222

айде стига

преди 12 години

искахте да знаете какво прави БАН, ето ви, сега пък къде е приложимо това, ами питайте бизнеса, какво му трябва, ми трябва му певици, безмозъчни, шофьори на такси и не знам допълнете ме. :))) Някои от тези продукти и решения се използват например войниците ни в Афганистан-ползват разни открития на БАН :) Та къде е бизнеса българския такъв за да ги употреби, ами то няма бе...за това чужденци ще се възползват и ако си мислите, че не го правят сте много глупави :)))

221

215 :)

преди 12 години

мисля, мисля, и стигам до извода, че си подаряват откритията на НАСА, ЦЕРН и там другите световни лъвове; и имотите си подаряватсал един мижав бюджет им остава, ама той само за горните от йерархията стига, и едни частни уроци и преводи като мъчениците из другите институции, музеи и прочие

220

до 217 и подобните

преди 12 години

Съгласих се явно са направили велики открития, изобретения и т.н. КОЙ ГИ КУПУВА???? КОЙ ГИ ПОРЪЧВА? КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА ТЕЗИ ОТКРИТИЯ И ИЗОБРЕТЕНИЯ. ЕДВА ЛИ ГИ РАЗДАВАТ ДАРОМ....

219

214

преди 12 години

Пълни глупости говориш :) това ще го купи Байер или някой друг това е сигурно, и ще си плащаш тройно. Ще стане като онази българка дето открила маркер в слюнката за рак на гърдата, който сега се разработва в САЩ и *** ще плаща за техният продукт. Иначе това е една много сериозна тема и недай Боже, да е необходимо да ти пускат ларви да ти ядът мъртвите тъкани :)))

218

215 :)

преди 12 години

Ами защо нямат? Мисли приятелю :)))) всичко наготово ли трябва мързеливци

217

Айфони викаш?

преди 12 години

Българската академия на науките представи вчера 10 от най-значимите си разработки и открития за 2010 година. Най-важната от тях е свързана с корпуса на атомния реактор в блок V и VI на АЕЦ "Козлодуй".Другото от големите постижения на нашите учени (в съавторство с немските им колеги) е на път да победи "Дженеръл мотърс". Става дума за изработването на по-евтини "умни прозорци".Суперапарат открива веднага рак на гърдата за суперраннооткриване на рак на гърдата е направен от екип от български учени

216

феодални старци

преди 12 години

Феодалци .

215

до 209

преди 12 години

тъй, и що нямат пари ?

214

Анонимен

преди 12 години

И учените бързат да се похвалят с последното си изключително полезно в медицината откритие - ензим, който изяжда мъртвата кожа. Мехлем с този ензим би бил много полезен за лекарите. Кръстили са лекарството си "Непролизин", но така и не успяват да намерят пазар за него или да го патентоватТова е нивото на българската наука! Правят нещо уж много полезно, но накрая никой не го ползва, а само са похарчени държавни пари!Такива изследвания трябва да се правят само в партньорство с фармацевтични компании, които след това да могат да въведат в практиката резултата от даденото изследване!

213

Анонимен

преди 12 години

БАН трябва не да разбработва нещо, което БАН си мисли, че медицината може да използва,а БАН трябва да отиде при медицинските работници и да попита, каква техника е нужна на тях.и чак след това да разработва каквото и да е. КЙато япреди това провери, дали съответните медицински потребители не са склонни да платят за изследването.И след това да се помисли, дали след като никой не плача за иследването, някой наистина има нужда от него?

212

до 204

преди 12 години

Добре де като работят по евро проекти, къде са парите от тези проекти. Най-модерните инситути се издържат така - имат поръчка за някаква разработка, изследване и т.н. от фирма и тази фирма си плаща за това. Примерно софарма може да поиска разработване на ново лекраство и си плаща... тези проекти и разработки и открития на учените се продават, не се подаряват. Така че къде са парите.....

211

:)Да продължавам ли?

преди 12 години

Наши учени са открили препарат, който успешно лекува раковите заболявания. За целта в лабораторна среда бил изолиран вирус, който унищожава раковите клетки без по някакъв начин да нанася вреда на здравите. Смята се, че най-ефикасно новото лечение ще бори карцинома на панкреса, което онкологично заболяване досега се определяше като най-трудно лечимо.

210

Анонимен

преди 12 години

БАН днес и от едно дъъъъъъъъъъъълго вчера = ЧАЛГА

209

:)

преди 12 години

Учените от БАН представиха и част от системата за антитерористична защита, която се предлага за бранене на летища, пристанища и различни стратегически обекти като атомни електроцентрали. Друго интересно изобретение е подводната въздушна пушка. Български учени от БАН изобретиха безконтактен електромер.

208

Анонимен

преди 12 години

Някой пише по долу, че сега не науката, а Аифона е важен,еми за този Аифон за да се получи така добре, десетки учени са се разбили от работа върху конкретни приложни проекти.Ето това са учени, заслужили заплатите си.БАН, къде е вашия Айфон?

207

:)

преди 12 години

Ръководителят на института представи изложба от холограми, които са разработени от специална емулсия. Стана ясно, че такава се произвежда само в България, Русия и Канада. Една от холограмите в експозицията представляваразписка за дарение от 22 франка в полза на БАН, направено от Васил Левски.

206

:)

преди 12 години

Покрай изговореното напоследък "contra" БАН, забравихме всички "pro". Какво могат учените от Академията в условията на разразилата се небивала криза, научаваме от разговора ни с проф. Малиновски, ръководител на Института по оптически материали и технолигии. Той заяви, че в института серазработва холографски микроскоп, който ще се използва в медицината.

205

Анонимен

преди 12 години

бЛАГОДАПЕНИЕ НА ДОСЕГАШНИЯ ДОЛНОПРОБНО ПРОДАЖЕН БАН БЪЛГАРИЯ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА РАЗПЛРЕТЕ ЛЪЖИТЕ И ИНТРИГИТЕ ЗА ИСТОРИЯТА И КУЛТУРАТА СИ. ЧАС ПО -СКОРО ДА ГИ ЗАКРИВАТ И СТИГА СА ***.

204

:)

преди 12 години

В БАН само за м. г. са реализирани близо 350 нови открития и изследвания. А две трети от бюджета им идват от европроекти. Това се прави от 3638 учени, а в цялата академия работят 7502 души. Там има допотопни лаборатории и суперсъвременна техника (свързана с Меката на научната мисъл в ЦЕРН например). Но не в БАН са решили, че брутния вътрешен продукт за цялата наука да е 0,42 на сто.

203

до 189

преди 12 години

ами грандоманщина е село с 300 ***, няколко турски семейства и българи пенсионерис огромна сграда на четири етажа като в центъра на София с тридесетина деца реално вътре и персонал за градско училище, отделно детската градина с десетина щъкащи вътре