24

ОчилатСдуханЗубър

преди 6 години

Вмирисаните асоциални нърдове правят само досадни реклами в ютуб и банери , изскачащи по сайтовете и предизвикват само псувни. Сервитьорите наистина си заслужават парите , защото тяхната работа е полезна, а не вредна като на офис мищоците , дето на 30 г . са още девствени , щото знаели много java и C++

23

Анонимен

преди 6 години

Така де. Ама програмиста като иде на ресторант и иска добро обслужване. Дали би се старал той в работата си ако не получаваше добро заплащане. Никой не оспорва това, че взимат високи заплати. Става въпрос за много ниските заплати, които се взимат от другите отрасли. А една от политиките на ЕС е именно насочена към справедливо заплащане на всеки труд и намаляване на социалното неравенство. Предполагам, че всички програмисти са привърженици на ЕС😀

22

Анонимен

преди 6 години

ИТ специалист колко бакшиши взима?Голямата разлика идва от кой колко пари взима официално. В едната статия търсят сервитьори - 1500лв, в другата - 500? Повечето доходи се крият и се сравнява ябълки с круши.

21

Анонимен

преди 6 години

Естествено че програмиста ще взема и трябва да взема в пъти повече от сервитьор. Това не е като в соца другари, където и най-простия вземаше колкото можещия

20

до Иванчо+Марийка

преди 6 години

Прав си. И инж. и д-р и архитект и взимат 2-3 пъти по-малко от програмист. Проблема е че разликата между тях и сервитьора е много малка.

19

Анонимен

преди 6 години

Първо сервитьор не е класна работа, не ти трябва кой знае какво образование. Второ всеки знае, че вземат доста от бакшиш. По-големите курорти 1500+ е нормално за тях. Голямо вживяване с тея заплати. До преди 7 години 700 лв не стигахте сега на 1300 МАЛКО било. Селячеството край няма.

18

ALO

преди 6 години

70-100 LEVA NA DEN.PROSTO IT-SPECIALISTA SE OSIGURQVA NA REALEN DOHOD ,A DRUGITE NA MINIMALEN I NEREALEN.ISTINSKITE DOHODI SA VSASEM RAZLICHNI.HORA TRQBVA DA SAJALIQVATE UCHITELI,POLICAI I LEKARI ,KOITO NE SA KORUMPIRANI ,A TE SA OKOLO 85% OT VICHKI I SA NA GRANICATA NA MIZERIQTA S SREDEN REALEN DOHOD 600-800 LEVA

17

11

преди 6 години

Всеки ИТ специалист взима над 3000лв? Ехоо аз съм експерт в голяма банка в българия в ИТ отдела и взимам както колегите ми около 1100лв чисто без други бонуси! От къде изкопахте всички?! Само програмистите взимат от 1500лв чисто нагоре и то не в всички фирми! Всеки труд трябва да се уважава. Във всяка сфера има майсторлък дори да е сервитьор или друго. Не всеки става за всичко! Аз съм схванат в сервирането например. Не е редно едни да взимат много а други не. Дори магазинер да си, си има чалъм!

16

Аз

преди 6 години

Айде стига сме ги оплаквали сервитьорите. 500 лв заплата на светло и 1000 лв бакшиши. Само излишно хленчене. Докарват си много повече от един учител например, който е положил и полага ежедневно много повече усилия. Да стане един сервитьор тука и честно да каже 500 лв ли изкарва само!

15

Жо

преди 6 години

НЕ Е ЗА ЗАВИЖДАНЕ човек, който се занимава с програмиране. След работния ден той се прибира вкъщи и сяда да вечеря, но мозъка му продължава да е зает с това, което е работил цял ден. Това става, независимо че човека иска да си почине. Програмирането е творческа работа, тя те "поглъща" изцяло и те амортизира от претоварването.

14

Анонимен

преди 6 години

До 11...и като отиде специалиста в кафенето или ресторанта нали ще иска някой да му сервира дали ще го кефи той сам да си носи храната...Всеки труд трябва да се уважава...Може да не взема колкото IT...но да взема необходимото за нормално съществуване...

13

Иванчо+Марийка

преди 6 години

Проблема е че между програмиста и инженера е огромна разликата - 2-3 пъти. И двамата са инвистирали много но единия има участта да работи за БГ работодател.

12

Анонимен

преди 6 години

Ами изгонете програмистите. Да видим тогава, кой ще плаща данъци и откъде ще дойдат парите за 2 млн пенсионери и един милион на социални помощи. На сервитьора бакшишите са му необлагаеми, при програмистите всеки лев е на светло.

11

Дедо ви

преди 6 години

Пазара на труда не е пица с равни парчета и никога няма да бъде,така че и при Тато имаше големи разлики и който не го мързеше учеше както и сега....Винаги умната глава е за предпочитане пред здравите крака

10

Анонимен

преди 6 години

Вярно че единият е учил доста,доста повеЧе но разликата е очевадна...По редно щеше да бъде ако програмиста взема 7..8..к...а сервитьора 1000..1300лв...по щеше да е нормално.Нали и единият и другият имат еднакви нужди...за храна облекло и т..н.Нормално ако ти стигат за месец без да се изхвърляш какво ти трябва да гледаш в канчето на другия...все пак знаеш ценза си...

9

Анонимен

преди 6 години

Сервитьор може да стане всеки, който има два крака и две ръце, докато от всеки кодонабивач програмист не става

8

Програмист

преди 6 години

Веднага два плюса на 1 и 2.Работя като програмист 15+ години. Преди това съм учил 3 години по 12+ часа на ден. Постоянно напрежение. И да - вземам колкото 15 сервитьора. Нищо против каките, които ми сервират кафето и уискито, но такива статии са просто обидни.

7

Жо

преди 6 години

ПАЗАРНАТА икономика важи и за пазара на труда. Търсенето определя цената, в случая- заплатата. Когато пазара на труда се пресити със специалисти в даден бранш, заплатите падат.Когато квалифицираните програмисти станат на брой, колкото са кандидатите за сервитьори, заплатите ще се поизравнят.

6

Анонимен

преди 6 години

Не трябва да се прави такова сравнение.И програмиста и сервитьора трябва да получават достойно заплащане.Във всяка професия щом полагаш достатъчно труд трябва да бъдеш овъзмезден подходящо.Другото е експлоатация.

5

Анонимен

преди 6 години

Не разбрах само по какво си прилича програмиста със сервитьора, че да взимат еднакви заплати?