30

:-D:-D:-D

преди 8 години

Пак ще си говорим след 20-30 г, когато свършат парите от Нокиа. Фините забравиха как преди 15-20 г всички бягаха в Швеция и Норвегия да работят, щото във Ф-я нямаше работа. Тези нямат почти нищо освен Нокиа, а тя запада, откакто се хванаха с Майкрософт. Нямат индустрия. Нямат земеделие. Нищо друго. От комунизъм никой не е прокопсал.

29

СОЦИАЛНА СИСТЕМА

преди 8 години

При пазарната икономика няма държава която да е стопила безработицата до 0 % ,това беше само през комунизма и той по естествен път се разпадна защото държавите наемаха повече работници отколкото са им необхадими! Хубавото е ,че при развитите страни безработицата е контролирана около 10 %!Никой не е застрахован от безработица и болести ,затова са тези отдръжки от заплатите на работещите,понеже някой ден и те може да са безработни! И безработицата е ротационна ,три месеца няма работа ,но после има

28

АНТИ

преди 8 години

До СОЦИАЛНА СИСТЕМАШеф имаш ти, тук има чорбаджии-изедници и те командват какво да правиш, вечно са недоволни и като си поискаш правата ти посочват вратата!

27

Анонимен

преди 8 години

Пълни глупости са че днешните, а и бъдещите механизирани и автоматизирани производства ще увеличат безработицата. Това няма да се случи, защото машините заменят хората в чисто физически аспект или ограничават физическия труд, но интелектуалния труд ще процъфти. Реално заетостта не е ограничена в рамка, тя винаги може да създадена, чрез стартиране на безгранично много различни дейности.

26

Съсработен

преди 8 години

До Анонимен 27 (комуниста марксист)Ей такива лозунги, тотално лишени от реални примери ме карат да се издрайфам. Аз съм чел доста литература, включително Утопия на Томас Мор, "Communist manifesto" на Маркс, и съм чел исторически и икономически книги.Тези лозунги в случая какво означават - ценови контрол, национализация, планова икономика. Искам да ми посочиш държавите които са просперирали следвайки марксистки теории.

25

:-D:-D:-D

преди 8 години

Най ми е кеф да харча парите на другите

24

СОЦИАЛНА СИСТЕМА

преди 8 години

Във всяка държава има около 10 % безработица ,но да ви кажа ли защо тук в западна Европа държавите имат пари за помощи за безработните ,а в България няма ?! Защото в западна Европа сме лоялни и когато работим ни отдържат данъци точно според заплатата ,която получаваме и така има и за безработните ! А в България получаваш 500 лв. заплата ,а се уговаряш с шефа да те осигурява на 200 лв. за да отдържат по-малко данъци от тебе и от шефа ти ,тоест превежда ти 200 лв по сметка ,а 300 ти дава на ръка !

23

"щеЗагубятМотив

преди 8 години

да си търсят работа" - Има ли някой,който се съмнява, че една част от хората ще се настроят като нашите роми?Защо да работи, след като може да получава готови пари?Защо да работи нископлатена работа (каквато ще се предлага на нискообразованите),ако бонусите за безработен му осигуряват по-добър живот?Финландците фантазират като всеки,който не е бил газен от социализъм, а после -съсипан от постсоциализъм.Нищо, нека да опитат, та да им дойде акълът и да проумеят някои истини,които ние вече знаем

22

До 27

преди 8 години

Напротив комунизма лишава човек от всичко, прави го една незначителна безлична пионка.

21

хаха

преди 8 години

Сетили се.Да дойдат да видят у нас.

20

:-D:-D:-D

преди 8 години

Това е противоестествено. Ще се дават пари на мързеливите за сметка на работещите. А като свършат парите? Тогава ще има едно общество без трудови навици, което ще роптае, че го карат да работи. Следва гръцки сценарий, социални бунтове и т.н.Добре, че фините са по-нетемпераментни от гърците! А в това време ще са се напълнили и с темпераментни араби, *** и т.н. Финландия ще стане любима бежанска дестинация...

19

Анонимен

преди 8 години

Според мен идеята не е лоша, но ако се ограничи малко, примерно да не се дават пари, а купони за храна и услуги, че нашите алкохолици ще ги изпият, а при техните цени на алкохола е още по-зле.

18

Анонимен

преди 8 години

Това не е революция, а деградация! Няма разумен аргумент за въвеждането на такова правило! Не ме разбирайте погрешно и аз искам да не ходя на работа, по цял ден да се чудя как да се забавлявам, но реално това е невъзможно, защото ако всички живееха така в един момент щяхме да умрем от глад. Хората трябва да са мотивирани да работят, да създават все повече и повече, да се развиват, ако спрем този процес, постепенно изпадаме в мизерия и накрая фалираме - нещо такова се случи с великия соц преди 89

17

Съсработен

преди 8 години

"Във Финландия да си намериш работа може да ти струва пари, ако си безработен. Временна платена работа значи по-малко социални облаги. И ако работата е в ниско платен сектор, реално взимаш по-малко, отколкото да останеш само на помощи."Това е доста ключово да се разбере. Дори в България това може да бъде вярно в някои ситуации в момента - например като се взема отпуск по майчинство, и сумите които се дават през това време.

16

РЕШИХ И ПОСТИГНАХ

преди 8 години

ПО-ДОБРЕ БЕЗРАБОТЕН В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ ,ОТКОЛКОТО РАБОТЕЩ В българия И русия !!!!!!

15

Анонимен

преди 8 години

До ФутурологЗащото определени хора имат по 100 деца.Системата е измислена за семейства с максимум 2-3 деца.Както повечето европейци.Обаче едно други народи и племена не са на същото мнение.Имат по 4-10 броя деца които започват да правят деца и така нататък.В Африка е нормално да имат живи прадядовци и прабаби.В Индия също както и в Азия..Аз все пак си мисля че не всичко е загубено.

14

има от лошо по-лошо

преди 8 години

До АнонименЕми има на запад набити късоврати балкански субекти, които живеят на социални 400 евро, с кило картовки за 1.50 и от евтиното олио в токсична пластмасова бутилка по 1.30 (иначе зехтина е 4 до 10 евро) турски маратонки за 10 евро. Местните ги гледат с презрение...... Има от лошо по-лошо ! В България работехме двамата /мъж и жена/ и пак мизерувахме ! А тук като работим сме много добре ,а като не работим пак не сме зле! Направи сметка ,освен пари за квартира и ток ,по 400 на човек!

13

Анонимен

преди 8 години

То и в България е така.Ама само за определени хора.Като във Финландия хахаха

12

Анонимен

преди 8 години

Голяма каша се задава в световен мащаб ,но кой ще спечели накрая е трудно да се прогнозира :),може и комунизма да дойде на власт,след тази тотална несправедливост,която предлага демокрацията :))

11

Анонимен

преди 8 години

До АнонименВ развитите страни с 400 евро се живее както със 85 лева в България. Помощите за квартира и ток са символични. Първо трябва да докажеш, че нямаш голямо жилище, ако имаш трябва да го продадеш и да кушиш по малко и като ти свършат парите тогава пак да кандидатстваш. Трябва да нямаш пари на сметка - и това проверяват, трабва да продадеш и колата ако имаш. Запада е в жестока криза и социалната система изнемогва.....за собственото жилище си прав,но имаш право на автомобил до 5000 евро