76

икономист

преди 4 години

По-големите от нас пък бяха на изключително високо ниво. Постоянно идваха в чосовете ни, бивши възпитаници на гимназията, които бяха завършили университети с пълно отличие, за да се похвалят за добрите резултати, които са постигнали. Няма как да има такава драматична разлика в начина на живот, която да се реализира в рамките на 5-6 години, и да повлияе толкова негативно върху коефициента на интелигентност.

75

Монова

преди 4 години

Ох, това недоразумение, наречено зам. -министър Таня Михайлова! Учителка по практика в професионалната гимнация по оптика в София! Горката, много е зле! Вълчев й върши работата, тя се хили самодоволно и си мечтае за времето, когато менторът й ще я предложи за депутат! Пълна скръб!

74

икономист

преди 4 години

До Анонимен 79Не вярвам способността за логично мислене при хората, да се влияе толкова силно от промяната в начина на живот и достъпа до информация. Може би оказват влияние, но едва ли е чак толкова значимо. Резултатите на учениците започнаха да се влошават някъде след 2005 година. Точно когато завършваше моя випуск. Резултатите при нас бяха горе долу добри, но с доста забележки. Нашите преподаватели ни разказваха, че всички випуски след нас, са на много ниско ниво( от 8-11 клас).

73

Анонимен

преди 4 години

До алиНе търсете конспирации там, където основната причина е обикновената глупост. България трябва да има собствена визия за развитието си и собствена стратегия. А тук и преди и сега управляващите се стремят да се харесат на външни сили и да се впишат в техните системи. Международната конюктура се променя, а тук продължаваме да догонваме. Само че тези, които догонваме, знаят накъде вървят, а ние тичаме след тях, непрекъснато променяйки посоката си, като есенни мухи.

72

Анонимен

преди 4 години

Не търсете под вола теле. Ако вземете днешните "функционално неграмотни" деца и ги пренесете в системата от преди 30-40 години, ама от първи клас, набързо ще се научат да рецитират Илиада и Одисея, както и всички изучавани по онова време български и чужди поети. Ама системата се е променила и сега всеки си избира пътя в живота. Свобода се нарича. А всички опити да наложите строга държавна регулация в тази сфера са обречени на неуспех. Насила хубост не става. Или връщайте тоталитаризма.

71

Л.Иванов

преди 4 години

След като премиерът ни е прочел една единствена книга, и като му слушаме речника, например от вчера " нека си- плямпат", какво да искаме от нацията! То бива простотия , аме неговата ни идва малко в повече!

70

Анонимен

преди 4 години

До икономистЗа еволюцията не е характерна точно такава цикличност. Но известна логика има в предположението ти. Никой не е казал, че в съвременния свят функционалната неграмотност не е печеливша жизнена стратегия. Само че е неустойчива - при нова промяна в средата нискоинтелигентните индивиди вероятно ще бъдат отсяти от естествения отбор.

69

Един от Северозапада

преди 4 години

Споко, сега на Мария Габриел като дадат сектор образование, и като рукнат едни пари по програми към нас, и като влязат тия пари по училища и частни образователни центрове, ще цъфнем и ще вържем!!!След 12 клас направо академици ще излизат от училище!!!Е, малко ще е трудно на жената, тя нали беше ИТ специалист, да превключи на вълна образование, но ще се справи.Ние знаем-кадрите на Герб са много учени , всичките, имат даже по няколко висши образования, владеят по 3-4 езика, ще се справи. .

68

Анонимен

преди 4 години

До икономистМикропластмасата е като цяло инертен материал. Способностите на мозъка могат да бъдат потиснати при хронично отравяне, това е вярно. Ако има такова нещо, причините са в някаква химия в храната или водата (пример - оловото във водопроводите на Римската империя). Но много по-реалистично е причината да е в по-динамичния начин на живот и лесно достъпната и хаотична информация в интернет. В такива условия се развива хиперактивност с бързи и грешни мисловни връзки без съсредоточаване.

67

икономист

преди 4 години

Радиацията също може да е един такъв фактор - аварията в Чернобил и т.н.Възможно е спада в IQ да се дължат и на друга, много по-банална причина, и това е естествената цикличност в развитието на нашия организъм, която произтича от еволюцията. Знаем, че мозъкът харчи много енергия във връзка със своята дейност, а тази енергия е нужна на организма за да оцелее. Може би заради влошената екологична обстановка, човешкият мозък е "решил" да жертва някои от функциите си, за да може да оцелее.

66

Един от Северозапада

преди 4 години

Два от любимите ми примери , все от "реномирани" софииски Вуз, разказвани ми от първо лице. Ту-курсова работа, изчислена, консултирани всички етапи с преподавателя, той убеден, че е изчисрена и изработена от студента, на защитата на курсовата работа пише 5, защото пише 6 само на тего си, и буквално на другия ден, същия предмет, на теория, пише на същия студент 2. ЛТУ-час по Теглителни машини-"Плъзгащия лагер, в коляно мотовилковия механизъм на ДВГ се върти ВЪТРЕ в Мотовилката".Без коментар.....

65

икономист

преди 4 години

До Валентин ТодоровСпада в IQ-то не може да се дължи основно на промяната на културните порядки в обществото и поднасянето на смляна информация, както си се изразил. Трябва и нещо друго да има, за да сме свидетели на такава рязка промяна. Защо не и замърсяването на околната среда, да е един от тези фактори, които оказват влияние върху интелигентността. Особено ако се е преминала някаква граница в замърсяването, която рефлектира върху способностите на мозъка. Например, микро пластмасата...

64

Един от Северозапада

преди 4 години

"Еми да чекаме Мая Манолова, щото е завършила омсомолска школа у Москва да стане кмет и поне у София да оправи образованието...."Шопе, няма да стане. То, Баце е завършил най-комунистическата школа у нас, на времето , академията "Санта Чичилия" в Симеоново, дето обикновени студенти няма, всичко бе от сой и джинс, и не можа да оправи държавата, затънали сме във фекалии от всякъде, та Мая ли?Всичко е навързано причинно средствено, а в основата е планътРан-Ът. Там пише всичко, не им трябваме грамот

63

я па тоя

преди 4 години

до 70Що да бачкаме а други да паратизират с грантове по форумите нека и те да пуснат една капка пот да видят какво е !!??

62

Waffen SS

преди 4 години

"България ще получи ресор Образование и култура в новата Европейска комисия."Като гледам как образованието и културата са "цъфнали" в България,то представям как ще е в Европа.Ще настане такава чалгализация,а нищо чудно певачките с двусричковите имена да станат съветнички.Ама тези в Брюксел ,нещо се подиграват с нас,ресор образование,за България-смях,култура- истеричен смях и кикот.Горката Европа.Те да не са повярвали на бравурните доклади на правителството?Голяма грешка

61

Анонимен

преди 4 години

В образованието бързо можеш да загубиш позиции и съответно конкурентоспособност. Който не се развива, губи. Това не е като да садиш домати и да копаеш въглища - там можеш години да си кюташ със стари знания и технологии. А ние още не можем да си възвърнем позициите от преди 30 години, докато светът не си е губил времето. Затова не е реалистично да очакваме в обозримо бъдеще някакво наваксване и изпреварване. Това е което имаме, а безумните напъни за реформи само ненужно изнервят обстановката.

60

Анонимен

преди 4 години

до 70Пак не познахте и не го пишете както трябва -Тази фраза е на нашия велик борец в миналото Боян Радев и е-Ранъта праи бурбътъ ! Друг път като го пишете правилно и да знаете поне от кого е *** стига съм пълнил *** пълнете си ги сами !!!!

59

Анонимен

преди 4 години

Мързелът най-трудно се прогонва. Нооо - храната прай борбата.

58

43я

преди 4 години

АКО НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ И ПИШЕШ - БЕЗ Ш. КНИЖКА, БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС, БЕЗ ПОМОЩИ.ТОЛКОЗ.КАК ТАКА ВСЕ НЯКОЯ САМАРЯНКА В СЛУЖБИТЕ ПОПЪЛВА ЗАЯВЛЕНИЯТА И ДЕКЛАРАЦИИТЕ НА НЕГРАМОТНИТЕ? ТУК Е МЯСТОТО НА ДЪРЖАВАТА ТОВА ДА СПРЕ САМО ЛИЧНО ПОПЪЛНЕНИ ДОКУМЕНТИ.ДА ВИДИМ ДАЛИ НЯМА ДА СЕ НАПЪНАТ ДА УЧАТ.

57

Waffen SS

преди 4 години

В съзвучие с мантрите на пазарно ориентирания "демократичен" неолиберализъм,всичко е стока:здраве,образование,живот,любов и всичко това според мантрите трябва да има парично изражение.В случая се говори за образование не за диплома/и/,които се продават на килограм в някои от нароилите се многобройните "университети".След като един финансов министър,продукт на същият неолиберализъм наричаше учените от БАН "феодални старци",защото не прави разлика със синодални такива