52

Анонимен

преди 3 месеца

До 76...Това , че Руско Турската война е факт, никой не оспорва.Оспорваме какво последва след нея.Някой твърдят, че Русия ни желаела свободата.Което не е вярно.Идторически факти го потвърждават.

51

Анонимен

преди 3 месеца

Той и Вазов е жив свидетел на тия събития. Писал е и за Левски и за Шипка и за всички. Ама е писал и за Русия, как помни, че майка му го вдигала да целува икона на руски цар и му казвала "това я български цар, той ще ни спаси от турците"

50

Анонимен

преди 3 месеца

До АнонименГоляма роля и заслуга, имат много българи, възрожденците, руския цар и руската армия, без тях, нямаше България да получи свободата си, както и никоя държава на Балканския полуостров, нямаше да има свобода, без руската армия! Това са фактите!

49

Анонимен

преди 3 месеца

До 72...Имаш погрешно познание за имперските интереси ...Русия през 1852 година , помага на Османската империя след погрома и от египетския султанат.Специално за твоето ,,познание " ще напомня , че египетския султанат е в пълна военна подготовка на военните и , и с умения от френския корпус , избягал след падането от власт на Наполеон Бонапарт.Русия , в неин интерес е било Османската империя да не загине.Но за България никой не го интересува.Най малко Русия

48

Анонимен

преди 3 месеца

Забравих да добавя, че Вълкашин и Углеша, освен , че са български боляри, са и братя, а болярските им области са били разположени в днешна Македония, днешна северна Гърция и малка част в днешна Албания! А Вълкашин е баща на Крали Марко.

47

До 68

преди 3 месеца

Дори и така да е. Ама британските и френските интереси са били с Османската империя. Руските интереси са били с България. Защо Британия или Франция не обявиха война или не ни защитиха. И до ден днешен Русия има интереси тек и поваго. За другите сми индииици.

46

Анонимен

преди 3 месеца

До 64...Един народ става народ , когато има пример за духовни водачи като Левски.Такъв народ не загива...Защото , ако го нямаше Левски ,сега нямаше да сме това , което сме.Нямаше да има силна и не победиха армия за следващите поколения българи.Така че, трудът на Левски не е отишъл на празно...

45

Анонимен

преди 3 месеца

До История даге , Браво! Един да каже нещо достоверно. И освен това, никъде в историческите документи не пише , че царица Теодора е била еврейка или че изобщо е имало евреи във Велико Търново, а другото име на царица Тедора - Сара , е дошло от съвременно литературно съчинение, от съвсем близкото минало и няма нищо общо с фактите от историята! И за Крали Марко си прав, всъщност Вълкашин и Углеша, са били български боляри, а Крали Марко е син на болярина Вълкашин! Но заради нападенията на османц

44

Зо Алнаутина

преди 3 месеца

Това човече е политика, както и сега. Игнатиев има огромни постижения за България. И Сан Стефано е благодарение на него. По някой път махаш личност за коуза.

43

Анонимен

преди 3 месеца

До 63...Тук си прав...Руското военно разузнаване е присъствало на неподозирани места.Това е имперска политика , заимствана от Византийската.За контрол и влияние в чужди територии и потенциални враговете.Българския въпрос е бил недопустим за имперските планове на Русия за излаз и владение на ,,Протока".Руските интереси минават през българска територия и отиват чак до Дарданелите.Справка .1852 г.

42

Зо 59

преди 3 месеца

ОК. Това е факт. Но Захари Стоянов после става някакъв ***. Да не гаварим, че винаги е бил. А Стамболов диктатор. Ако Левски беше жив никой не знае какъв щеше да е. Можеше да е всякакъв.

41

Гиб Мелсън

преди 3 месеца

Накратко казано. Не сме достойни наследници на Левски, на Ботев, на Хитов, на Раковски, на братята Христо и Евлоги Георгиева. Ние сме слаба ракия така да се каже. А за нашите политици не са достойни дори да лъскат обувките на споменатите по-горе. Не може от устите на нашите политици да се чува пет пъти повече името Украйна, отколкото името България. Това е абсурд!!!!

40

Арнаутина

преди 3 месеца

Юристи с опит казаха в едно предаване, че процесът срещу Левски се е водел изключително професионално по Наказателния кодекс на Османската империя, който е съставен по френски образец. Непосредствен информатор за действията на Левски донася агент 509 (Любен Каравелов) на руското военнно разузнаване, по-точно на граф Игнатиев, който от своя страна информира ифициалните османски власти.

39

Анонимен

преди 3 месеца

До 58...Братовчед на Левски го е предавал и давал сведения за Левски.И не само той.А самото залавяне е случайност.Но ония които са го предавали , са улеснили залавянето му и са подпомогнали това да се случи.

38

Безимен.

преди 3 месеца

гледам много очевидци има от таз епоха! А сега утрепат някой и никой не се и обажда що така бе рая?

37

Анонимен

преди 3 месеца

Тук набедени ,,историци" размишляват жад дилемата...,,да бъде ли Левски герой , или да не бъде"...Само ще им припомня, че революционната организация на Априлското въстание е стъпило върху организацията и подготовката на населението от Васил Левски.Товя е било възможно само след две години от неговото обесване.

36

Анонимен

преди 3 месеца

Чакам скоро червенопитеците да кажат че Левски е бил нацист :))) Само въже за вас

35

Анонимен

преди 3 месеца

По-интересното е обаче, че Захари Стоянов успява да избяга през Априлското възстание, след дълго скитане по Стара планина и вече освободената България, той е заловен, прехвърлян по затворите и е освободен, а по-късно заминава за чужбина и това, което не се връзва и не е логично, е, че пише твърде странни неща, обратни на неговите първоначални възгледи, може би е бил вербуван от някой извън България, защото е трябвало да се издържа, кой знае!

34

До 38

преди 3 месеца

Абе човече, Левски е герой, защото са го обесили. Ако беше преживял като Захари Стоянов или Стамболов щеше да е същия. Капитан Петко Войвода кой го репресира и умря. Същият революционер Стамболов. Просто сме гадно преме. Включително и аз.

33

Анонимен

преди 3 месеца

По следите на турските архиви научаваме , че турците са похвалили Поп Кръстьо за ,,добре свършената работа"...Как да тълкуваме това..