66

Томов

преди 14 години

Ми средната слънчева енергия на орбита е 120вата за квадратен метър. От тях неравномерно се осветява 1/2 от площта на планетата, част се губи в атмосферата преди да достигне земята. Да кажем 50%-60% се губи. Значи ще работим за улеснение с 50вата на квадратен метър. Това са 50мегавата на квадратен километър. 510 милиона квадратни км е площа / 2 (половината земя е освеетена) 255 млн х 0.05 гигавата = 12 750 000 гигавата на час по 24 часа = 306 000 000 гигавата на ден грубо.

65

разбирач

преди 14 години

ТРИ УДИВИТЕЛНИ,няма да чета тези там твърдения или доклади... простичкия факт на количественото отношение между произведената и получената от вън енергия ми е достатъчен... първо някой трябва да ме убеди че е произвел достатъчно че да се намеси в баланса на енергиите разбираш ли

64

toni

преди 14 години

emi da pla6ta... resurs... na koito mu trqbva - pla6ta. aide smetni kolko pari otivat za hrana.. :)

63

:~

преди 14 години

Ако работиш електромера, то крадеш от другите. Не е от НЕК, повервай ми. А ся събери 8 стотинки и прибави по 17 стотинки на всеки 12 часа... Как ти излиза сметката, ако не "работиш" електромера :)

62

Анонимен

преди 14 години

Ице, как се охлаждат и къде се поставят тези фотоволтаични централи? Айде сега ти като си толкова умен...

61

Анонимен

преди 14 години

*** Ханс, не е проблема в производството на топлина, а в това че се натрупват газове в атмосферата, които задържат повече топлина от слънцето.

60

!!!

преди 14 години

до номер 55Иди разбери какво е Radiative Forcing и прочети целиа IPCC Fourth Assessment Report в оригинал, както и библиографията на IPCC Fourth Assessment Report. И ще разбереш.Но можеш и да започнеш от уикипедията.

59

разбирач

преди 14 години

слънчевата енергия запазена като енергия на въглеводородните съединения е тази която обявяваш за ***... както и директната слънчева енергия обявяваш за безкраино чиста???!!! не те разбирам въпреки че съм разбирач

58

XP

преди 14 години

Само един факт!Без претенции към затоплянето!Българската научна експедиция на остров Ливингстън/Антарктида/ не могла да влезе в базата/въпреки,че там сеге е лято/ поради пет метра лед и сняг около нея!Според думите на Пимпирев,това се дължи на "Глобалното затопляне" и откакто съществува тази база такова явление не е наблюдавано!

57

Томов

преди 14 години

Да не говорим и за политическите ползи. Много по ценно е да прозивеждаш енергията си на собствена територия от колкот да я внасяш от външна странна. Очевидно ставаш зависим от тази страна.

56

Томов

преди 14 години

В Европа сме доста по-добре от САЩ, например те потребяват 20 млн барела петрол на ден, ние 15млн. Населението е съответно 300 на 500млн души. Коефициента ни е доста по-добър. За съжаление ЕС е силно зависим и от руски газ.Говорим за 500 млн кубика дневно. Хайда калкулирайте колко пари Европа плаща на трети страни годишно и какво можехме да направим с този капитал.

55

разбирач

преди 14 години

бе ЧОВЕЧЕСТВОТО /за периода на съществуването си/ не е произвело количество енергия/топлина което да е близко до това падащо върху земята за 1 ден от слънцето! Аре некои разбирач ся да ми обесни как тогава от човешка дейност ще станат тези катаклизми? Някои хора се мислят за по велики от слънцето и от глобалната система на земята... ......

54

Хайдутин

преди 14 години

Па и електромера едно комшийче ми го направи , чудо га искам върти, га не искам не върти

53

Христо

преди 14 години

как да не е по-добър от тези срещу които рита - слънчевата енергия е напълно безвредна, докато другита бълват тонове гадост. ТОВА ЧЕ НЕ ГО ВИЖДАШ НЕ ТЕ ОПРАВАДАВА, ЧЕ НЕ СИ ДАВАШ СМЕТКА. май не си много умен. ти май само парите гледаш

52

toni

преди 14 години

Ti pyk mnogo znaesh...

51

Хайдутин

преди 14 години

Абе много скъпи тия енергопестящи круши бре майна те по 5 лв парчето май вървят. Аз за това съм се презапасил с 100 Ватки имам към 2000 бройки в мазата още га беа по 8ст. по живково време

50

!!!

преди 14 години

Е те може и да са жалък процент, но тенденцията е ясна. Не можеш да искаш за 1 година да имаме ъмнайси стотин гигавата вятърни, слънчеви и геотермални мощности.Тенденцията е ясна - САМО ВЕИ.:)Потърси един линк :google: BBC News - Solar panel costs 'set to fall'Твърдят, че през 2020та за полвината ЕС ще е по-евтино да си слага PV от колкото да купува от мрежата.

49

Анонимен

преди 14 години

А ти знаеш ли чистата печалба на петролните и въглещните компании колко е? Тя се измерва в стотици МИЛИАРДИ долари, а не в някви си десетки милиончета.

48

Христо

преди 14 години

запопляне има и ако някой не го усеща се и негов проблем. въпроса е доколко е само заради човека - аз лично се съмнявам да е единствено заради замърсяването, но не подкрепям подпомагането му (вижте прогнозите промяна на климата в България като Гърция и 20% по-малко валежи). само като погледна София отговре на какло прилича с тия газове...

47

Томов

преди 14 години

до !!!, това което се случва в Европа само може да радава.Забрави да споменеш че новоинсталираните мощности са жалък процент на фона на действащите. Да се надяваме че това ще се промени в близките 20на години и зелените технологии да отхапят едно 20% дял за този период.