95

119

преди 12 години

Само за този, дето се мисли за забавен, Бразилия съди Шеврон за щети, но причинени от разлив на петрол. Забрани има. "Мнозинството учени" ... как пък разбра, че мнозинството учени са против? Раздаде им анкетни карти ли? Повечето хора, особено учените, искат първо да се запознаят и после ще си формират мнение. Но такива като тебе, фанатици, сляпо вярващи и защитаваши нещо са най-опасни за света. Защото само вие сте в състояние да го унищожите!

94

7

преди 12 години

казват евтино а, но цената която дават е съобразена с предположение че добива ще е в определено количество и за определено време, много повече от 15 г. По-надолу споменах за американския геолог, който опровергава това :) тогава сметките започват да не излизат. И цената която се дава е само за добива, според вас добивания шистов газ няма да се съхранява някъде преди транспортиране, ууупс, то трябвало да се изграждат и газопроводи и компресорни станции, а май и те трябва да влязат в цената ;)

93

7

преди 12 години

АЗ ти написах нещо конкретно, което можеш да провериш. Ако не знаеш как да търсиш и да четеш не е мой проблем. Но съм добра душа и ще ти напиша какви са стойностите, за природния газ специфичната топлина е 3460 килокалории за кубичен метър, а за природния газ е 8000. Нова ми коментирай :) За килоджаулите е същото, на шистовия са 14500 а на природния 33500. Да видим какво излиза а, 2,31 пъти. тогава шистовия трябва да е около 3 пъти по-евтин, за да е изгоден.

92

ентъртейнър

преди 12 години

Явно е лъжа, че Бразилия пострада и съди компании за стотици милиони от авария при добив на шистов газявно е лъжа, че в окръг ДС Вашингтон бе забранено,явно е лъжа, че Франция забранява,явно е лъжа, че мнозинството учени не смеят да оценят възможните последици от подобни манипулации върху земните слоеве.Фактите са лъжи...Истината в наше време у Българско е да си кръгъл ***.

91

119

преди 12 години

7 или 117 няма значение, явно си *** щом имаш формирано мнение, без да си наясно какво и как ще се добива. Та ти си мислиш, че шистов и природен газ са две отделни неща!?А и прибързано ме зачисли към поддръжниците на добива на шистов газ. Все още нямам мнение за или против, но до момента всички доводи които съм чул от противници са си откровени лъжи. А и времето в което живеем, не предполага доворие към който и да е политик.

90

4 4 4

преди 12 години

здравейте мои сънародници,БългариПиша с голяма надежда тези редове и с съзнанието че е време когато трябва да поставим началото на на едно старо минало,а то е на Стара Велика България на Аспарухова Дунавска България на Волшка и да не забравяме и на онези стари прародини в Бактрия ,Скития и където са виждали нашите праотци Българите.Днес в началото на 21 Век ние Българите сме изправени пред един решаващ избор,да се оставим в ръцете на шепа самозабравили се люде наричащи се хора и най безочливо Българи.Които най безцеремонно и предавайки ни като народ и култура и за собствена облага не почитащи ни най малко достойнството,правдата,културата,историята на народа Български продават и унищожават това което моите и вашите предци са градили и от-воювали с собствената си кръв и са градили с пот,които са били толкова мъдри и достойни за да стоим на тази земя от Дунав до Тракия на кръстопът където само силен народ може да остане и да пребъде.Днес аз заставам пред вас и коленича пред народа Български пред племената които са оформили този народ и в което сме се превърнали ние днес ,един народ Български.нека не подвиваме повече гръб нека не даваме последната си риза на крадците и душманите ни наричаш ти се съвременни му политици,нека променим съдбата си нека си върнем старият дух старата България,Велика България.искам да ви помоля да се обединим да се съберем да поговорим да помислим да обсъдим какво е нужно за да си върнем достойнството което заслужавамепиша това с развълнувано сърце с надежда че тук ще намеря хора с които ще поведем Българите.пишете ми ще се радвам да се срещнем и да помислим как да си върнем славата на Нашия Мъдър народ ,какъв то и сме.Глупав народ не би оцелял на такова място

89

7

преди 12 години

И защо 119- тогава е прието да се използва шистов газ и природен газ за едно и също нещо, дали не е защото има някаква разлика все пак?

88

БАЧКАТОР

преди 12 години

Трябва да има мораториум над това безумие, иначе Боко трябва да ходи с тройна охрана в североизточна България , защо никой не пита местните хора какво мислят по темата за шистовия газ?

87

7

преди 12 години

за 119, ти като не си ***, кажи щом е един и същ откъде идва разликата от 2,5 пъти тогава :) Хайде обясни на нас останалите да не сме *** и ние. И да не се окаже най-много след 15 г. че всички оценки за обема и цените на шистовия газ са били леко преувеличени. Ако аз съм *** сигурно и Arthur Berman е ***, щом заради негова статия, в която разглежда въпроса за завишените оценки e уволнен от World Oil.

86

За 117

преди 12 години

Боже откъде толкова *** народ в тази държава бе? Шистовият газ всъщност е природен газ, но добиван от шисти.

85

до герберите

преди 12 години

След кратка творческа пауза и почивка, реших да изкажа моето мнение за случилите се неща до този момент. И затова реших, че стихотворението на П.Р. Славейков характеризира най-добре "еволюцията" на нашия *** народ.НЕ СМЕ НАРОДНе сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала...Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и с това ще да свърша.1875г. П.Р. Славейкво из писмо до Васил Левски

84

7

преди 12 години

Може ли привържениците на добива да ми напишат тук каква е специфичната топлина на изгаряне на шистовия газ и на нормалния природен газ, да сравним да видим колко по-евтино излиза с него :) само да не се затрудните, че може да се окаже, че с шистовия газ трябва да изгорим 2,5 пъти повече газ и какво става тогава с неговата ниска цена.

83

Анонимен

преди 12 години

Мда, доларджиите отново защитиха личните си интереси, както и интересите на тези, които са ги купили. Че зле ли им е: рубладжии покрай Газпром и Лукойл, доларджии покрай Шеврон, продават България на едро и със замах, само келепир да имат.......

82

Анонимен

преди 12 години

поразровете се малко в интернет, кой е най добрият приятел на ББ и с какво се занимава!и ще разберете защо е тази треска за шистовия газ!

81

СТРАНДЖАТА original

преди 12 години

Временна, временна - колко да е временна... - Гоце си отива след седмица...

80

Анонимен

преди 12 години

Япония ще стане първата страната, която още тази година ще започне да добива на морското дъно хидрат метан - нов вид енергоносител, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на BBC. Добивът на този енергоносител придоби смисъл, след като японски учени разработиха нова технология, която позволява въвеждането на този вид газ в промишления оборот. Британският седмичник "The Sunday Times" съобщи, че Япония още тази година ще пристъпи към добива на газ от огромното метаново находище Нанкай, разположено на югозапад от крайбрежието на страната. Много богати залежи на хидрат метан има също и в офшорни находища край бреговете на Китай и Индия, отбелязва ИТАР-ТАСС. В тях има газ в замръзнало състояние поради ниската температура, като молекулите на метана са смесени с водни молекули. Сложността на добива се състои в това, че е необходимо много внимателно да се повишава температурата или да се понижава налягането, за да се контролира извличането на газа, подчертават специалисти.

79

Калин

преди 12 години

а бе доносник.. колкото и да ме набеждаваш.. не съм ви виновен, че сте маргинали :)

78

zeddd

преди 12 години

Калине, стига влиза през проксита да си слагаш плюсове на мненията, и пускаш други като "Анонимен"Предпочиташ половината България да се изтрови, само и само да не взимаме газ от Русия. Глупав и продажен, национален предател.

77

Стоимен

преди 12 години

Те не били достатъчно запознати,какво гласуват...БОЖЕ МОЙ!И ТАЗИ *** НИ УПРАВЛЯВА!Според мен човек,който не се интересува за здравето и благополучието на народа му,не е достоен за негов водач,не ме интересува от коя партия е,ако беше и монарх,пак така щях да мисля!Не били запознати...позор!

76

4 4 4

преди 12 години

искам в България да се намерят 7 най Мъдри хора. Да се създаде Съвет на 7те Мъдреци, ,без което съгласие да няма право да се прави никаква важна промяна касаеща България като Държава и където хората живеещи в нея са на 1 място.Тези Мъдреци да не получават заплата и каквито и да е блага .Пожизнено Държавата да се грижи за тяхното здраве храна и облекло,да са готови да се лишат от охолство за благото на България и нейните поданици.да имат правото да но-минират за свои заместник или заместници според техните виждания хора които са достойни когато са на края на своите житейски сили при което кандидатите да се обсъждат и изпитват пред обществеността и да се подложат на гласуване за съвета на 7те от народа.Начело на Държавата да е един мъж достоен да носи тежката корона на властта да е справедлив честен да се лиши от охолство за да върши всичко за България и за хората .Последната дума ще е негова.Да Бъде осигурен с лечение,храна и подслон и след като свърши с управлението да бъде подложен на дискусия и гласуване.ако бъде единодушно одобрен от народа за управлението си и от 7те да му бъде дадено право да изнася лекции в Български университети на младите Българи.Да има право да предлага за обсъждане и да дава съвети в съвета на 7те.Разбира се ще трябва да се създаде и средище където трябва да се коват закони и да се предлагат на съвета което предлагам да е по отрасли призвание.например.икономика 20 места,могат да се кандидатират само хора завършили икономика и икономически науки ,образование,само завършили здравеопазване,строителство,само завършили архитектура ,земеделие само завършили аграрни науки така ще се избират тези хора от различни съсловия и ще отпадне нуждата да има партии и хора които използват властта за обогатяване за сметка на Държавата и обществото.