325

До Боби

преди 6 години

Руснаците ни снабдяват, но главно с немски трофейни машини. Това е закономерно защото преоборудване във фронтови условия е много трудно. Трябва да се обучават екипажи, да се осигурява снабдяване от нулата... Покажи ми поне една автентична снимка от ВСВ на Т34 с българска маркировка, аз не съм виждал.А за униформите е абсурд. Това днешното си е реквизит от посолството, в което са облечени руски деца.

324

Боби

преди 6 години

До Анонимен 341Еъркобра не се доставя по ленд лиз умнико - всички доставени са КУПЕНИ от САЩ за злато A-20 е основния бомбер пращан на СССР от САЩ - ЗАЩО? ами отговора е защото Б-25 е по-добър и се пази за САЩ пилоти. А Б-25 в СССР са доставени символични бройки - след спиране на производството на A-20

323

Анонимен

преди 6 години

САЩ дават оръжие на Германия да нападне СССР, а после Германия напада Англия и Япония САЩ и тогава САЩ помагат на СССР, но войната е на тероторията на СССР и САЩ нямат жертви. СССР губи население и икономика и САЩ постигат целта си.

322

Фронтовака Министър

преди 6 години

До БобиПонеже дядо ми е служил в Първа БА в нейната трета арм. камионна рота която е главната войскова част с моторна техника - тов са 3 и 5 арм камионни роти от първа арм моторизирана дружина въоръжена както с германски камиони, джипове и мотоциклети и коли , така и съветски такива трябва да кажа че снабдяването с моторни коли и въоръжение нов тип започна реално февруари 1945г. Тогава Първа армия получава 2500 трофейни моторни средства и през март 1945г 1500 съветски камиона ГАЗ, ЗИЛ и джипов

321

Анонимен

преди 6 години

Загадка за сталинофилитиците:С какво оръжие започва въоръжаването на хитлеровия Вермахт през първата половина 30-те? Кой им го доставя?

320

Фронтовака Министър

преди 6 години

До 336 Първо тов акоето пишеш не отговаря на истината. Съветски танкове но малко има от март 1945г в Първа БА - Т 34 и около 1900 автомата ППШ - Шпагин доставени от Трети фронт. Но германско въоръжение се ползва в армията ни а съветското командване доставя трофейни техники на Първа БА допълнително за да се задоволи основния стандарт на войската. Но паралелно е въведен и съветски стандарт. танковете са пребоядсиани от жълто бежово което е германска маркировка в зелено -съветска маркировка.

319

Боби

преди 6 години

До 336Човече Запасите от резервни чаркове и боеприпаси за немската техника в българските складове свършват за 3 месеца. Огромни запаси са ликвидирани в Гръцко и Македония при изтегляне на нашите части от там. Практически във втората част от боевете или след Белград почти цялото снабдяване на армията се поема от СССР може би само манджата е от България. БГ Самолети не се ползват тогава. А че армията събира и ползва всичко което може като трофейна немска техника - определено да, но основно СССР

318

Анонимен

преди 6 години

Сифилисът не прощава.

317

Зрител

преди 6 години

Отново Ленин !!!! Сифилистикът,докарал 100 г. бедност на руския народ и 50 г. бедност на българския + ужасите на лагери и 20 милиона руснаци -жертви по лагери и стрелбища след войната !!!!!! Колко удивителни да сложа ?

316

Фронтовака Министър

преди 6 години

До БобиТочно това казвам Боби - че въоръжението от ленд лийза на САЩ е некачествено , но и е едва 12 процента от въоръжението на СССР ползвано във войната. Сам маршал Жуков казва :" То бе чуждо за нашите офицери и войници които познаваха нашето тоест съветското оръжие и трудно нашите го експоатираха. " Шпагините автомати , тежките танкове Й.Сталин и Катюшите това реши изхода от войната а не смешният ленд лийз за нищо негоден. А

315

До 328 Боби

преди 6 години

Това не е Вярно или поне не на 90 %. Първо, униформи по съветски образец се въвеждат чак след 1948 при пълната реорганизация на БНА и въвеждането на съветската система на командване, войнски звания (лейтенант заменя поручик и т. н.).Второ, няма замяна на германско със съветско въоръжение по време на войната. Има ограничени попълнения на загубите, но няма никаква замяна. Последните PzkW4 служат в БНА и след 1950, след което някои от тях са вкопани като ДОТ по линията "Крали Марко"

314

Фроновака Министър

преди 6 години

Българската и Съветската символика никога не са противоречали един на друг а се допълваха. За това говори наличието на български и съветски медали на българските ветерани. Факт е че Съюза на втераните от войните доенсе специални стени от списъци на загиналите в Отечествената война български офицери и войници , а София е осеяна от техни паметници. Върху списъците имаше изображения на орден за храброст и знака "Първа БА.Към Берлин."

313

Боби

преди 6 години

До Фронтовака Миниустър и Бой по БорисовЕЙ експерти НАУЧЕТЕ ИСТОРИЯТАЗначителната помощ от САЩ по Ленд Лиз която включва и металорежещи и металообработващи машини или ако щете ги кажете заводи започва да постъпва след март 1943 година.А доставяните от съюзниците оръжия са в повечето случаи НЕАДЕКВАТНИ за фронтаПример Танка М3 Грант, Танковете М4 Шърман с дългостволни противотанкови оръдия пристигат на фронта януари 1945 година Германците тогава реално вече нямат ударна бронетехника

312

Фроновака Министър

преди 6 години

до 319 Българските втврани и ние техните потомци имаме чисто български традиции на 9 май всяка година и наличието на редица бългаски символи го доказаха . Пяха се маршове Велик е нашият войник и други пшесни , а бългрските награди- ордените , медалите и значките от войната и след това на българските втеренаи и те ли са руски че плямпаш. А че трябва да почетем и СССР и Русия това е знак на признание съм съюзника.

311

Анонимен

преди 6 години

Боби ти си едно много просто хю,м.не

310

Фронтовака Миниустър

преди 6 години

До Бой по БорисовПълна Лъжа говориш . Т 34 е разработен от съвтески специалисти 1939-1940г а тежките танкове "Йосиф Сталин" и др. са разработени през 1942-1944-45г от самостоятелна съветска мисъл без нито един счупен танк от американския лийз който е всъщност 12 процента от цялото въоръжение на СССР във войната -останалото 88 процента е чисто съветско.

309

Анонимен

преди 6 години

Всъщност само 11 хиляди другити са ранини но ние за разлика от русия могем да воюваме (((

308

Боби

преди 6 години

До 319Колега не отчиташ нещо много важно. Участието на България в ВСВ е в две фази - Първа фаза българите ползват наличното оръжие което е продадено от немците примерно Панцер 3/4 Щурмови оръдия Щуг 3/4, Самолети Месершмит 109 и Юнкерс 87 Щука. С това оръжие стигат до Белград. следва реорганизация на армията и превъоръжаване с руска техника и втората фаза на бойните действия нашите войници носят СССР униформи и се бият със СССР оръжие - така че не е изобщо странно да има подобни фотографии

307

Анонимен

преди 6 години

До 324Русия губи 20 милиона жертви а България 20 хиляди.

306

минали през дъгата

преди 6 години

да бяха изкарали и другото зомби Гошо тарабата