327

Анонимен

преди 8 години

братовчед м иработи за 4000 евро на месец извъ нБг ,80 % от съученици/състуденти -работят извън бг ,мда цените на храна мдрехи ,режийни,наем -са съпоставими с тези в Бълагрия ,запалтите НЕ СА Много им пречи на бг бизнеса ,свободния достъп до информация,свободното придвижване на хора ,въобще всичко свободно им пречи:)....Живеех в малък град в Бг,който вече е около 35 000 д /от 70 000 през 1994г/ -та да продължават бг работодателите ,след 10 г младите в Бг ще са ромите.те ще ви работят ,честно ..

326

анонимен

преди 8 години

С 32 г. трудов стаж, с висше образование, в провинцията, получавам чисти 500 лв. Повече не плащат!

325

Анонимен

преди 8 години

На 26 съм и работя от пет години, 3-ти курс в университета почнах във фирма на 800 лв. чисто, а в момента вземам 1300. Очакванията въобще не са нереалистични, тъжното е, че подобни заплати могат да се получават основно в София и всъщност въобще не са високи предвид цените на всичко...

324

Следващ въпрос

преди 8 години

Кое създава липсата на производителност в България мързела на българите или липсата на мотивация поради ниските заплати, липсата на качествен и обучен управленски персонал пак поради същата причина, липсата на инвестиране от страна на работодателите в иновации, автоматизация и улесняване на работният процес, о не! *** чорбаджилар предпочита да инвестира в новото си Ауди или новата си любовница. Мислите му не са заети с развитие на бизнеса а как по ефективно да укрива данъци и осигуровки.

323

...

преди 8 години

Кое му е нереалистично ? "Навремето" като почнеш' работа ти дават жилище, имаш осигурена храна за смешни пари на ден и не плащаш квартира. Имало е почивни станции на които ходиш с купони от работата и ти излиза почти без пари. Сега при заплата 1100 като ти махнат данъците взимаш 854.27 (от опит говоря)-400лв квартира 50 лв за път 100лв за храна на работа, 50лв за някоя дрешка на месец остават 200 лв за ток, вода, телефон, интернет, и храна вкъщи. Да нереалистично е да искаш САМО 1000 лева !!!

322

Щирлиц

преди 8 години

От комунисти чорбаджии толкова!

321

Анонимен

преди 8 години

Да приемем че чорбаджиите имат право като казват, че българите са наказани с ниски заплати заради ниската си производителност. Да приемем че производителността ни наистина е както казва официалната статистика около 50% от производителността на индустриалните европейски държави, къде е логиката тогава заплатата в България да 15% спрямо заплатите на западно европейците?

320

ФХ

преди 8 години

Ами много ясно, че ще стравняват с чужбина. Това е държава-мащеха. Всички ще си отидат накрая, ще останат само простите хора тук, но политиците /и наши, и тези отвън/ точно това искат. Една обезлюдена и глупава държава, която дори има природа, за да правят тук каквото си искат. Най-накрая някой шейх ще я купи за жълти стотинки и ще направи от нея втори Дубай.

319

NoEC

преди 8 години

Искат ,ама малко не им се работи ,а и доста често претенциите са им без покритие. Познавам повече умни средняци ,отколкото вишисти. По мое време се влизаше трудно във висшо,сега като гледам с моя бал от преди 25г. ,съм направо отличник,кандитатсвам си,плащам си и си вземам дипломата .Не ме разбирайте погрешно ,не ми е гот с 500 лв. заплата ,работя и на друго място ,но това са реалностите в БГ. Кадърните и можещите вземат колкото поискат ,стига да е в рамките на разумното.

318

Ganyo Balkanski

преди 8 години

Квартира 200 лв, храна 150 лв, пътуване 100 лв. (Възмжно минимални стойности.) При заплата 700 - остават 250 лв, в които не се включват облекло и тоалет нужни за поддържането на представителен вид въобще за да те вземат на тази работа. Като сложим осигуровки, здравни и незнам-си-какви пенсионни фондове нещата отиват на минус. Университет 4 години, префектно два езика и в крайна сметка ако отидат бармани на морето ще изкарат поне двойно повече.

317

ья

преди 8 години

Дано се сбъдне най-лошият кошмар на работодателите да трябва да си работят сами

316

Анонимен

преди 8 години

По скоро са нереалистични очакванията на работодателите че в България все още има достатъчно балъци, съгласни да работят "за без пари". Така че браво на младите, един голям *** и два средния *** за чорбаджии дето си мислят че трябва да им даваш пари че да работиш за тях!

315

Анонимен

преди 8 години

realistichno li e edna firma da ima pechalba edin milion i da plashta zaplati 450 lv na 10 choveka a v sofia da vzimat po 3000 lv e za kvo da rabotish v balgaria kufara i navan i nikakvo vrashtane .

314

Бълг

преди 8 години

До За съжалениеИ аз споделям Вашето мнение, но за жалост дори и да си сравнително образован и с опит за нивото на България, заплащането отново е доста ниско. Нормално е когато започне работа всеки млад човек да иска с получените пари да се самоиздържа, а как ще се случи това с 350 лева заплата. Многослоен е въпросът но едно е сигурно в България знанията и уменията не се оценят.

313

стефчо

преди 8 години

хиляда лева трябва да е заплатата на метачка в парка,младите не са прости като нас по-дъртите дето работихме цял живот за кафе и сандвич на ден. 1000 лева сега не могат да се сравнят дори и със 100 по бай-тошово време по покупвателна способност,нищо не са..

312

dada

преди 8 години

Така е защото наемодателите имат нереалистични очаквания и търговците също имат нереалистични очаквания работодателите и те имат нереалистични очаквания

311

За съжаление

преди 8 години

Младите хора често имат неоправдано самочувствие въпреки липсата на покритие. Диплома днес може да вземе всеки. Казвам го като представител на това поколение. Проблемът е в семейната среда - когато *** и баща ти цял живот са ти набивали в главата колко си умен, незаменим и как не бива да се оставяш като тях да работиш за мизерна заплата, резултатът е този - разминаване между очаквания и реалност. Не може някой, който вчера просто е взел диплома, да иска 2 лекарски заплати за старт.

310

gost

преди 8 години

1000 лв. , облекло, премии - такива са заплатите в администрацията. Затова за 1 място там се натискат по 200 - 300 души, докато за частния сектор няма наплив. Младите не пасат трева.

309

гошо

преди 8 години

Нереалистично е младите да искат да живеят нормално

308

Св

преди 8 години

Вярно е че без пари не става. Уменията на кандидата са важни, но е важна и личността и дали можеш да имаш доверие, спазване на раб. време и т.н. Работодатели се оплакват и искат да наемат работници над 50 год. (невероятно!), защото младите първо си дигат чукалата след 1-2 месеца работа при гарантирана средна работна заплата за продавачи, но пък трябвало да чистят и магазина, да подреждат, а две от младите служителки официално са хванати в кражба на 1-2 седмица от назначаването.