда на нещата хора учили магистратури, доктурантури и т.н. да получават 3000 лв. Аз лично ги подкрепям. Иначе затъваме там от където няма измъкване

55

brzk

преди 7 години

До т2т2, не мисля, че хората, решили да останат, са нямали избор. Наши сънародници без средно образование преживяват извън България успешно. Мисля, че твоят избор е паднал, и си един от т.н. млади учени, които са изоставили попрището си заради същите тези проблеми, с които бившите ти колеги се борят.

54

До Учен от БАН 2

преди 7 години

Работата по някои от задачите ми налага контакти с ваши института. Виждам, че понякога около някой човек с авторитет и силни позиции успява да просъществува колектив, който работи, а не само имитира работа. Останалите хора в съответния институт не могат да се гледат. Но щом този човек се пенсионира, колективът се разпада.Помня думите на човек, работил в софийски общински комитет на БКП преди 1990 г.: "От БАН ни засипваха с анонимки."Сега пък чувам за доноси от БАН до какви ли не инстанции.