33

Невен

преди 7 години

Всеки филтър е вид дискриминация. Въпроса е, дали е в полза на обществото и в конкретния случай на децата. Ние навремето бяхме между две училища, 3 входа в едното, 3 в другото :) - забавна работа.

32

Точно така

преди 7 години

Постоянен адрес минимум 3 години, за да не се лутат всеки път в търсене на училището! Да има уседналост, вградимост, интегрираност!

31

Анонимен

преди 7 години

Проблемът е, че в България няма ясно изразени класи- да знаеш, че щом кварталът ти е престижен ще е спокоен, училищата ще са качествени и т.н. Тогава ще е дискриминация и тогава ще има смисъл да драпаш да живееш в Лозенец например, а не защото е набеден за елитен ( незнайно защо) и имотите са скъпи ( също незнайно защо).

30

Анонимен

преди 7 години

А по отношение на селските пръчки ще кажа че децата точно на тези пръчки както ги наричаш са много по възпитани, трудолюбиви и умни от тези на така наречените софийски бекове!

29

Сократис

преди 7 години

Преди много години когато трябваше да постъпвам първолак живеехме в ъглова къща на две улици.Съвсем близо до нас имаше голямо и престижно училище,но тъй като входът ни беше на съседната улица по разпределение трябваше да уча във друго училище на две спирки от нас.Не беше приятно да пътувам всеки ден при положение,че на 150м има училище,но до 4 клас изкарах там.Баща ми който работеше в Градския Народен Съвет не искаше да ходатайства и казваше-Такъв е редът за всички!За сведение-беше безпартиен!

28

Анонимен

преди 7 години

Да ви попитам така наречените софиянци /само да вметна че и аз съм такава/ вие не искате ли децата ви да учат в добри училища? Защо се прави външно оценяване ... ами за да де видят резултатите... И защо трябва да записвам детето в района където ми е училището което като видя на кое място според така наречените класации е в списъка направо ми се изправя косата! И в МОН вместо да се опитват да ни върнат към крепостната система по добре да положат усилия да оправят училищата.

27

име

преди 7 години

Сега да направят освен постоянен адрес, и време на него. Примерно 5 години. За да се прецакат селските пръчки от селските им пререгистрации.

26

Пешо*

преди 7 години

Мили хора, далеч по-лесно е да влезеш "вишу", отколкото в първи клас. Що не ги записвате направо в СУ и в УНСС? Нивото е същото, *** няма критерии.

25

до Софиянец

преди 7 години

Така е,както е в природата.Всичко слабо и кекаво загива и на негова място идва нещо,приспособимо и способно да оцелява!По този начин вие,дето се имате за софиянци,ще бъдете изметени.Толкоз!

24

Чоко

преди 7 години

Много правилно решение. Задръстванията ще намалеят с поне 30 %. Сега децата се транспортират на другия край на София, защото в близкото училище няма места и са заети от деца живеещи далече. При комунизма беше така и аз заради 5 метра попаднах в училище в което нямах желание да уча. Но такива бяха правилата.

23

Родител

преди 7 години

В райони като Витоша, Студентски и Лозенец (в който влизат кв. Витоша например), проблемите няма да се решат, а ще се задълбочат.С такава наредба рискуваме да се налага отново да водим децата си на 10 км от дома, но не в посока желаното училище и район, а в посока там, където има свободни места.Отделно, училищата в центъра, където е големият наплив, отново ще се пълнят по втория начин, защото там така или иначе живеят по-малко деца, отколкото са местата в училищата.

22

Eвала, точно казано!

преди 7 години

До Nia

21

Анонимен

преди 7 години

абе за какво са ви училища бе, в демокрацията ви трябва свобода, майната й на науката! Вие още малко и социализъм и безплатна болнична помощ ще поискате...ей смотан народ са българите - не народ, а ***

20

Анонимен

преди 7 години

Така е редно. Преди четири години моето дете беше в резервите за кварталното училище където учи брат му, защото имало много желаещи. Съответно нямаше въведен критерии за адрес или брат/сестра, а номер на подаване на заявлението. За момента това е най-справедливия критерии за прием за първи клас. За след това има изпити.

19

Анонимен

преди 7 години

Частните училища са елитни, само защото са частни, т.е трябва сериозно да плащаш. Затова е и цялата истерия, повечето бг *** с претенции до небето не могат да си го позволят и се вкопчват в набедени за елитни държавни . Скоро един познат ми разказа, че си записал детето в частно училище само заради контактите, които ще си създаде и не отрича, че качеството е съмнително ( ставаше дума за гимназия, но все пак).

18

Nia

преди 7 години

Бръкнаха ли ви в здравето провинциални натегачи? Като не ви отърва се връщайте на село, там училищата седят празни. Значи искате да се опитам да разбера, че няма логика в това детето ми да има право да учи в кварталното си училище. Вместо това излиза, че трябва да го водя от центъра в Люлин и Надежда, понеже ви знам, колко сте нахални и как няма да се оставите, докато не се уредите!

17

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 1чи те шопите мекат бе!

16

Анонимен

преди 7 години

Значи приема в детска градина или ясла по същия критерии не е дискриминация, но за училище е! Аз ли нещо не съм в час. Или в градината/яслата по-лесно минава номерът с дарението или фалшивата диагноза?

15

ачо

преди 7 години

До АнонименБъркаш термина - не софиянци, а СТОЛИЧАНИ. Има голяма разлика.

14

Анонимен

преди 7 години

За нашето дете също няма място в градината в която са ходили родителите на 200м от блока, това ако не е дискриминация здраве му кажи