25

Анонимен

преди 11 години

Направо дайде да не вдигаме мин.раб.заплата, а да я намалим - да не се товарят работодателите с излишни разходи и да са конкурентни. Направо да намалим всички заплати, а не само минималната - да са още по-конкурентни. Накрая работодателите ще са конкурентни, но работниците или ще са измрели, или ще са на повече от 1000км оттук. Вие в ред ли сте бе? Какво може да се купи със 290 или 310лв бруто. Това са съответно 227лв и 243лв нето. Т.е. 22кг и 24кг сирене. Не стигат за храна за 1 човек за 1месец

24

681

преди 11 години

до 26Написал съм ,че плащам доста над МРЗ на служителите. Това МРЗ реално не помага на тези на минимална заплата особенно. Първо в държавните институции никой не работи на МРЗ.Второ-фирмите които наемат хора на МРЗ явно не склонни да плащат повече и изказването на госпожата цитирана в статията е вярно.Трето-По-висока МРЗ означава по-висок ДОД и осигуровки.

23

Анонимен

преди 11 години

"Николова коментира, че защитниците на съществуването на МРЗ и нейното увеличение традиционно пренебрегват ефектите върху тези, които ще загубят своята работа, защото са станали прекалено скъпи за своите работодатели. "_______Ако заплата от предвидените 350лв. прави един работник "скъп", нека помислят чии труд струва такива "жълти стотинки", та дори и ниско квалифициран. Заплатите у нас са абсурдно ниски, а за минималната да не говорим.

22

sante_dog до 10

преди 11 години

С поледното решение на парламента - потребителската такса при личния лекар вече не е обвързана с минималната работна заплата. Този довод отпада, давай следващия

21

М

преди 11 години

МРЗ е пълна глупост в пазарната икономика.Ако ще е социална минимална заплата, трябва да е равна на необходимия минимум за нормален живот.Но тук никой не го е грижа.Евала на гърците- петдесет години живеят като царчета с доходи над социалния минимум и не им пука, че щяла държавата им да фалира.И какво от това? Да не би да я заличат от картата на земята- просто се преразпределя капитала, но хората си живеят пак като европейци.И аз искам българите да имат европейски доходи, но сори каза "батко".

20

Анонимен

преди 11 години

Така ще е, върху 100лв. заплата 40лв. /40%/ осигуровки и дод. Айде *** се осигурявай на реална заплата. Дянков казва "няма", но и аз казвам "няма"!

19

типично

преди 11 години

Работодателите и техните платени анали-затори са против увеличаването, защото се повишавал разхода за работна ръка. Всеки с малко акъл би се досетил, че това са манипулации. Всички фирми от така наречения малък и среден бизнес плащат осигуровки върху минимална заплата и после добавят "на ръка". Т.е. те мамят и държавата и работниците си, за да намалят разходите си за служителите. Единствения начин е с вдигане на МРЗ. Такъв малък и среден бизнес не ни трябва - да фалират! *** и измамници!

18

Анонимен

преди 11 години

А, то ако ги пидаш робовладелците... пардон работодателите мин. заплата трябва да е 10 лева! Щели да фалират! Е...ти смешниците са щом 20 лева отгоре ще ги доведат до фалит. Човек, който не може да си позволи да вдигне заплатите на служителите си с 20-30 лева не е бизнесмен, а жалко човече взело се на сериозно. Какво значи това, щели да им се увеличат разходите? Ми като не можеш да се справиш затваряй фирмата и отивай да работиш за някой друг!

17

безименен

преди 11 години

Такива "учени икономистчета" нямат никаква връзка с действителността. В цял свят има мини-мално почасова заплащане, дори и в "бастиона" на пазарната икономика-САЩ. Авторът на стати-ята, говори учебникарски доводи. Ясно е, че на бизнеса/особенно у нас/ е най-изгодно ако може да не плаща въобще заплата за да реализира максимална печалба. Нима такива "специалисти"-икономисти не разбраха, че България се намира в стадия на капитализъма от 19-век в Европа.

16

А кога

преди 11 години

ще спррат програмите по които за държавна помощ работиш в частна фирма и по този начин си принуден да бачкаш за МРЗ, щото държават токоз дава, пък фирмата няма сметка да си търси хора от свободния пазар?

15

do 20

преди 11 години

***, като имаш пари и плащаш на служители чак, какво ти пука, че ще ти скочи таксата при личния с 20 стотинки, бе? Ако не си от Позитано, си най-обикновен *** ***.

14

Анонимен

преди 11 години

като не могат да вдигат заплати, да свалят цени! освен това в европа заплатите като са десет пъти по - големи, да не би и цените да са по - големи? ако някой си мисли, че не е ял кучешко, се лъже! навремето, в моя град като дойдеше време за годишния панаир, по улиците кучетата намаляваха тотално! също изчезваха мулета и магарета, но имаше вкусни кебапчета! сега някой знае ли какво има в каймата и саламите? а месото си е месо, без значение от какво животно е! важното е как ще го сготвиш!

13

123

преди 11 години

"Вдигането на минималната работна заплата носело негативни последици".... Брееей, че хората в западна Европа с минимална работна заплата 1200-1700 евро какво ли правят!? Защо смъкнат МРЗ до 100 евро и всичко ще им се оправи. Колко глупави били европейците!

12

Петкан

преди 11 години

Пак интегрираните ще намажат.Работещите кучета ги яли.

11

Работодател

преди 11 години

За мен работят 20 човека, като трябва да им давам по 20 лева повече, са 400 лева на месец, ало, това ми е лизинга на баварията, вие луди ли сте??

10

учуден

преди 11 години

Какъв е тоя институт!? Разходите за заплати на българския бизнес са смешно ниски, в една малка фирма в Англия тези разходи достигат 50% от ОБОРОТА! Увеличението на МРЗ е единствения начин хиляди хора да получат 30-40 лв повече на месец, иначе никой няма да им ги даде!

9

БСП

преди 11 години

Това е предизборен пиар, не се връзвайте, ГРОБ искат ако спечелят втори мандат веднага след изборите да намалят МРЗ наполовина и да удвоят данъците!!!!

8

онбашията

преди 11 години

бедняците за това са бедняци, защото трудно схващат дори нещо толкова просто, като това че колкото повече ги защитава държавата/синдикатите, толкова по-бедни стават. а по време на соца, точно тия дето сега са най-бедни, най-много ламтяха за западни благинки от корекома и най-много благоговееха пред америка. сега обърнаха плочата нещо, не им се услажда капитализма.

7

do 10

преди 11 години

Значи предпочиташ да получаваш със 70 лева по-малко, но такстата да ти е със 70 стотинки по-ниска? Странни хора сте това платените коментатори на Позитано, наистина ли сте толкова прости?

6

Анонимен

преди 11 години

Позната история - "бизнесът" е против увеличаването на МРЗ. Made in Bulgaria.