72

Shark

преди 5 години

Така, поинтересувах се кой е Харалан Александров, то какво излезе в Уикипедия. Значи роден е 1967, обаче учи висше от 91 до 96 та и то, забележете къде, в НБУ?! Следващия факт обаче е по-важен, а именно, че е член на настоятелството на Институт "Отворено общество". Не знам дали по-нататъшни коментари са необходими, ясно за какво иде реч. Затова ако обичате не ми говорете колко книги е прочел и не посягайте на Вазов и на паметта на жертвите на турските престъпления. ЯСНО!!!!

71

Анонимен

преди 5 години

Как света разбира какво става в България и за Батак? От Руснаците? Братушките ни мили? Ми не. Разбират от това което написва Джанюариъс Макгахан, американски журналист. През това време Руснаците още не са забелязали, че "православните им братя" са завладени от турците вече 500 ГОДИНИ. Ама нищо те руснаците ги нямаше и 1444-а година при бунта на Константин. Ама нищо :) братя сме :)

70

А БЕ ДОГАН

преди 5 години

с ТЕЦ ВАРНА бая пари вади, щом му остават да раздава и на Разни ХАРАЛАНОВЦИ

69

Анонимен

преди 5 години

Прав е - имало е мирно съжителство.Българи и турци просто са били граждани на Османската империя.Освен това българите доброволно са сътрудничили на турските власти.Включително и при предаването на Ботев и Левски.

68

Анонимен

преди 5 години

И русофилите така казват: Рускотурското робство било метафора !

67

ИЛИЯН

преди 5 години

ЕДИН АЛКОХОЛИК,на служба в отворено общество.Бил социален антрополог/ сам се титлува за такъв.Готов е да ни убеди,че 6-ти АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ НИ Е ОСВОБОДИЛ ОТ,,ТУРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ,,.ГОТОВ Е НА ВСИЧКО САМО ЗНАЙТЕ ЗА ПАРАТА,,ЕДНО ПУХТЯЩО НИЩОЖЕСТВО,КОЕТО СКОРО ЩЕ СЕ ЗАЛЕПИ ЗА АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ.

66

Не

преди 5 години

Османско робство е имало , в основата на тази империя са стояли англичаните , използвали са турците , единствено и само за войници. Главните хора , оръжията и техниката са били изцяло осигурявани от англичаните.

65

антрополог

преди 5 години

Поредният провокатор. Не виждам някаква научна титла, освен "антрополог", демек 5 години е пил бира в НБУ? Говори за "културна памет", нооо точно там лаикът си вкарва автогол. Имаме уникални народни песни, обичаи, обреди, ястия. И някак си забравя за нещо важно - съществува т.нар "родова памет". Как ще обясни еничарските корпуси? А. Тойнби (той вече е светило в антропологията, лицемерино) казва, че родовата памет е 300 години. Още помним, още има кръв по църквите в Батак и Перущица!

64

Ханс

преди 5 години

Вият продажни русофили .Освен това българите са били и военно обязани до 17-18век. Робство е имало само в *** руски кратуни.

63

Анонимен

преди 5 години

Българската интелигенция през Възраждането масово е определяла ситуацията на българския народ като робство и иго. Това според Александров е черно-бяла картина. Въпросът е защо будните българи са мислели, че са роби на турците. Всички си измислили метафора според дупедавеца. Пък се и мисли за много умен. Само дрън-дрън от него и за ромите.

62

Стефчофф

преди 5 години

Хари си е Киряк Стефчофф- Вазов си го е описал и го е предвидил даже този тип- той е жив и преуспява! и ни го показва да го разпознаваме и да мислим! Такива бедняци като Хари не им плащат в нашите университети и се чудят как да свържат и си имат рефлекса за двойния стандарт- историческата нутела пред спонсорите я дават с повечко какао, а на нас пробутват с палмово масълце.

61

Анонимен

преди 5 години

Най-правилната дума е "владичество", като на моменти положението е било добро за някои привилигеровани, а в други случаи е било по-лошо от робство.

60

Анонимен

преди 5 години

Стига с тоз Батак. Добре, че беше американски журналист тогава, че света да разбера за Батак. Понеже на Руснаците са им нужни 500 години за да се сетят за "православните си братя".

59

Горан

преди 5 години

Идея си нямам как е било по време на турското робство, не съм бил по това време там. Навремето съм учил от едни учебници по история, които сега всячески се опитват да ги накарат да изчезнат. Не ми допада съвременната концепция, която иска да каже, че и Левски, и Ботев, и Капитан Петко Войвода, и апостолите на априлското въстание са били нищо различно от ***! Тоя Харлан Александров, защо му дават трибуна да се изказва?

58

Анонимен

преди 5 години

Ами Дойче Веле да пита някой Ахмед Щайнов дали има немска култура и трябва ли да съществуват германци и наименование на територията наречена Германия. "Не гледай на съседа треската в окото му а виж в твоето око гредата."Да ми кажат либералните мишки в Германия кой го е казал това или вече няма значение за тях.

57

до 85

преди 5 години

Те са бегали бре,за да се учат и живеят в чужбина.Хъш знаеш ли що е?

56

Анонимен

преди 5 години

Върожденската литература е доокрасявана допълнително и това не е било тайна за никой. Създават се разни измислени герои като Ботев и Левски защото народа е имал нужда да вярва в нещо. Не че са направили каквото и да е. Всъщност не са направили нищо значимо.

55

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 88След освобождението сме били васал на Русия.

54

Мизерник

преди 5 години

Нямало е турско робство , Ботев , Левски , Кап.Петко , и всички останали са бандити. Шипка веднага да се направи реплика на Статуята на свободата. По време на Турското присъствие в България е имало икономически разцвет , то керпичени къщи , то каруци , световноизвестни строители , инженери.

53

Гост

преди 5 години

И сърбите , и гърците твърдят , че са се освободили сами с борба и , че не са били никога роби !!!! И не благодарят на никаква Русия ! Който не вярва - да ги попита !