40

илиян делчев

преди 15 години

само да ви кажа едно примерче и си направете извода.От Плевен съм/за да добиете представа/!Купихме с едно мое приятелче по едно апартаментче в една доста добре направена вече /на акт 16/кооперацийка в центъра,тихо място....на 750 евро кв.,сега в момента,въпросният приятел,продава неговият за 500 евро/няма чак толкова зор за парички до колкото знам/.Има огледи,но няма още сделка. Тааа ,дали ще паднат цените,а?

39

avgustin

преди 15 години

cenite 6te padnat seriozno sled april,kogato ve4e 6te se useti krizata.sega o6te ne im se viarva ,na restitutite,no 1000% 6te go....

38

avgustin

преди 15 години

cenite 6te padnat seriozno sled april,kogato ve4e 6te se useti krizata.sega o6te ne im se viarva ,na restitutite,no 1000% 6te go....

37

Bo

преди 15 години

E te za tova e dobre do6la tazi kriza 4e , dase vrazumite malko stroitelni Ba6ibozutzi. Predi 7-8 godini moi poznat postroi vav Varna na Sevastopol spirkata kooperatzija i me kara6e da kupja za 350-400 $ kv.m. E,njamah tolkova no go pitah kolko mu izliiza do klyu4.Otgovora be6e mejdu 50-80$. Estestveno, 4e mnogo ne6ta se vdignaha ,no i protzenta na pe4alba UNI6TOJITELEN!. e, TE SEGA KATO SPRETE DA STROITE i tzenite na stroitelnite materiali 6te padnat i rabotnata raka i t.n i sled 2-3 godini kato se postabilizira vsi4ko pak nanovo ... 6te tarkate ratze dovolno. To tova ot lakomija stava .A tozi Junak deto govori za tova 4e edva li ne tzenata se vdiga ot dogrami i tem podobni..E,he, he ...da ne stava sme6en, 4e ne pasem treva. I az sam pravil 4 remonta za 3 godini....Znam koe kolko struva,osobeno na edro...

36

преди 15 години

Ей тази сграда в жълтото е хотел "Слънце" в Бургас ! Хубав е ама - като пръднеш на 1-я етаж се чува на 5-я :)

35

преди 15 години

някой може ли да даде цени на материали в момента ??? бетон , желязо , тухли ????

34

uriuri

преди 15 години

Towa koeto se slu4wa w predggradite na Sofij e ciganizacij na Kwartali i rajoni celenaso4eno s cel da se podarjat wisokite ceni w drugi !Primer OK1.Propadnij!

33

преди 15 години

29, логиката ти е сбъркана. Преди 2 години всеки знаеше, че ще продаде сградата, която се кани да построи, още докато е на чертежи. Тоест - рискът беше нулев. Какво ги караше тогава предприемачите да работят на 200-300 % печалба? Лакомията. Можеше и с 20 % да работят тогава. Така че ако аз бях сигурен, че ще изляза на печалба - щях да работя на 20 %. Ако не съм сигурен - няма да се захващам. Виж колко е просто. Почти като да вземеш кредит... то оттам започна всичко. И там ще свърши.

32

преди 15 години

Приятелю: за последните 8 години съм завършил 8 апартамента и съм се мести два пъти! И съм си отварял очите не на 4, ана 1144! Още по време на строеа казах какво и къде го искам, изключая един случай! така че ми е ясно, че винаги с еправят промени! И всичко да си предвидил, пак ще има промяна! като цена за грубо строителство горе долу си прав, но човек не си купува апртамент без ВиК, ел., ОВ, асансьор и т.н.! Също не си купува апртамент без асансьор, стълбища и прочие общи части, които в една сграда са почти толкова, колкото е и жилищната реална част! така че аз ти казвам, че цената за мен на строителство до тапа е минимум 280 евро на квадрат - реални и идеални общи части! така че надценка от 50% за мен е минимума, ако предприемача не иска да фалира! Оттам на горе може и да е спекулация, но и ццените на имотите в Бевърли хилса са 7 цифрени, а само 20 км по нататък - 6 цифрени и много под 500.000 долара! всичко е въпрос на преценка - кой каквото може да си позволи!

31

b

преди 15 години

чоече тия цени които сьм дал са без електроинсталация , водопровод и ПВЦ дограма , поради простата причина че човек си порьчва кухнята , по нея определя контакти и ВИК , какьв бойлер и кьде да го сложи / за пластмасови трьби е задьлжително дефектнотокова защита / какьв вид отопление ще ползва / бойлер сьс серпентина , водно подово или радиатори или комбинирано - ако има котел кьде ще е разположен . Кьде ще са климатиците и директен проводник до тях за захранването . Според парите клиента си слага дограмата . А сега какво се получава ? Влизаш и на две токови линии разположени 6 контакта които трябва задьлжително да преместиш / едновременното натоварване изключва предпазителя и се чудиш как едновременно да готвиш , сьдомиялна ли да ползваш ? Масово не се монтират дефектнотокови защити сьс контактор в таблото и обикновен ключ да включва бойлера / лесен монтаж на ключа в конзолна кутия и буквално безпроблено включване на бойлера - а сега всички ключове работят няколко месеца и се налага смяната им/ монтиране на контакти за по 2 лева и пластините им омекват след няма и една година . Всикото което пиша е истина и почти навсякьде се преправя ЕЛ , ВИК ---тоес клиента плажта два пьти за това -- един пьт на предприемача и след това си вика допьлнително майстори за преправянето ! Бадева дадени пари на вятьра !

30

преди 15 години

затова и не си купувам апартамент в Сл. Бряг, а си го строя сам!:0) бедата е, че българинът не плаща за акъл, защото по принцип българинът е всезнаещ! Той е наясно с икономика, технически науки, политика - всичко! А после, като стане белята - той не е виновен Мисля, че когато за нещо се плаща съпо и прескъпо въпрос на здрав разум е човек да се увери в качеството! поне аз правя така!

29

преди 15 години

След като си наясно искам да те попитам: АКО ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСТРОИШ СГРАДА, И ВЪОБЩЕ НЕ СИ СИГУРЕН ДАЛИ ЩЕ ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСТРОИШ ДРУГА, ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА СИ ВЪРНЕШ ИНВЕСТИЦИЯТА - БИ ЛИ ПРОДАЛ С НАДЦЕНКА 20%? САМО ЧЕ БЪДИ ЧЕСТЕН МОЛЯ ТЕ! Аз строя за мои лични цели го правя като за себе си, така че и аз съм наясно горе долу какви са надценките, но също така съм и наясно как купуват повечето хора! най-пбикновен пример: плащат една торба пари, а не изискват предприемача да им оправи инфраструктурата около кооперациите и чакат общините! Това е задължение на общините по закон, но дали някой изобщо с енадява, че закона ще бъде спазен и кога?

28

преди 15 години

А, и още нещо - като се има предвид, че голяма част от сградите по морето ще се сгромолясат при едно по-силно земетресение, мисля, че и 400-800 лева за квадратен метър им е много.Ще дойде време, когато хората ще проумеят, че "качествено строителство" означава не точно "сгради с равни фуги на плочките и скъп латекс". Неизбежно е да дойде и това отрезвяване.

27

преди 15 години

23/26, ти не разбра - аз си вадя хляба с проектиране, вътре в бранша съм, наясно съм с механизмите, с нагласите и с манталитета. Не на мен лафовете за рискови инвестиции, ако обичаш.За другото - за другите проблеми - си прав, съгласен съм с теб.

26

преди 15 години

да, в Слънчев бряг! 400-800 лева на квадрат сега! Освен това печалбата ние може да си я изчисляване както искаме, но ако за една сграда от среден мащаб времето за проектиране, снабдяване с нужната документация = разрешения за строеж, оценки, актове, строителство и предаване е средно 14 месеца, аз не виждам това да е като да продадеш на пазара един кг картофи за 3 лева! а точно картофите сбестойността им сигурно е стотинки! така че надценката там е в пъти! Кой нормален инвеститор ще прави рискови инвестиции /защото строителството е такова!/ и ще търси 20% печалба? Посочи ми го моля ти се! не защитавам никого! да не забравяме, че проектиране се изчислява на кв.м. РЗП и ако не се лъжа вече е над 8 евро на квадрат! Казвам какво е моето мнение, а то е: не цените на имотите ви са проблема!

25

Голямата птица

преди 15 години

Едно нещо съм установил със 100% сигурност и то е, че в България нищо не следва пътя на логиката. Например:- средна заплата 500 лв, а цената на среден апартамент е 150 000 лв- най-евтина работна ръка в ЕС, а почти нищо за експорт не се произвежда и сме с най-лошото отношение на износ към внос в ЕС- колкото повече се учиш, толкова по-беден ставаш и обратното - колкото по-*** и самонадеян и готов да нарушаваш общите правила, то толкова по-високо се издигаш и като доход и като служба (това е и правило във всички бг фирми).- Колкото повече растат продажбите и намалява себестойността на производството, толкова повече се вдигат цените (правило на всеки производител в бг)И така нататък, не случайно живеем в Абсурдистан.Та за цените на имотите: ако бяхме в друга държава, с тези доходи и качество на строене щеше 1м2 да е не повече от 500 лв или колкото 1 ср.р.заплата. Но не сме.Тук цените нямат нищо общо с търсене/предлагане.Възможно е от веднъж цените на жилищата да се сгромолясат и то не като на запад с 10%-15% а тук е възможно и 50% спад на цената.Но също е възможно да си останат същите цени пък да седят празни апартаментите...

24

преди 15 години

23, в момента сега правя проект за една бургаска фирма за строителни материали.280 евро, казваш. Добре! Сложи му 10, не - 20 % печалба! 336 евро на квадратен метър.Някъде продават ли за толкова?

23

преди 15 години

не знам кой ти дава информацията за тези себестойности, но си в дълбоко заблуждение! като човек, който се занимава активно със строителство, но не за търговия а за мои лични цели мога да ти кажа каква е себестойността на един квадратен метър строителство, до тапа, което включва пластмасова дограма rehau, тонирани стъклопакети и алуминиеви парапети за балкони: точната сума, поне на мен ми излиза 280 евро на кв.м! А това не е супер лукс, а нормално строителство - до тапа! Твоите 400 лева на кв. м. е може да си платиш даже кубик бетон, арматура и машиносмяната на бетонпомпата! Дневната наднижа на един общ строителен работник е 70 лева на ден и са недовлни - искат по 90! От там нагоре се плащат за специални глезотии! НЯКЪДСЕ МОЖЕ И ДА ИМА 2000 ЛЕВА НА КВАДРАТ - ПОНЕ В БУРГАС ТОЛКОВА Е В ЦЕНТЪРА, НО ПРИ ТАЗИ ЦЕНА ПРЕДПРИЕМАЧА ИЗПИПВА СГРАДАТА ДО ДЕТАЙЛ - НЕ С ТУРСКИ ***, А С НЕМСКИ И ГРЪЦКИ МАТЕРИАЛИ! ЦЕНАТА НА ЕДНА КЕРАМИЧНА ТУХЛА ЧЕТВОРКА В МОМЕНТА ГОНИ 3 ЛЕВА! А керамиката е по добра от газобетона! така че сами си правете изводите! И не мога да разбера какво сте се хванали всички с тези имоти - това ли ви е проблема? ще ви кажа какъв е истинският проблем: това, че в супермаркетите на едно отиване оставяте минимум по 50 лева, а като погледнете в кошницата тя е празна и реално сте си напазарували само за 1, максимум 2 дена! Но ще престанете ли да ядете по тази причина? Ако бензина стане 3 лева за литър ще слезете ли от колите? Ако догодина за панелката плащате 250 лева данък за крайните квартали ще се изнесете ли на в гората?! тези неща трябва да ви притесняват, а не цените на имотите! Злобеете и защо? Ами нали вие не сте си купили нищо? И дори и да ви го дадат някое апартаментче на себестойност ще го купите ли? особено сега с пари кеш, защото кредит забравете! нали вие не сте набутани, какво толкова? Пък като ви се вижда скъпи - ми постройте си сами къща където можете и тогава разправяйте дали ви е скъпо или евтино! такива са реалностите!

22

преди 15 години

Луксозният сегмент само привидно е замразен. Не се сключват сделки, но предложенията и пазарлъците вървят. Просто пазарът (в лицето на купувачите този път) не приема предлаганите цени. Съответно се слиза надолу, а на повърхността - нищо. В крайна сметка ще се стигне до "размразяване" и тогава ще се окаже, че цените на луксозните имоти са много, ама много под днешните. Нормално - хората, които могат да си позволят луксозен имот, умеят да се пазарят и не биха сключили сделка при цена, която е над минимално постижимата.Естествено, търговците са наясно с всичко това, но се правят на неразбрали, белким някой ахмак си купи луксозно жилище сега, на още високите цени.

21

b

преди 15 години

350-400 лева за един квадрат а се продава за поне 2000-2500 лева извода е един липсата на свежи пари за покриване на кредитите за построяването на имота от предприемача ще го принуди да смьква продажната цена / сьжтевременно лихвите по кредита растат в Бьлгария заради простата причина че свободните пари от банките се набират от населенито и се раздават като кредити --ЕЦБ смькна лихвата на 2% а тука ще растат още повече .Така че при липса на пари за покриване на кредита предприемача ще бьде принуден да смьква цената на имота , понякога и под себестойност / дори и на загуба / за да вьрне кредита ! Всякакви бисери и порьчкови стати че цената на имотите ще се задьржи или повишава само ше влошава положението ! Когато преди 3 месеца това го бях написал вьв форума имаше доста подигравки кьм мен че това нямало да се случи в Бьлгария и нещо не сьм бил в ред . Сьс Вьншен дьлг над 30 милиарда Евро , дефицит в платежния баланс над 8 милиарда Евро и неработежто производство за износ сьвсем скоро ще я закьршим ! - няма значение кой ще бьде в парламента . Беднотията ще става повсеместна за бьлгарския народ в обозримо бьдеще , и никой който се бори за власта няма да има смелоста да обясни това защото ще загуби гласоподаватели ! На никой от Парламента не му пука за бедния бьлгарски народ , още по малко за тия мераклии които са се засилили за там догодина . Живи и здрави !