40

Анонимен

преди 11 години

39,ти не знаеш през коя дупка на майка си си излязъл, обаче снаеш с какво оръжие е водена войната.

39

do 42

преди 11 години

Защо не е ли вярно??.Или е лъжа ,и ако е лъжа на кого е?

38

Рамазан Байрам e!

преди 11 години

Над 500 мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в медресето край ардинското село Долно Прахово, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан байрама. Ритуалът бе обявен за 7.20 часа, но час преди това религиозния храм вече беше препълнен. За тези, които не успяха да влязат, в двора бяха настлани одеяла, за да могат да извършват задължителния за мюсюлманите намаз.На молитвата присъстваха поклонници от околните села Горно Прахово, Башево, Чернигово, Търна, Дедино, Левци и много изселници от Турция, Белгия, Англия и Кипър. Сред тях беше и кметът на община Ардино Ресми Мурад.Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от имамина на медресето Нуридин Ибрахим. Преди това той припомни на вярващите правилата за отслужване на специфичния намаз.От името на Рушен Риза, зам.-председател на ДПС и от свое име кметът на общината Ресми Мурад поздрави всички събрали се мюсюлмани от района с настъпването на празника Рамазан байрам, който заздравява, обичта, уважението и приятелството между хората и подсилва единството и заедността. Той пожела, един прекрасен празник изпълнен с мир и спокойствие, който да им донесе здраве и благоденствие.Непосредствено след молитвата започна ритуалът байрамлашмак" размяна на поздравления между младите и по-възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари за ремонта на медресето и за чешмата, която се изгражда до него. Раздаваха бонбони.Рамазан байрам, познат и като Шекер байрам се празнува три дни. Празникът отбелязва приключването на постите. Според мюсюлманската религия по време на Рамазана по-богатите помагат на бедните като дават "зекят" и "фитре" /дарения/ на сираци, вдовици и социалнослаби.Изселникът от Измир Ферад Мутлу за пръв път след 20 години присъства на молитва в медресето. Толкова много мюсюлмани не съм очаквал да видя тук, сподели той.След ритуала хората се отправиха към домовете си, където по-младите искат прошка от възрастните. Семействата гостуваха на роднини и близки. По традиция байрамът завършва с обилни угощения. За празничната трапеза жените са приготвили капама месо с ориз, няколко вида баници, сарми, баклава.След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите - Курбан Байрам.

37

Анонимен

преди 11 години

Размер на съюзническите доставки за СССР /1941-45 г./ от САЩСамолети - 18 700 броя /около 12% от всички самолети на РККА/Танкове 10 000 броя /около 10 % от всички танкове на РККА/,Оръдия 9 600 броя,Нефгопродукти 2 600 000 тона,Локомотиви 1860 броя,Платформи 11 600 броя,Цветни метали над 500 000 тона,Джипове 52 000 броя,Камиони 375 000 броя..."

36

ТАКИВА СМЕ

преди 11 години

Стига с този атентат, нека полицията си свърши работата ако може и да излезе с крайно изявление за случилото се...ясно е че в България всичко е фалш и измами, шоробадженащина, чалга манталитет и евтини далавери иначе нямаше да сме страната номер едно по емиграция, но е време или да приемем какви сме или ако не сме такива и ние да заминаваме

35

Анонимен

преди 11 години

39,да ходиш да се гръмнеш,викам. То верно, че всеки може да *** по сайтовете *** и лъжи и квот си иска, ама миризмата не е приятна на никого!!

34

До 33

преди 11 години

Първо се научи как се пише А(в)ганистан,после давай акъли,неграмтнико!

33

Рамазан Байрам e!

преди 11 години

От 19 до 21 август мюсюлманите честват Рамазан Байрам, познат още и като Шекер Байрам. Това е празник на разговяването в чест на приключването на постите през месец Рамазан деветия месец от мюсюлманската година (хиджра). Празникът се чества от 624 г. Той няма постоянна дата, тъй като хиджра по същество е лунен календар, отчитащ точно 12 обиколки на Луната около Земята и има 354 дни. (33 години по хиджра съставляват 32 слънчеви години.) Рамазан Байрам се пада през 2012 г. на 19 август, през 2013 г. на 8 август, през 2014 г. на 29 юли.Едномесечното постене (саум) е много сериозно изпитание за мюсюлманите, тъй като налага пълно въздържане от храна, напитки, съвокупление и пушене от появяването на зората до залез слънце (ифтара). Според тяхната религия това е средство да се постигне божията любов и човек да се научи да подчинява страстите и желанията си, да се бори с изкушенията". Говеенето поражда у мюсюлманите дух на социална принадлежност, на единство и братство, на равенство пред Аллах. Социалният резултат е, че богатите с гладуването си макар за един месец съпреживяват целогодишното битие на бедните и това ги подтиква към благотворителност.За всеки праведен мюсюлманин празникът е съпричастност към общата радост на едноверците. Празникът за мюсюлманите на първо място е прощаване с благословените дни на месец Рамазан, когато на всеки мюсюлманин е предоставена добра възможност да се извиси духовно, да усмири страстите си посредством спазването на постите, да прояви по-голям стремеж към благочестие, да окаже помощ на нуждаещите се.В деня на празника мюсюлманите извършват ритуално измиване, обличат празнични дрехи и бързат към джамията за колективна молитва, която започва в 7:12 часа в неделното утро.След това вярващите си разменят поздравления, ходят на гости на по-възрастни и навестяват болни или канят гости на празнична трапеза. Задължително е най-напред децата да поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.Празникът продължава 3 дни до късни часове и всички се веселят. На трапезата се сервират сладки ястия - баклава, сладки и кафе с много захар, затова се нарича също Шекер Байрам.

32

Анонимен

преди 11 години

34Всичко. Оръжие, муниции, храни, лекарства, камиони, .... всичко ! Ако не бяха доставките от САЩ, сега Русия щеше да говори на немски.

31

до 30

преди 11 години

Човекът в прав текст си казва: Не вярвайте на МОСАД.-Пропуснал си още нещо: Човекът в прав текст си казва: Не вярвайте на ЦРУ.

30

антиЕС

преди 11 години

пропускаш да споменеш и за Шамил Басаев и Уйгуро-болгарски джамаат

29

баламосване

преди 11 години

Тоя бивш (!?) агент на ЦРУ уж неможел нищо да ни каже, уж не искал да се меси в разследването , пък всяко казано от него изречение все "Хизбула" и/или "Иран" съдържа. Айде, марш юдео-хамериканска къртицо от България! Не ви искаме, мразим ви, как пък не го разбрахте досега. А щом едни толкова примирен и овчедушен народ като българския ви ненавижда, само си помислете какво мислят за вас велики нации и други твърдоглави народи!

28

до 31

преди 11 години

Чети документите на Конгреса на Сащ,за подпомагане на СССР,също и заем-наем.Влез в сайта им)) --Дай точна информация. Изречение от договора, списък с доставки...Руснаците да са воювали с 60 % американско оръжие ми се струва пълна измишльотина. Какво точно оръжие? Автомати, оръдия, танкове, самолети....?

27

до 25

преди 11 години

Ами аргументирай се бе!!! Обиждаш някой а оставаш сляп че българи загиват в Ирак Авганистан и дори в България за чужда кауза! Живей си живота и целувай американски ***!

26

БГ

преди 11 години

Шофьорът също е замесен в атентата. Скоро ще разберете неприятната истина.

25

до 28

преди 11 години

Чети документите на Конгреса на Сащ,за подпомагане на СССР,също и заем-наем.Влез в сайта им))

24

ФАКТ

преди 11 години

Човекът в прав текст си казва: Не вярвайте на МОСАД.

23

Анонимен

преди 11 години

До 24/ абсолютни глупости пишеш. Какво американско оръжие са били Т-34 и катюшите им. ***

22

до 24

преди 11 години

Ей ,момче не знаеш ли че руснаците със американско оръжие са воували??май не.Погледни архивите.60% е американско --Посочи точен източник. 60 % ам. оръжие ми се струва въздух под налягане. Дай източник, на който се позоваваш.

21

Анонимен

преди 11 години

Ще си четем милиционерските сводки до безкрайност. Това е дереджето в службите, след като комунистът Миков пенсионира професионалисти по на 45 г, а остави верни слуги-комунисти на ръководни длъжности по на 50-60 години, които и до днес търкат бюрата и си пресмятат труда за първа категория и 20-те заплатки, които ще вземат да се пенсионират.