33

До 22 Геле

преди 7 години

Пишеш абсурди.Щом пътя е мокър, няма да караш с 50 км/час, а с по-малко така че да успееш да спреш, ако пешеходец тръгне да пресича на пешеходна пътека. И стига с това внезапно изскачане на пешеходеца! Такова нещо няма. Ако няма видимост, примерно заради спряло неправилно пред пешеходната пътека МПС, приближаващото МПС трябва да намали скоростта, ако трябва и до 5 км/час, за да не му се случи някой внезапно да изкочи. Вместо да намалявате скоростта, вие я увеличавате и всичко ви е внезапно.

32

Луд

преди 7 години

Шофирам от 25 години. На пешеходна пътека пешеходеца е с предимство, точка. Не забравяйте, че и вие имате деца.

31

Анонимен

преди 7 години

*** Петрова е лично засегната и затова влезе и в парламента,точно за да промени този закон.Относно водачите,всичко се свежда до скоростта и повишено внимание.Водачът трябва винаги да е в кондиция.Но и пешеходците имат отговорност.Всеки трябва да има инстинкт за самосъхранение.Дори кучетата са по внимателни.Няма абсолютно право на никой и върху нищо.

30

Геле

преди 7 години

До Анонимен 27Принципно не е работа на водача да преценява с каква скорост да се движи. Има си така наречени "компетентни органи" , които поставят табелите с ограничения. На теория те са хората с данните, знанията и уменията да съчетаят безопасното придвижване и пропускливостта на пътя в приемливи граници. Дори и в колата да има доктор по физика , без данни дори и той няма как да сметне "съобразената скорост с пътната обстановка". Иначе на КАТ това им е чудесно извинение за несвършена работа.

29

Анонимен

преди 7 години

Повече вървя пеша, отколкото карам кола. И въпреки това ще ви кажа, че да смъкнеш цялата отговорност от пешеходеца е дивотия. Надрусан наркоман прави плонж пред колата? Шофера в панделата.Пияница с тъмни дрехи по средата на магистралата? Шофера в панделата.Самоубиец на пътя? Шофера в панделата.Мразя джигитите повече от всичко. Но пешеходеца също трябва да се съобразява с движението, дори на пешеходна пътека.

28

Наблюдател

преди 7 години

ВКС за пореден път доказаха че са на страната на престъпността! Реално те са се превърнали в неразделна нейна част! Твърдението че България е в Европа просто е смешно на фона на техните решения ! Тези просто не трябва да бъдат повече търпяни!

27

онбашията

преди 7 години

това с вината е много коварно тресавище, забелязал съм че половината хора (поне) вземат решения с оглед кой ще е виновен, а не какво ще стане, ще се оставят нападател да ги заколи, щото можело да бъдат виновни ако се защитят. аз лично предпочитам да съм виновен пред мъртъв

26

Анонимен

преди 7 години

Интересно как ще обяснят на чужденците в нашата страна, че на пешеходна той трябва да маха да скача и да си проси шофьора да го пропусне, като в неговата страна пешеходната пътека е царство на пешеходеца.

25

Каракочев

преди 7 години

Преди повдигнатите пешеходни пътеки има знак за неравност и за скорост 30 км./час. Това грижа за пешеходеца или за шофьора е? Щото може да се друсне, да счупи нещо по колата.Едно от решенията е 30 км. преди пешеходна пътека и точка. При такава скорост винаги можеш да спреш, ако не спиш, разбира се. А на който не му харесва, да ходи пеш.

24

Интересно!

преди 7 години

Излиза,че ние сме най-отворените и разбиращи шофьори!В повечето европейски държави,даже в Румъния и една Турция могат да спират на пътеки и да пропускат пешеходците,но тук от 9 кладенеца вода ще носим,но ще мачкаме пешеходците безнаказано!

23

Анонимен

преди 7 години

В нормалните държави, водача на превозно средство поглежда дали идва пешеходец.... и спира....и стои.....и чака, дори докато се НАКАНИ да мине....! В Бг, не светофари и "легнали полицаи", ами бариери трябва да има на пешеходните пътеки, и то не половинки, ами цели....защото всички сме свидетели на обикалянето на бабуните и влизане в насрещното, но не и намаляне, а камоли спиране...!!!

22

Съдия

преди 7 години

ВКС са абсолютно прави.Не може да се поощряват хора,които пресичат без да се оглеждат.Съществуват ситуации,в които и с 20 км да караш,удариш ли човек,той умира.Въпросът е, че като участник в движението,какъвто е пешеходецът,то същият следва да се съобразява и да преценява дали преминаването му е безопасно.ВКС каза, че несъмнено пешеходецът има право да премине по пешеходната пътека,само че като вижда,че някой е засилен и няма да може да спре-то следва да изчака.Иначе си е съпричинител.Отвсякъде!

21

Жоро

преди 7 години

Целия проблем идва от високата скорост. В България никой не се съобразява с ограниченията по пътя. Даже обратното, ако го направиш ще бъдеш усвирен от тези зад теб. Това е голям проблем, защото обществото на пътя те кара да нарушаваш закона. Аз живея в Щутгарт от 6 месеца и мога да кажа, че в по-голямата част от града уграничението е 30 км/ч, а не 50км/ч и масово се спазва. Така имаш достатъчно време за реакция без значение колко паркирани автомобили ти закриват видимостта.

20

Promo

преди 7 години

Освен за шоферите, трябват глоби за пешеходците! ето тогава ще се спре пресиичането дето падне и ще се запази живота на повече хора

19

Анонимен

преди 7 години

До ГелАми ако асфалтът е мокър, водачът трябва да съобрази скоростта и тя да бъде 20 км в час! Защото това е негово "задължение", вменено от ЗДвП. Но комплексираните автоджигити, като карат с 80 км в час в градски условия стават злополуките

18

Анонимен

преди 7 години

И да се пазиш при пресичане - пак няма гаранция. Пък какво остава да не внимаваш. Така, че - внимавайте! Живота си е ваш.

17

Геле

преди 7 години

До Анонимен 15Според КАТ , при удар с 50 км/ч загиват 50% от пешеходците.

16

Бе

преди 7 години

аз съм от Пловдив,кореняк,обичам си много града,но с чиста съвест трябва да призная.че тук рядко някой спира на пътека!Пловдивчани ли са,пришълци ли са,не ги знам какви са,но не стига че не спират,но те и гледат лошо и псуват ако си потърсиш правото за пресичане регламентирано от закона!Не съветвам никой в Пловдив да си ползва предимството!

15

Геле

преди 7 години

Логично решение на съда. Все пак , има и физични закони , които няма как да се заобиколят. Спирачният път зависи от няколко фактора: разрешена скорост, време за реакция, състояние на пътното платно , усилие и тип на спирачките, сцепление на гумите. При 50 км/ч на мокър асфалт , спирачният път е около 30м. При тези условия , ако пешеходец изскочи на 5м преди автомобила , какво точно очаквате да направи шофьора?

14

Анонимен

преди 7 години

това че имаш предимство не означава че трябва да преминеш през пешеходната пътека като някаква глупава *** без да се огледаш и да прецениш дали е безопасно