82

реалист

преди 4 години

Както бяхме под турско така и под руско а сега сме под европеиско

81

Анонимен

преди 4 години

Аз съм го чел. Който чел, чел.

80

човек

преди 4 години

До: номер 79Всъщност, ако анализираме Вазов в детайли, ще установим, че той също прави много заменки.Но ги прави интелигентно, като грамотен човек а не като днешните мacкари!Впрочем, това е една от думите, които той използва.Противно на заблудата, че в "Под игото" има много турцизми, тази дума е френска.Мюнц пък е немска и значи монета (munze).Английският не е бил толкова популярен тогава.

79

Анонимен

преди 4 години

Нема се фанат на работа, белким д а изкарат лев....

78

Анонимен

преди 4 години

Гобямотриене голямо нещо. Рано или късно тази цензула ще избиев гняв,само още малко време трябва.

77

АЗ

преди 4 години

Вместо да прави това "преводачката" на "Под игото" можеше да издаде речник на използваните чуждици и стари български думи в романа. Това е.

76

Анонимен

преди 4 години

Нем значение! Истинскинскте българи помним и ще браним копията на истинския Вазов!!!!

75

човек

преди 4 години

До: номер 77Като спомена за прераждане веднага се сетих за една песничка на Висоцки.В нея се казва, че ако си т.ъп като дъpвo ще се преродиш като бaoбаб и ще си останеш бaoбаб цели хиляда години докато yмрeш накрая.

74

Анонимен

преди 4 години

"Вържи попа, да е мирно селото" - "отстрани лидера и групата ще се разпадне".НЕкоя си *** Стефанова удря в земята нашто Пете по редакторски майсторлък.Подозирам, че ако не е началничка нейде из образователния Олимп, въпросната Нела ще да е "Очителка" по лЕтЕратура и на този харман сее простотия не по-малка от тази на СлаФчо Учиндолски.

73

Тенгрианин

преди 4 години

За Тиквите - безкнижници е написано това О, неразумний юроде! Поради что се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език.И на тях Небето ще им сбъдне желанието. В следващия им живот ще ги прероди в папуаси или ***. Не всеки трябва да се зове с това свещено име

72

до Ники

преди 4 години

Не ти трябват изводи, трябва ти да седнеш и да прочетеш "Под игото".

71

Анонимен

преди 4 години

сорос не си играеутре ще ви кажат че сте марсианци- и не е лъжа докато търпите тия сорос мекеретаалчните и нагли гробари- слуги на краваршингтон

70

Анонимен

преди 4 години

Абе, да очакваме ли нова версия - шльо_кавица и на филма - "Под игото"?

69

Идеалист

преди 4 години

Това е по примера и вероятно по указание от сегашният ни господар - САЩ. Там също редактираха Марк Твен. В МОН има две зам. министърки, които се интересуват от *** идеологията и усвояването ( повтарям усвояването, не ефективно подпомагане ) на средства по ромските програми. Старите книги трябва да се четат както са написани, старите думи да са обяснени и то правилно. Старите думи също допринасят за развитието на мисленето. Езикът трябва е богат, а не схематичен като в SMS.

68

човек

преди 4 години

До: номер 55 (ники)Романът "Под игото" на Иван Вазов, който ти наричаш "пропагандна книга написана на простоват език" е преведена на много езици по цял свят, включително и на английски език, езика на Шекспир!Всъщност, първото издание на книгата излиза едновременно на английски език, със заглавие "Under the yoke" от издателство William Heinemann, и издателство "Т. Ф. Чипев" на български!Имай предвид обаче, че Шекспир е живял поне три века преди Вазов!

67

Анонимен

преди 4 години

Абе, да очакваме ли нова версия - шльокавица на филма "Под игото"?

66

Анонимен

преди 4 години

Може някое издялкано нпо да бълвапозори.Бенетето ги похвалва.Но бенетето каза в едни новини за Херо,че не е заради нашите" избиратели"Тръмпи приел и т. н.,вместо думатасамолети.Казва се лапсус,ами ако евярно. #От какво ги е страх и кой.Доган?Бягат от старобългарския.Като бягат напресечката ги хващат.Да върнат падежите,за бистър ум- диказано е.

65

Бау

преди 4 години

Мдам. Очаквано :D Хора със средно (максимум), прочели 1-2 книги, бедни и нещастни, пиещи яко ракия, биещи жените и децата си - защитават Вазов в ... интернет :D Това ги кара да се чувстват много интелигентни и големи патриоти. Като "четохте" Вазов с чуждиците какво точно стана от вас драги? Няма да ви обяснявам каква е идеята, защото просто няма смисъл...

64

бай Иван

преди 4 години

Нашите тъпани нали принизиха турското робство,като направиха опит да го заменят с " присъствие". Ми те " присъстваха" на Баташкото клане и при геноцита на арменците по късно,както и на кюрдите до наши дни!

63

Анонимен

преди 4 години

Всичко е за пари ,накрая човечеството ще се отврати от книги ,кино и културен живот в цялост .