31

Анонимен

преди 6 години

Защо държавата изобщо дава пари на БАН. В нормалният свят учените печелят и работят по целеви проекти от което се издържат. Тук БАН се е превърнало на гнездо от дърти *** - тунеядци.

30

Анонимен

преди 6 години

Само прогнозата за времето за което България е подписала международни договори струва 20милиона..

29

Анонимен

преди 6 години

трети тип са тези, които имат много познати и връзки и държат някакъв обект,колегите им свършват цялата работа и разбира се ги пишат. И те са ок при атестация....Много сложно, като в политическия ни елит

28

Анонимен

преди 6 години

Цветан Цветанов е учил в основно училище за бавно развиващи се във Вършец , какво искате от такива бавно развиващи се управляващи..

27

Анонимен

преди 6 години

До 20,аз мисля че пенсионери няма. това поне се случва. Проблема е в тези, които благодарение на докторантите са натрупали някакви статии, без да си дават много труд и да разбират по темата (често докторанта изнася всичко в неистови мъки за 450лв). И когато дойде атестация са ок. Други са протежета на професори и присъстват във всяка статия на групата без да имат никакъв принос и в много случаи, дори изместват човека свършил работа -и те са ок.

26

Бивш докторант

преди 6 години

Аз когато писах докторантура трябваше да живея с 450лв на месец в продължение на години. Това не е нормално за една европейска страна. Не е нормално и аз като докторант да получавах тези 450лв, а един гл.ас. да взима по-малко от мен. дано им дойде акъла на управляващите.

25

Анонимен

преди 6 години

Някой може ли ,да ни обясни с какво се занимават в БАН,та само ревът за повече пари?!Може би всеки месец правят някакви научни открития или измислят нови производствени методи в икономиката ни!

24

Сп??нс

преди 6 години

Няма да е в повече да обяснят с какво се занимават и с какво допринасят за доброто на Бг.Живея в един малък град и тукашният университет се навира навсякъде, развиват проекти за кметството, за градоустройство, за развитие на модерни технологии , печелят проекти по ?-програми и т.н.

23

Анонимен

преди 6 години

под "ЛИЧНО ОТПУСНАЛ" аз разбирам да извади от собствения си джоб и да ги даде. Тъй като очевидно не е така, то самото заглавие си е чиста манипулация, както и действията на Тиквата по този и други подобни случаи. Тъй първо иска парламента да гласува против и после ЛИЧННО да отпуска пари - те.е някой да иде да му се моли,да му целува ръка и да му благодари, след което да се покаже по ТВ и да каже "ето аз отпуснах пари". Всичко това е гарнирано с дежурните глупости за опозицията

22

Анонимен

преди 6 години

На тези спамове с изцепките,няма смисъл да се обръща внимание, те може и средно да нямат или най много някоя диплома по търговия от някой от най престижните ни университети

21

Анонимен

преди 6 години

Ще има червените чантаджии да се накрадат

20

Банаджия

преди 6 години

Борисов е не може да мисли - вместо да им каже да се реформират - да закрият ЦУ на БАН, да уволнят пенсионерите и да закрият всички незети работни места за които заделят бюджет, той направо им пълни шапката. Тия пари пак няма да отидат за заплати. Понеже нормален човек не могат да привлекат с 540+ лв, те ще пробват с докторанти. Докторанта е крепостен, който ако не изпълнява повелята на шефа трябва да връща всички получени стипендии. Хвала на крепостната организация от тоталитарен тип!!!

19

Анонимен

преди 6 години

Аз като правих моята докторска,изобщо не можех да си помисля за друга работа. Това да правиш докторска в свободното си време не ми звучи добре. Между другото е крайно време да се сложи някакво разграничение между природни науки и хуманитарни.не за друго,а защото сме бедни и злоупотребяваме

18

Анонимен

преди 6 години

Лошото е, че парите за наука от ЕС (които няма как да бъдат спряни,за голямо съжаление на много бг "граждани ") много често отиват за иновации в таксиметрови фирмички да речем и прочие. ...

17

Анонимен

преди 6 години

еее еман от тея *** в БАН...

16

Накрая ще информирам

преди 6 години

онези, които са далеч от академичните среди, че новият закон за академично развитие вече дава възможност и за ПЛАТЕНИ ДОКТОРАНТУРИ.И с това се търгува! Ако баща ти е заможен, ще ти купи докторантура. Ако ти е купил диплома за висше, после може съвсем законно да плати, за да те направят доктор!Ако имаш връзки пък, ще те зачислят като редовен докторант, ще ти плащат стипендия и цял институт ще носи отговорност за теб.Ако си без връзки и нямаш излишни пари, опъваш каиша на свободна докторантура!

15

Затова питам:

преди 6 години

След като галениците-редовни докторанти с нищо не са задължени нито на БАН, нито дори на държавата и след осигурената им защита могат направо да заминат да работят в чужбина, защо тогава, от тези допълнителни пари, които се обещават, не се предвиди БАН да поеме разноските по защитата на онези хора, които е зачислила като свободни докторанти?Нали отчита и тях като свои докторанти, на които е дала образователната и научна степен доктор?

14

СвободнаДокторантура

преди 6 години

Това означава, че работейки, изграждаш докторантурата за сметка на свободното си време.Сам намираш дисертабилна тема, сам написваш 2/3 от цялата дисертация и я представяш за зачисляване. Може да ти присвоят и темата, и материалите. Случвало се е неведнъж. Никакъв закон не те защитава!Ако не направят тази мерзост и те зачислят, по-нататък сам отговаряш за всичко.Накрая сам си плащаш разходите по защитата. Когато аз защитих, тези разходибяха 1 700 лв. Сега не знам колко са.

13

Анонимен

преди 6 години

До 9,намирисва ми на провал а? То да вземеш докторска степен, не е като онова ;)

12

Анонимен

преди 6 години

Дам,от централния бюджет за научни изследвания...което означава орязване на финансирането за научни проекти и така противопоставя БАН срещу останалите научни организации и университети. Супер,иначе парите за наука са си тези,по малко от на много държави от третия свят. Всъщност, добре че разчитаме на ЕС за проекти, да вкарва малко ред и култура,че иначе.....