299

тъп та вдлъбнат

преди 13 години

последна новина от япония: правителството съобщава по телевизията,че правят заседание за ОБЯВЯВАНЕ НА АВАРИЯТА КАТО СЕДМА СТЕПЕН/ МАКСИМАЛНАТА/,заради анализа на реалната радиация и поврежданията на реакторите.

298

избирател

преди 13 години

***!!!

297

Мими до 297

преди 13 години

До "Страстен с *** от" 297Ах, ти страстен и немирен старец. Ще ме скъсаш, но с какво? Нищо, важното е, че имаш желание, а както знаем, мераклиите са повече от китайците.

296

dqdo muno

преди 13 години

e daaaaaaa ama imam pensiqka ot 1000 lv i kartofena niva.ha pomisli si .i dva apartamenta u dundurkovo.:))))

295

До МИТ

преди 13 години

За износа не отчиташ ръста на потребление на съседните държави,а Турция тепърва ще се развива.Износа може да е и за страни от близкия изток също.Но аз също съм срещу строежа на АЕЦ Белене ако е по скъп от 3,5 млрд.евро.

294

Страстен с бастун от

преди 13 години

........Бабо Мимо, ша ти изкъртя дъртата сли*ва......убищавам!

293

dqado muno- Мими

преди 13 години

Муно, и ти си ми симпатичен, но не си ми нито акъла, нито на образованието.

292

do mit

преди 13 години

lele i topqa go zagubihme.I toqa se previrna v mit.haqde prestani be.i bez tova nikoi ne 4ete napisanoto.

291

dqado muno

преди 13 години

Mimooooooooooooooooooooo ubi4am taaaaaaaaaa.na4i kakvo bilo.vraga spi no baba Mimi nikoga.

290

Мит 5

преди 13 години

Мит 5: Вече са похарчени 1.2млрд лева, затова не трябва да спираме Похарченото за АЕЦ Белене се оценява на в рамките на 1.2-2млрд лева, предимно за консултанти и оборудване, като тези пари биха били загубени ако проектът се прекрати на този етап. В поведенческата икономика това се нарича sunk cost fallacy, или буквално пилеене на пари. Всяка рационална инвестиция изисква периодично оценяване на доходността и ако очакваните печалби са отрицателни, проектът се прекратява и така се намаляват щетите. А държавата се държи като пристрастен комарджия, който залага жена си и децата си, за да си върне проиграната къща.

289

Мит 4

преди 13 години

Мит 4: АЕЦ Белене ще гарантира енергийната сигурност на България Ако дефинираме енергийна сигурност като диверсификация на трасетата и доставчиците на енергия, то АЕЦ Белене не изпълнява задачата. Привидно за да се дистанцираме от повторна руска газова криза, държавата сключва договор с руски подизпълнител, който ще строи централа по руска технология, която ще се захранва с руско гориво.Ако дефинираме енергийна сигурност като намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси с нестабилни и неуправляеми цени (Министерство на икономиката и енергетиката, юни 2010), то АЕЦ Белене отново не изпълнява задачата. Цената на урана през 2006-а е $40, през 2007 стига върха си от $138, за да падне отново до около $50 днес (UX Consultingpany). Стабилни цени няма.В последния проект на енергийна стратегия четем, че енергийната сигурност е елемент на националната сигурност и предпоставка за икономическа стабилност (Министерство на икономиката и енергетиката, юни 2010). Не е ясно обаче как АЕЦ Белене ще допринесе за икономическата стабилност на страната. Икономистът Георги Ангелов отдавна предупреди за истинската опасност от една държавна гаранция (Ангелов, 2009). Държавна гаранция ще означава за инвеститорите, че България на практика е взела този заем, което ще нанесе сериозен удар върху кредитния рейтинг на страната, държавните облигации, а оттам непреките разходи по централата са трудни да се изчислят. Единствената добра новина е, че министърът на финансите отказва да даде такава гаранция (Дневник, 2010).

288

Do muno 287- Мими

преди 13 години

Аз може да съм по- възрастна, но хващам още око защото гледам положително и оптимистично на живота, освен това имам собствено мнение и бръчките ми не са от старост, а от страстни незабравими вечери.

287

до мит 2

преди 13 години

нещо много сбъркано си написал тук с това копипействане: че сме внасяли 70% от тока си. ТОВА Е ТАКАВА СЕРИОЗНА ЛЪЖА И ГЛУПОСТ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАМ ЩО ЗА ЧОВЕК СИ! БЪЛГАРИЯ ИМА ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ,КОИТО ЗАДОВОЛЯТ КОНСУМАЦИЯТА НИ ЗА ВЪТРЕШНИ НУЖДИ САМО С 40% ОТ ТЯХ. ОСТАНАЛИТЕ 60% РАБОТЯТ ЗА ИЗНОС И ТОВА Е МНОГО,МНОГО ОТДАВНА.

286

Ставам костовист

преди 13 години

Изглежда само у него е останал капка здрав разум.......или не са го достигнали златните рубли ?

285

льохМАН

преди 13 години

285 значи никой не може да предскаже какво ще е търсенето?Абе откъде знаят турците, че им трябва още една АЕЦ и ще я строят до Резово?Що не мислят като нас-да си купуват ток, а не да го произвеждат.То дорде са баба потута-дядо и го набута.Кати изпуснем пазарите на АЕЦ, там ще продава AES.

284

do baba mimi ot muno

преди 13 години

mimoooooooooooo,da ne zabravish protezite da svalish.

283

Стефан

преди 13 години

Продажниците на Сорос отново искат да яхнат властта ??

282

Мит 3

преди 13 години

Мит 3: АЕЦ Белене ще изнася електричество Никой не може да предскаже какво ще е търсенето на електричество когато АЕЦ Белене е готова. Централата е прекалено голяма за нуждите на местния пазар, затова трябва да се разчита на износ. Но докато съседните държави бързо покачват мощностите си е неразумно да очакваме България да продължи да изнася ток със сегашното или нарастващо темпо. На Балканите има големи проекти в строеж за над 8,500 МВт (Бойко Димитрачков, E.ON България, 2009). Ако добавим и Турция, която преди няколко месеца подписа с Атомстройекспорт за строежа на 4,800МВт на Средиземно море, то след 10 години е малко вероятно някой да има нужда да внася ток от България.Правителството очаква недостиг на електричество без втора атомна централа. Според нас далеч по-удачно ще е България да се откаже от АЕЦ Белене и всички съпътстващи рискове, като вместо се фокусира върху други варианти като удължаване на живота на 6 и 7 блок на АЕЦ Козлодуй или участие в проектите на други страни. Много по-евтино и гъвкаво би било за България да участва в румънското разширяване на АЕЦ Чернавода, или в турската атомна експанзия, срещу изкупуване на електричество на фиксирана цена.

281

За 278

преди 13 години

В Обединеното кралство бият през пръстите за няколко хиляди паунда, а у нас ако консултираш за милиони казват, че си велик хидролог или полицай. Няма измъкване от блатото. Прав е Чърчил. От тук започва Ориента.

280

278, 279

преди 13 години

e te tova e ne4oveshko ve4e.e.a mamata na foruma.hodi da pi6e6 disertaciqa.