335

One

преди 4 години

ХАХАХХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХХАХА

334

българин

преди 4 години

До: номер 333А ето какво пише в българската версия на Уикипедия:"Шопска салата е българска салата, създадена като продукт на българското държавно обединение Балкантурист в средата на 1950-те години."Понятно, товарищ?Нещо което и аз не го знаех, ако сведенията са верни (а те няма как да не са), няма да се учудя ако шопската салата се окаже комунистическо изобретение и горките шопи да нямат нищо общо с нея... Но това е друга тема вече. Така или иначе, салатата е супер!

333

българин

преди 4 години

До: номер 333Продължение от сръбската версия на Уикипедия за шопите във връзка с едноименната салата:"Шопска салата е бугарско национално ело. Име е добила по племену Шопи кое е живело у близини Софие. Шопи или Шопови е регионални назив кои се употребава за становнике настаене на централном Балкану, а кои се по има назива Шоплук..."

332

Зозо

преди 4 години

До Славяни смеРуски скрий се, смърдиш! Нищо общо нямаме с русите с дръпнати очи азиатци.

331

българин

преди 4 години

До: номер 333"Шопска салата е традиционално ело балканске (понавише српске, бугарске, македонске и чешке) кухие."Описание на шопската салата на Уикипедия на сръбски език.

330

Жоро

преди 4 години

До Славяни сме 338 Славяни е съветска(руска) измислица от ерата на социализма.Славяни е понятие без съдържание.Политическият смисъл на тази измислена дума е бил да внуши на овцете от Източна Европа и СССП,че имаме общи корени(та затова СИВ, Варшавски Договор и т.н) Четете история и не се връзвайте на днмешните създатели на Нова История-вече много модерно в БГ, щото вече 30г само провали и корупция.Просто няма с какво да се гордееме, та затова История(преди всичко ИЗМИСЛЕНА).

329

българин

преди 4 години

До: номер 333Още нещо се сетих за Сърбия. Надявам се повечето българи да правят разлика между сръбския фолклор и поп фолк/турбо фолк?Та в сръбските народни танци има едно хоро което се казва "Бугарка". И си е по звучене досущ като българско хоро.Защо се казва "Бугарка" нямам никаква идея, но мисля че е показателно.Дори някой да каже, че хорото е сръбско (а то наистина е такова), няма как да оспори българското му име. Такива ми ти работи...

328

българин

преди 4 години

До: номер 333Не знам къде си ял шопска салата във Виена.Аз обаче няколко пъти съм ходил до Зайчар, и да, разбира се, пил съм от прочутото Зайчарско пиво.И там естествено, ядох шопска салата.Понеже нищо не казваш, ще споделя че тяхната повече ми хареса от нашата.Не съм спорил за произхода и - дали е български или сръбски - какво значение има?Но последния път в ресторанта в който бях, менюто беше и на български и на сръбски.А на съседна маса бяха седнали семейство българи.Нямаше спорове.

327

Анонимен

преди 4 години

Прави са.Ни се изкарахме най велики.Но всъщност сме най бедната ,корумпирана кроминална и разединена държавичка.Без армия,без здравоопазване,но с най много олигарси и милионери.

326

........

преди 4 години

Ако някога сте имали "късмета" да се опарите от безкрайно нахалното им дребномошеничество, ви става ясно що за "братя сърби" са! Внимавайте!

325

Славяни сме

преди 4 години

3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици. Известно е, че през 893 г. Климент Охридски става епископ на Драгвиста и Велица.4. Българският език да замени гръцкия в богослужението и той става официален език на българската държава.А българският език е славянски и така се появява първата българска книжнина.

324

Славяни сме

преди 4 години

1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон.Във връзка с това е приета промяна в принципа на унаследяване княжеската власт, съгласно която владетелят може да бъде наследен от своя брат. Дотогава единствено синът на владетеля е приемник на престола. Промяната е отразена от Йоан Екзарх в неговия Шестоднев.2. Столицата на България да бъде преместена от Плиска в Преслав3. Византийското духовенство в страната да бъде прогонено и заменено с български клирици.

323

Славяни сме

преди 4 години

Славяни сме,затова Аспарух се е разбрал с местните славянски племена на Балканите и не е имало конфликт между тях.Ето и за езичника княз(!) Борис,приел християнството Преславският църковно-народен събор от края на 893 или началото на 894 г. е едно от най-значимите събития в епохата на Първата българска държава и на княз Борис I,на който събор се решава следното:1. Княз Владимир да бъде детрониран и на престола да се възкачи брат му Симеон.Във връзка с това е приета промяна в принципа на уна

322

Славяни сме

преди 4 години

византийски цитат за Крум и направата на чаша от главата на Никифор:"......Защото,като отсякъл главата на Никифор,Крум я забучил за няколко дена в знак на победа,на показ за приходящите племена и за наш позор; после отсякъл шийната кост и като извадил гръкляна,направил от черепа чаша,обкована със злато,наливал вътре вино и с гордост пиел от нея заедно със своите боляри и славянските князе.""боляри,князе" - все славянски титли.Каменния надпис на Омуртаг е също с титла "канас"(княз)

321

Славяни сме

преди 4 години

Ако още някой се опита да ни тракизира,готизира,да види,че за всичките владетели от Иманника ,пише,че са князе,включително и за Авитохол,Ерник,от рода Дуло(!),от който род е и Кубрат,Кубер,Аспарух,Крум и други,ето и оригиналния византийски цитат за Крум и направата на чаша от главата на Никифор:"......Защото,като отсякъл главата на Никифор,Крум я забучил за няколко дена в знак на победа,на показ за приходящите племена и за наш позор; после отсякъл шийната кост и като извадил гръкляна,направил

320

Анонимен

преди 4 години

Хвала!

319

Анонимен

преди 4 години

Западните покрайнини и Македония са български земи!

318

Анонимен

преди 4 години

Всъщност македонците са много по-древен народ и от сърби и от българи. Тяхната нация е основана от "Великият Македон". А славянската азбука е дошла в Европа от македонските земи.

317

В

преди 4 години

Една компания бяхме седнали на един сръбски ресторант във Виена. Гледаме менюто и аз си избрах шопска салата, бела вешалица и една бира зайчарско. Като ми донесоха поръчката реагирах на глас, че ядем българска салата. Сервитьорът като скочи да се пени, че шопския регион е сръбски не български направо онемях. Казах му, че в България има т. Нар шопи около София, Перник и трънско. Той повтори тезата си и аз спрях защото бях дошъл да се нахраня а не да споря. Та така и там има проблеми.

316

Winston Churchil

преди 4 години

Прав е този така горд народ! нисокраките монголоидни конекрадци отвъд дунава:)