48

Темпос фугис

преди 1 месец

Корена на името Сердика идва от латинската дума cerdo която означава *** или прасе да не се обидят някой столичани

47

до 49

преди 1 месец

1867 година в София има 20 джамии, 13 молитвени домове, 7 медресета и 10 текета.факт колкото и да не се харесва на другаря джурналист.Първият кмет е руснак и първата му работа е да взриви джамиите.Братушки братан...

46

Анонимен

преди 1 месец

Много се настройвате срещу софиянци били те нови или стари. Въобще не можете да сложите всички под един знаменател. В София са концентрирани властта и парите. Съответно и високо квалифицирани професионалисти. Нито месторождението, нито местоживеенето те определят като личност. Но усещам завист към живущите в София, което е необяснимо.

45

Анонимен

преди 1 месец

Можеше да напишете и колко джамии е имало. Като скривате историята, тя няма да изчезне.

44

Ром'с

преди 1 месец

София когато става столица е била на 7 махали ...май 2 или 3 български,турска,еврейска,арменска,цигганнскка.... Захари Стоянов се вайкаше в Записки...,че двама човека са допуснали изместването от Търново към София на НС .А и още за шопите ...те били най-лоялни към турската власт и ... засега толкова.)

43

Анонимен

преди 1 месец

най голямата грешка ,че София е станала столица и ни управляват шопи, трябвало е да стане или Пловдив или Търново

42

Анонимен

преди 1 месец

Малее голема радост, столица в която си празнуват националните празници по пътищата, паркинги, третоари и кръгови е прекрасна столица, а не дай си боже валне малко дъжд, задължително трябва да обуваш гумените ботуши, че инак някоя третоарна мина може да ти почерни маратончиците. Много е хубаво там

41

До негодуващите

преди 1 месец

Няма смисъл от злоба, не ние сме си избрали да бъде Столица. А в сегашно време повечето тук предпочитат да се преместят държавните институции, ако ще в полето. То като настане сезона за митинги, протести, контрапротести, прайдове и международни мачове тук не се живее. Не можеш да се прибереш с часове.

40

НДК

преди 1 месец

Това с "културния център" е меко казано невярно.

39

Ха ха

преди 1 месец

Бъркаш двата щата, Уефски произнасят в Перник.

38

абе

преди 1 месец

какви българи са тия дето казват "УЕВСКИ"...да го преведа ЛЕВСКИ?

37

Сф ХХ-ХХ А

преди 1 месец

Докато селяци управляват града ни, нито град като град, нито празник като празник ще имаме. Решения взимат тесногръди хора с плоско мислене, не могат да погледнат по-далече от мегдана и околните къщи. Те това са виждали в родните си места и нямат поглед, мащабно мислене.Честито Столичани!

36

паф

преди 1 месец

териториална България на Аспарух, Крум, и Симеон Велики е била в земите от Варна до Търновград, а земите на запад, населени от хуни и печенези, били завзети от Третото българско царство! затова трябваше Велико Търново да е столица на България!

35

а пък

преди 1 месец

А пък преди 15 години Бойко взе да концентрира всякакви икономически и други ресурси в София за сметка на останалата част от страната. И така се появи тази голяма разлика. А хората от малките градове изнемогват. Та не се сърдете на тях, че идват в София да търсят поминък.

34

Айляк

преди 1 месец

И азе кат един виден софеанец мога да кажа, че България вече е едно големо село, начело със Софето, разбира се. Едно време сека жаба си знаеше гола, сельото си беше селянин, гражданинът - гражданин. Идваха малка част селяни в градовете, но не беше лесно - работа, гражданство и т.н...Сега е мазало. Затова сме и на това дередже, де...

33

бре!

преди 1 месец

Оня ден един ми вика "Колкото живеят в България, толкова са и в София". Не знам дали е вярно.

32

ВЪПРОСЧЕ

преди 1 месец

След Берлинския конгрес и разделянето на България на васално Княжество и автономна област ''Източна Румелия'', седалището на руската военна квартира се премества от Филибето в София /единствената територия на юг от Стара планина/. Познайте коя е истинската причина за преместването на столицата от Търново към местото от където се управлява територията.

31

А

преди 1 месец

Колко качили се на жълто влакче помнят, че преди това бяха зелени и се управляваха и от двете страни? Тогава дори и не са сънували, че е възможно да вземат софийско жителство. Заради такива обиждат софиянци, носят липсата на възпитание от родния си край, цапат и изхвърлят през прозорците. Честит празник на всеки, който се чувства софиянец и допринася за доброто на града!!!

30

Анонимен

преди 1 месец

Една огромна грешка...!!

29

До Варненец

преди 1 месец

Истински софиянец не демонстрира произхода си. Бият се в гърдите единствено тези, които за първи път се качват на жълтото влакче за да спят в някой от крайните квартали - бивши села. Не забравяйте, че паметникът на Левски е нейде край София, градът е свършвал малко след Лъвов мост. Около тях поляни и царевичак, сега елитни квартали.