140

Анонимен

преди 11 години

Президентът на Казахстан иска да отмени кирилицата или народът? Да си направят референдум......

139

Анонимен

преди 11 години

затова сме на тоя хал държава от продажницинаследници на народа койтож е въвел азбеката я обявяват за руска оказа се че българите освен *** са и неграмотни

138

*

преди 11 години

До BAY PANDELЛатиницата "много отговаря" на турският език , затова им се е наложило сигурно да прибавят още 4 букви и отделно сумати знаци . Най- ои е добра кирилицата , но заради политика защо да не а забравим !? А после накой хамерикански учен ще я преоткрие и ще се водчр курсове и ще се развие бизнес ...и пр .

137

Анонимен

преди 11 години

Добро утро, българи! Дали от темата на статията - не знам, ама почти 100% от коментарите са написани на кирилица и мен това много ме радва. Аз съм горда че ползвам кирилица и съм грамотна. А на хората в Казахстан мога само да съчувствам.

136

Маймун националист

преди 11 години

На 186 : Връзката на румънците с даките е точно такава както на съвременните македонци с Александър и баща му Филип.Те са измислена през 19 век нация от движението на фанариотите,които са преследвали възтановяване на Византия.

135

BAY PANDEL

преди 11 години

I TUK TRQBVA DA Q MAHNEM. DA VZEMEM ZA PRIMER TURCIQ. POSTEPENO VSI4KI 6TE MAHNAT KIRLICATA.

134

Анонимен

преди 11 години

До жагоНа неграмотните да обясня, че Румъния сменя през 1860 г. кирилицата с латиница, защото Румъния е с РОМАНСКИ НАРОД, тоет латинизирани даки по времето на Римската Империя, която има силно влияние в днешна Румъния/ тогава провинция Дакия или Дачия/. Румънците са много горди с латинския си произход и го изтъкват постоянно на всякакво ниво,както и лингвистичните си връзки с френския , италианския и испанския езици! В Букурещ има и паметник на император Траян, завоювал древна Дачия.

133

Жена

преди 11 години

Чели ли сте някога нещо на старобългарски - т.нар. църковно-славянски език за да чуете колко мелодично звучи и какъв дълбок смисъл имат думите ? Това е езика,на които все още се служи в някои Църкви в България и почти навсякъде в Русия ! Учили сме го навремето в училище,ама какво сме разбирали тогава от красота на езика и възвишеност на духа...Този език не го заменям с кухо звучащата и "практична" латиница,чрез която се опитват да направят една уравновиловка по света.

132

Петьо-Евреи

преди 11 години

Казахи *** каква разлика!!!

131

n

преди 11 години

Ще добавя, че Орхан Памук не е етичен турчин - той е от кюрдското малцинство.

130

Marry_Jane

преди 11 години

Ако искат и рода да си сменят,аз България за нищо не я сменям!

129

FSM

преди 11 години

sistavyame i obshta armiya s turskite republiki dosega im obuchavahme voennite tselta e edna TURAN ( TURKİSTAN) rano ili kisno dneska ili utre tova shte se postigne

128

дреме ми на .....

преди 11 години

До до 158Как последни бе,ние сме номер едно !? Другите държави само могат да си мечтаят да са като нас ! Зелени енергии червени енергии ама кат дойде краят на месеца ревеш в енергото. Въпреки това пак си живеем макар и трудничко. Много ми е интересно как един западняк би живял с 200евро заплата тук в България .....

127

Анонимен

преди 11 години

итат -"Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос."--Ако "журналиста" написал тази глупост бе грамотен, то щеше да знае, че Сталин е ГРУЗИНЕЦ и никога не си е поставял за цел да направи всички в СССР грузинци.

126

Анонимен

преди 11 години

Интересно, че в старобългарските извори пише подобно нещо по повод създаването на азбуката от Кирил - българите ще предадат християнството на Бога, разбира се заедно с новата им християнска азбука. Ето това е било самочувствието им - на пряко свързани и едва ли не равни на Бога. А Богът естествено е бил на небето и сред звездите, за чието движение също са имали много знания. Така че още тогава те са я свързвали с космоса и звездите.

125

Анонимен

преди 11 години

Казахстанците имали проблеми, от което следва, че ние трябвало да си сменим азбуката!!!! Мнооого умни глави има измежду пишещите тук! Сменям си азбуката, но след японци, китайци, гърци, араби! Да ми дадат личен пример.

124

Анонимен

преди 11 години

един ден на кирилица ,ще пишем като намерим извънземни . те са някъде там в космоса .

123

Анонимен

преди 11 години

и все пак, кирилицата излетя в космоса .

122

Анонимен

преди 11 години

Ами трябва да признаем, че задържането на българското развитие, се дължи главно на турското робство. Защото както се знае, т. нар. ренесансов стил на рисуване се открива в български стенописи още преди падането ни под робство. Този стил на запад го "откриват" след няколко века. Това, наред с азбуката, десетките и стотици хиляди книги и милиони образовани българи по онова време. За да се върнем назад към неграмотност по време на туския 500 г. терор. И да изостанем от Запада. Това е истината.

121

brigante

преди 11 години

*** ги е яд, че са глупави по подразбиране и не са могли да си измислят азбука, а ползват латиницата, понеже са ги завладявали който свари! хайде сега си постелете персийското килимче, поглед към мека и се кланяйте:)