16

проф. Българан

преди 12 години

През 1985 на Циолковски му хрумва идеята да се построи много висока кула, по която да се доставят товари и хора на геостационална орбита.През 1959 г. руснакът Юрий Арцутанов публикува статия, в която предлага от спътник на геостационална орбита да се спусне въже, по което да се траспортират товари от Земята до орбита.Сега японците искат да го реализират - но никой не си задава въпроса, как ще бъде доставено това въже от хиляди тонове в космоса. Засега не можем.Някой да има идеи?!

15

Анонимен

преди 12 години

17Туристите са само черешката на тортата. Брутално евтиното качване на товари ще позволи направо да се направи космически док за строеж на кораби. Мисиите до другите планети ще се умножат като плъх в хамбар :) Такова нещо си е като пътешествието на Колумб до Америка - космоса ще бъде на една ръка разстояние.

14

Анонимен

преди 12 години

8, голяма част от въжето ще е в космоса, а там тежеста му ще е нула. Идеята е гравитацията и центробежната сила да се уравновесят и въжето просто да си виси от небето :-)В момента едноседмична разходка в космоса струва на космическите туристи 30-40 милиона долара, но с този космически асансьор цената би паднала на 200-300 хиляди долара, което ще е достъпно за доста хора...

13

Анонимен

преди 12 години

до 6Не се притеснявай,до 2050г няма да има държава България,а българите ще са 9765 души и ще е невъзможно въжето да ги уцели!

12

Плутоний

преди 12 години

Радиацията не прощава!Както и да е.. Относно тежестта - като въртите в кръг едно въже, тежи ли ви? Центробежни сили споменават хората. Четете! Те влияят не само на въпросната противотежест, а и на самото въже... донякъде...

11

М

преди 12 години

@8: Малко ти е грешна сметката. :-)10 м = 1 кг96 000 000 м (96 000 км) = 9 600 000 кг (9600 т)

10

Анонимен

преди 12 години

8Въжето ще бъде по дълго, за да се уравновеси тежеста горе долу на нивото на геостанционарна орбита. Тежестта не е проблем.

9

Анонимен

преди 12 години

Понеже се заемат японци,вярвам в проекта

8

Анонимен

преди 12 години

Прочетох в други медии по темата и се оказа, че единственият проблем за момента е, че карбоновите нанотръбички трябва да бъдат около 4 пъти по здрави, отколкото в в момента. Според специалисти, това е съвсем постижимо в краткосрочен план. Очакваната цена за качване на един килограм в орбита ще бъде под 1000$, което е десетки пъти по евтино от използването на совалки/ракети.

7

Поне мечтаят!

преди 12 години

Хубаво нещо е научната фантастика, 96К километра въглеродни трабички... дали направо нагоре ще растат :))) Не знам дали въобще има технология за нещо по обемно от подобен материал или е само слоеве са създадени до момента, но имат 38 години!

6

ИТАР-ТАСС

преди 12 години

Тия японски пияндета съвсем изперкаха. Те една ядрена централа като хората не могат да направят, с космоса тръгнали да се бъзикат. Откак американците ги бомбардираха с атомни бомби, съвсем са мутирали.

5

Анонимен

преди 12 години

това е толкова стара идея, проблема обаче и преди и сега остава теглото на въжето. дори да примем че 10 метра от това супер здраво въже тежи 1 килограм, то 96000км. ще тежи 96 хиляди тона, това въже не знам какъв товар ще носи нагоре, но опледелено ме съмнява че ще може да носи собствената си тежест. Това е пълен абсурд!

4

Анонимен

преди 12 години

Тази идея съществува от години. Един от проблемите обаче е сигурността. Както пише въжете ще е солидно и ще е с обиколка два пъти колкото земната. Ако обаче се случи нещо с въпросния противовес, който ще е в орбита около земята, не ми се мисли какви щети може да бъдат причинени. Дори и до България би стигнало без проблем.

3

Анонимен

преди 12 години

Космическата сила Русия явно се е превърнала в агенция за съобщаване на постиженията на другите страни в космоса :)))

2

Анонимен

преди 12 години

2Това ще е постижението на милениума :)))

1

Анонимен

преди 12 години

Евалата ако го направят. Постижението на века ще бъде това, по скромното ми мнение.