75

Анонимен

преди 6 години

Нали за това скачахме по площадите искахме пазарна икономика и капитализъм, евтини банани и възможността да пътуваме в чужбина. Ето сбъднаха се мечтите ни.Ако тук не искате да работите за двеста евро, постъпете като много други семейства- мъжът тираджия по пътищата на Европа или в някоя кланница н Германия, жената бере маслини или чисти къщи в Гърция. Европейската мечта за свобода :)))

74

Тодор Живков

преди 6 години

А банане има ле, има ле банане в развита България. Бананът е много вкусен и питателен плод.

73

СС

преди 6 години

Абсолютно същото е в Пакистан, Камбоджа, Бангладеш - там шият за най-известните марки срещу 1 долар на ден! Такъв е бизнеса...

72

Анонимен

преди 6 години

Нормално, българите да си знаят мястото. В Брюксел в централата на ЕС България беше изобразена и показана на целия свят като турски нужник-клекало, да я видят всички и да стане ясно на България къде и е мястото - задния двор, отходната дупка на богатите, където живеят слугите.

71

до 64

преди 6 години

И защо реши, че като някой работи в сивата икономика, чорбаджята експлоатор му дава допълнително пари в плик.Повечето хора, които познавам работят за 600-700 лв и не само, че не им дават допълнително пари, а дори им удържат и от тези. По разни измислени поводи.

70

Анонимен

преди 6 години

До реалностНапъваш си мозъчето по теми които не разбираш, да не говорим че сравняваш някакви виртуални данни произведени от болния ти ум. Икономиката е много сложен организъм в които участие взамаме всички съзнателно или не. Общо взето там винаги в крайна сметка се постига баланс - може и да взимаш по-малко в абсолютни стойности, но и плащаш по-малко за стоки и услуги. В пазарната икономика всеки търси ниши, всеки търси най-изогдната за него сделка, независимо дали си работодател или работник.

69

Анонимен

преди 6 години

До 68именно номиналните стойности са реални, паритетните и всички там биг мак индекси преизчисляват реалната стойност, но в края на карайщата всики световни борси работят с номинални $ а не с паритетни, т.е. за реалното състояние на една икономика можеш да заключиш само по номиналната стойност на производството, иначе се получават смешни парадокси, затова и в страните с фасадна демокрация и диктатурите предпочитат да използват биг мак индексите, та да убеждават мат'ряла че не е толкова зле)

68

Анонимен

преди 6 години

горд съм с деморкацията в България и с свободата! Не като тия руски партенки дето сте половинатаЗа тази демокрация сме платили с кръв и с кръв ще я дадем!

67

Боко Тиквата

преди 6 години

Така е всеки гледа евтиното. И вие като отидете в магазина гледате някоя промоцийка да закачите, без да ви интересува че някой друг бедняк се е трепал за жълти стотинки за да купите евтинджос.

66

до 64

преди 6 години

И като работиш в сивата икономика и дори се гордееш с това, после да не плачеш, че пенсията ще тие 198 лв, бе оръ-фляк.

65

Анонимен

преди 6 години

Минимална заплатаБългария: 230 EURЧерна Гора: 300 EUR Македония: 270 EURСърбия: 260 EURСредна заплатаБългария: 484 EURЧерна Гора: 760 EURМакедония: 532 EURСърбия: 520 EURМинимална пенсияБългария: 83 EURЧерна Гора: 240 EURМакедония: 206 EURСърбия: 220 EUR

64

реалност

преди 6 години

Тези откриха топлата вода. Да не би '90-те години в България да беше по друг начин?! А да не би сега всичките т.н. аутсорсинг компании в ИТ сектора да не работят по друг начин? Експлоатация и директна печалба само от препродажба на труда на всеки един инженер. Само от разлика в заплатите, масово т.н. аутсорсинг фирмите слагат в джоба си 50-90% от заплатата на всеки един инженер. Ако в Германия на договор се взима по 400 - 600 евро на ден (8000 - 12 000 евро на месец, тук взима от 1 000 - 3 000 евро. Сами си сметнете разликата. И я умножете по брой хора.Те затова са се засилили да стават все по

63

До 58

преди 6 години

Така е българската икономика вече е значително по-развита от сръбската, но данните които си извадил не са съвсем коректни. За измерване благосъстоянието на едно общество в дадена държава, регион и т.н., се използват не номинални стойности каквито ти си извадил, а реални такива или иначе казано БВП по паритет на покупателната стойност на глава от населението. За България през 2016 тази стойност е 20 300$, а за Сърбия 14 500$.

62

Анонимен

преди 6 години

Истината е че България се развива, а Сърбия стои на едно място, до това води про руския национализъм, запомнете го от мен

61

до 62

преди 6 години

Стига писа глупости бе, БГ и Сърбия са еднакво мизерни, защото Запада им унищожи произвoдствата, цените в Сърбия са значително по-ниски, но това няма никакво значение Зaпада ликвидира изтока за да може някой да им робува, както е сега, Сърбия не се подаде преди и им спретнаха майдана с Косово за да могат да им бомбандират заводите.

60

Иво

преди 6 години

В Източна Европа, никой от големите брандове няма фабрики. Схемата е такава - фирми "майки" имат договори със споменатите известни марки за производство на техните облекла. Тези фирми "майки" възлагат поръчки на местни (от Изт.Европа) подобни, но много по-малки фирми-посредници, които пък възлагат на отделни шивашки фабрики и цехове, снабдявайки ги с необходимите материали и етикети. И точно те определят заплащането и условията-почти винаги на ръба на закона. Останалите са просто посредници.

59

До 61

преди 6 години

Поне 30% от българската икономика е в сивия сектор, така че средната заплата в България е значително по-висока от официалните 1000 и няколко лева. Това какво мисли *** човек като теб няма значение.

58

Така е

преди 6 години

Ами да си върнем соца. Двеста лева на калпак и живота е рай, без бъдеше. Панелка , москве и лозе с фургон, да има къде да почиваме от неуморния делничен труд.Това бе мечтата та соц. труженика. Пропаднали животи.

57

Анонимен

преди 6 години

До 61Това са данни на МВФ за 2016 година, просто няма сектор от икономиката в който Сърбия да е по-добре в момента от България, редовно ходя в Сърбия и виждам каква мизерия е там, заплата над 500 евро е рядкост дори и в Белград и Нови Сад

56

Анонимен

преди 6 години

Шивачка в Петричко - 350 до 400 лв. макс. Понякога заплатата върви 3-4 месеца назад.