102

Анонимен

преди 4 години

Не знам как изобщо някой се осмелява да редактира Иван Вазов ! От къде това самочувствие ?

101

Слав Караславов

преди 4 години

Аз съм за реформи:не само в "Под игото" но и при другите класици да намерят място думите на нашето модерно съвремие: дженджър (може би Рачко Пр.), Мутра( с гл. буква), рейнджър (четник), тинейджър (прим. Бойчо Огнянов), лобизъм (баш мошеничество), електорат (простолюдие), алианс (чета, дружина, революц. окръг), магистрати (невъоръжени престъпници), мениджър (войвода), бодигард (телохранител), имидж (уважение). Надявам се че някой ще ме допълни. И да забравим какво е казал поетът: "Език свещен .

100

ВНИМАНИЕ ДО БЪЛГАРИ

преди 4 години

107 е прекалил с Дрогата . Днес гледах за Метадоновата Програма - ще му помогне .

99

Заралия

преди 4 години

Този народ отдавна е загубил всякаква чест и достойнство, ако изобщо ги е имал. Така че изобщо не ронете крокодилски сълзи.

98

13

преди 4 години

Това е маловажно. И без това след 20на години няма да има кой да го чете. Разни луди, които си мислят, че Територията някак си ще оцелее, ще стане от гроба, се пенят, че и протести правят.

97

Дежавю

преди 4 години

Или как едно поредно корумпе взе едни пари от едно западно НПО за да промени"Под игото" щото това видите ли било "цивилизационен избор"!

96

IBM Fake NEWS

преди 4 години

Мега простотия. Аз излизам да стачкувам, защото цената на ракията пад. Евтин бензин? Не! Ще стачкувам.Хората с 10 парчета стомана и един ел. двигател правят електрически пикап и печелят милиарди, а ние още се занимаваме с Вазов.ЩЕ ВИ КАЖА НЕЩО. ВАЗОВ И НА ИЗУСТ ДА ГО НАУЧИТЕ ПАК 1 ЛЕВ НЯМА ДА ИЗКАРАТЕ. На тоя Свят не му трябват учителки по литература. Трябват ни математици, физици, химици, инженери, учени, лекари.Крайно време е час по литература да стане за цялата седмица не повече от 2

95

българин

преди 4 години

Пак ни заливат с про-руска пропаганда. Вазов пише Под Игото в момент на емоционален срив. По-късно той съжалява за написаното и дори е искал да извади от обръщение книгата, но русофилите не допущат това.Аз мисля че книгата не трябва да се пипа, а да бъдат обяснени фактите около написването й и това да бъде включено в предговора и изучавано в училище.

94

Анонимен

преди 4 години

Не само Сопот,цяла България трябва да излезе на бунт,заради поредната простотия на днешните управляващи.То не бяха джендърски истории в учебниците,то не беше истанбулска конвенция,то не бяха "еврропейски ценности".Стига вече.Време е да сложим край на тази гавра или да излезем от ЕС и сами да се спасяваме.

93

Анонимен

преди 4 години

За какво осъвременява става въпрос след като тези нови думи и изрази със сигурност не са вписани в тълковения речник на българския език,освен туй преиздаването на книгите,творчеството на авторите от предни времена е авторство в ориганал тъй както са издадени първоначално и не може да се прередактират по усмотрение на някакви редактори или други недоучили литературата и граматиката на българския език,че ако са толкоз способни сами да си измислят теми и да си пишат на измислените си думи в сегашно

92

Анонимен

преди 4 години

аАмии Простия оби4а да управлява прости.....

91

Анонимен

преди 4 години

така е в държави дето управниците са завършили помощни училища за умствено изостанали- сорос само такива си избира

90

Joko

преди 4 години

За пореден път се убеждавам, че България е узорпирана от зад*ници на всички равнища. Пореден връх е ПРЕВОДЪТ на "Под игото" Това е доказателтво за върховната простотия , която е просмукала всичко !@!@!

89

Василев

преди 4 години

Знаете ли , че централата на Синедриона е била в Цариград, и Османската Империя е била като плацдарм за евреите и са плащали на Султана да води войни в Европа с Русия и с арабските държави, даже една от причините Британската Империя да е против Руската Империя е точно тази, защото едната делва налива другата и двете се допълват!!!!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!

88

Анонимен

преди 4 години

Докога самозвани кандидати за слава ще се гаврят с класиците,историята и езика ни???

87

Анонимен

преди 4 години

народния съд е нищо в сравнение с това което вече са заслужили днешните управници

86

Ятагана

преди 4 години

Новото издание е по добрв кой използва ятаган боздуган пара кесия такива подобни думи днес освен в изостаналите села на хора които са на 70г. възраст?

85

ВЪПРОС

преди 4 години

Тук трябва да се намеси ДАНС и Президента - това е очевидна Намеса на Турция и Силовите и Министерства . Това е опит за Държавен Преврат , организиран от Чужда Държава .

84

Анонимен

преди 4 години

Не мога да проумея защо е необходим превод, та нали е на български език? Това е само предлог да подправят истината как е било тогава. Не знам англичаните да са хванали да превеждат Шекспир, понеже използва думи, които вече не са актуални.

83

Анонимен

преди 4 години

ДАНС и НАП няма ли да проверят сметките на Нелито за превод от един философ, по-известен като хидролог, а Гешев да се самосезира.