213

Георги

преди 13 години

Да, тези "факти" не са ми известни. До момента, в който вие не дадете аргументи, това е просто ваше предложение и нищо повече. Факт значи нещо малко по-различно от предположение и слух. Един от фактите, които аз виждам е, че Дянков реже от образование и наука. Това наричам аз некадърно управление.

212

Юлия

преди 13 години

Какви факти не са Ви известни? Че управлението на БАН е некадърно ли? Че БАН няма никаква стратегия за маркетингово и пазарно развитие? Че БАН не умее да печели пари от така великите си открития, посочени на сайта? Че търгува с имотите си, което щеше да е добре, стига да влагаше парите в невероятното научно значение, което има и за което така настървено претендира? Че си присвоява държавната субсидия за докторанти, която би трябвало да е отделно перо в бюджета й?...............

211

Цецко

преди 13 години

#248, не, купуват си недвижими имоти :)))

210

Георги

преди 13 години

Юлия, моля посочете фактите. На мен лично не са ми известни подобни факти. Особено, когато отворя сайта на БАН и тръгна да разглеждам патентованите им открития. Види ми се, че хората вършат нещо... е, не като един шофьор на градски транспорт примерно, но това, че масата от хора не разбират какво работи е добре. Ако беше обратното то щеше да бъде факт, че сме цяла нация висшисти. А това далеч не е така ...

209

Юлия

преди 13 години

Ако четете внимателно какво съм написала, ще видите, че твърдя, че именно при парите няма автономия. И слава Богу.......

208

Цецко

преди 13 години

до #243, която и да е бг фирма, ако наеме екип от БАН, ще си плати за услугата. От това не следват абсолютни никакви данъци! Цената на тази услуга ще намали печалбата, а от там и данъка. На сегашното положение проблема е че никой не се обръща към БАН за консултации, а предимно към по изтъкнати консултанти.

207

Юлия

преди 13 години

Аз всъщност не споря с никого - фактите и резултатите от паразитизма на БАН са налице, не е нужен спор за уточняването им. Дори истински работещите в БАН са толкова малко, че са безсилни да неутрализират ефекта от действията или бездействията на масата ***, които ги заобикалят...

206

Георги

преди 13 години

Последният коментар е прекрасен! Ако *** от науката, даваме на глупостта. Някой иска ли да живее в държава на тираджии, ченгета и мутри? Без интелигентни хора? Ако иска, нека подкрепя Дянков и издевателствата му над културата и науката.

205

Анонимен

преди 13 години

САЩ имат 21 големи национални лаборатории + още неизвестен брой щатски, градски (издържа ги градската власт), университетски пак с пари от държавата или от спонсори (на които се приспада данък за това - за разлика от в България) и т.н.Дори Ватикана си има академия - Ватиканската академия на науките. Знаете ли колко % се признават например за научно развойна дейност на компаниите в България? 5 % не повече! Дори да искате да наемете някой екип учени от БАН или цял институт например ще се наложи да платите за това данък! Нещо което отдавна е решено в Германия където има дори ТНТМ та в основните училища спонсорирани от фирми от ранга на БМВ, Bayer, както и от много други.От лекарствата и антибиотици (някой от тях създадени и в БАН), до ваксини срещу бяс и лекарства за СПИН, всичко това е продукт на държавна наука, а после ползвано от частния бизнес. Защото бизнесът рядко има възможности да разработи нещо малко по-сложно от Кока-Кола. При него се работи за печалба и то скоро. В близките няколко години. Интернет, GPS, компютри, мобилни телефони, микровълнови печки, СD, телевизия, неща които заобикалят пилешките глави всеки ден ги има само защото някоя държава е дала пари за наука. Американски модели, капитализъм, ала-бала! Аз съм капиталист, не съм *** (поне не се смятам за такъв) и на всеки малко по умен това му е ясно бил той капиталист, комунист или какъвто и да е стига невроните му в мозъка му да работят САЩ като държава дава много по-голям % от БВП за наука отколкото България. Държавна... Отделно частните компании като е Германия имат стимул да наливат пари в наука! А знаете ли, че не САЩ, само град като Ню Йорк има институция подобна на БАН. Парите идват от кметството. Или те са ***?! Лошите, глупави американци, а?! Гадни, американски феодални старчета комунисти. След "компетентните" изказвания на анти БАН-аджиите, просто няма какво да се допълни. Закрийте БАН и се успокойте. Излезете на улицата и подкрепете Дянков да довърши хунските си набези върху българската култура и наука и да направи в имотите на БАН молове. Лесно се руши и се уволняват хора. Трудно се създават специалисти и мотивация за работа. Последното се нарича управление, а за него се иска можене. В момента тече наказателна процедура от страна на ЕС срещу България точно защото не са осигурени парите за наука и образование. Но какво да се говори на пилешки глави?! Не са писали за това във вестниците ли? Ами в кои и чии вестници да го напишат? Разбира се вие ще плащате глобите, няма да е Дянков я.

204

киулке

преди 13 години

От твоя труд може да има нещо не налице, а на г*з, затова ти плащат заплата. И въобще - защо се опитваш да разбереш нещо, дето явно ти е пряко сили? Я кажи, умнико, какъв е резултатът от работата на базата ни в Антарктида. И нея ли да затрием? А еколозите каква я вършат, като само пари искат? - закривай! Ами Колайдерът в Швейцария? (слава Богу, че не е в България, че досега бачкаторите да са го изяли заедно с протоните)

203

Анонимен

преди 13 години

Нямало било институти като БАН на запад? Дали? А ползвате ли Интернет, или и това не умеете? Ако да, напишете в Гугъла "Държавен институт", "Държавна лаборатория" и т.н. на който искате език - от китайски до френски и английски и вижте какво ще излезе.В Германия има цели групи от научни институти обединени в дружества (асоциации или общества) на имената на Лайбниц, Хелмхолц, Макс Планк и Фрауенхофер. Всичките са на издръжка на федералния бюджет в основната си част с изключение на Дружеството за приложна наука Фрауенхофер в което само 1/3 от постъпленията са държавни. Отделно имат два големи държавни института по стандартизация PTB и BAM. Франция има CNRS - също система от научни институти из цялата страна.

202

Анонимен

преди 13 години

БАН е по-стар от Третата българска държава бееейййй, цървулиии!!!!

201

Анонимен

преди 13 години

Ако разгледате малко документацията в европейските сайтове на ЕС за наука, ще видите, че за да бъде отпусната сума за научни изследвания, тя трябва да е одобрена от местното правителство (в частност финансовото министерство). За каква автономия при парите говорим тогава?

200

Цецко

преди 13 години

Дянков си изпълнява съвестно задачите с които е натоварен!

199

Анонимен

преди 13 години

Неграмотните пубери, съставляващи 95% от посетителите на този сайт, не могат, дори и да искат да разберат какво е БАН, какви са функциите и постиженията му.

198

Анонимен

преди 13 години

Вместо да отреже туморните образования в държавната администрация, държавата ни реже жизнено необходимите такива - Наука, научно развойна дейност, образование (за образование тук се отделят само 3,3 % от БВП) и здравеопазване (3.7 % от българския БВП) което ще доведе и до още по-голям отлива на чужди инвестиции, защото никой трезвомислещ дългосрочен инвеститор не би влагал пари в население което от година на година е все по-зле образовано, научните му кадри се разбягват. Във Великобритания, чиновническия апарат е съкратен с 30 %, като към това е добавено и 25 % намаление на заплатите. Там текат най-големите съкращения и рязане на бюджетни разходи от Втората световна война насам, като единствените пера които не се пипат въпреки това са; Здравеопазване - 15% от БВП на Великобритания, образование 8,2 % от БВП и наука - което ще позволи на кралството да остане все така привлекателно място за високи технологии, научно развойна дейност и финанси.Тук в България, се превръщаме бавно в страната на пиячката, евтините *** (да ме извинят от Инвестор за думата) и ***. Другото, остава все по-малко.

197

Анонимен

преди 13 години

Никой от управляващите дори не споменава, че БАН печели над 1/3 от финансирането си от международни проекти. По успеваемост БАН се нарежда далеч пред земеделското министерство и още много други агенции и организации, които не могат да привлекат и 1лв в страната!

196

Юлия

преди 13 години

Вие не е нужно да говорите за лошо управление, то просто си е такова. И какво общо имат минитрите с управлението на БАН. То се избира от БАН самостоятелно, на академията никой не може да й се бърка за тези неща, затова и по-долу говорих за автономията на БАН. А че голяма част от кадрите на академията са тотално неспособни, не е тайна за никого. Как да има пари за качествена дейност тогава?

195

Анонимен

преди 13 години

Да те питам, какво показват на България и света армията, която имаме? Освен няколкото контингета, останалите 90% от армията какво прави? От кого ни пази? От милионната армия на Турция ли, от армиите на останалите съседни нам държави? Май не е много ясно? Но всяка година Министерството на отбраната получава доста по-голям бюджет, за да гръмнат 5 снаряда пред поредния управник.

194

Чичо

преди 13 години

Виж сега, то чиновниците в България също са интересна тема;) Ако почнем да метем и там, бая работа ще падне!..Как мислиш, откъде у мен толкоз време да вися по форумите! хахахахахаха...*** , ако ни изметат и нас, за себе си съм спокоен, имам алтернатива, гладен няма да остана:)