126

Анонимен

преди 2 месеца

Държавен проект, ама друг път :)

125

Анонимен

преди 2 месеца

Регулаторите в Обединеното кралство и САЩ планират да третират термоядрените инсталации като болници, тъй като те използуват малки количества деутерий-тритий. Радиоактивното изпускане не прилича на реактор за делене на УРАН. Това означава, че те могат да бъдат построени навсякъде и бързо разгърнати.

124

Анонимен

преди 2 месеца

Д-р Mumgaard каза, че Commonwealth разглежда разходи от $60-80 MWh с мащаб, подбиевайки разходите 23/7 за периодични възобновяеми енергийни источници, сдвоени с пикови газови инсталации или със съхранение на енергия на повечето места. "Може да е дори по-ниско. Ние не използуваме УРАН. Няма риск от разстопяване и радиация по земята, както е при Ядрените Уранови Електроцентрали", каза той!

123

До 2

преди 2 месеца

Заради 2 причини : 1 - Чернобил ;2 - Като Русия ни обяви за неприятелска република , това няма да има никакво значение за атомната ни енергетика

122

Анонимен

преди 2 месеца

Щафетата бързо преминава към технологичните магнати Commonwealth Fusion, отделяне от Центъра за плазмени науки и синтез MIT, е подкрепен от Бил Геийтс, Джеф Безос и сър Ричард Брансън. Тя има за цел да произведе първата си пазма през следващата година и да достигне стабилен Q фактор от 10 до края на 2020г., енергийната цел за комерциално излитане.

121

Анонимен

преди 2 месеца

Ако Българския данъкоплатец плаща за строителството на тези мощности, плаща горивото, плаща поддръжката то не трябва ли същият данъкоплатец да получи това което е платил или по-конкретно ток на цена колкото да се покрият разходите на предприятието. Защо данъкоплатеца ще купува на Борсови цени, при положение, че няма да види парите от печалбата? Това драги съграждани се нарича източване на средната класа, която плащ над 70% от всички данъци. Или по-просто казано - кражба

120

L.

преди 2 месеца

Чакаме чертежите. Не се съмнявам, че сме предплатили 100%.

119

Алов

преди 2 месеца

Ко стана С Хюндай, май пак някой взе комисионна

118

Неразбрал

преди 2 месеца

Ама истински или само на хартия?

117

Анонимен

преди 2 месеца

Дългогодишния световен изследователски проект ITER на стойност 20 милиарда долара, консорциум от САЩ, ЯПОНИЯ, ЕВРОПА, КИТАЙ и Русия, изглежда все повече като изхвърлен на плажа кит в това състезание. През десителетията е събрала ценна наука, но е преследвана от геополитика и забавяния и никога не е произвеждала повече енергия, отколкото е вложила, за разлика от лабораторията на Лорънс Ливърмор в САЩ, използуващата конкурентна технология на инерционен синтез, която я нямат другите.

116

Анонимен

преди 2 месеца

От ЮАР съм от ЮАР и много ги разбирам нещата нищо ,че трябва повече да ми се обясняват.

115

Ванга

преди 2 месеца

Баничаро ке ви оправи

114

Анонимен

преди 2 месеца

В края на декември Китай стартира свой собствен консорциум за термоядрен синтез, комбинирайки своите най-добри университети и държавни индустрии в национално начинание в стил Apollo. "Контролираният ядрен синтез е единствената посока за бъдещата енергия", каза Държавният съвет. Това е новият фронт е надпреварата във въоръжаването с технологии.

113

от ЮАР

преди 2 месеца

Пропагандата в Бг продължава да се базира на остарели идеи и технологии и разпространява откровени лъжи. Модерният свят лансира модерни технологии. Ръстът на солари и вятърни турбини е изключително голям и това е бъдещето. Освен че соларите и перките са най-евтините енерго-производители, те са мащабируеми, т.е. всеки индивид или семейство може да има соларна инсталация и да подава ток в мрежата, за което не са нужни нито държава, нито инвеститори. Във водещите страни това отдавна е практика.

112

Анонимен

преди 2 месеца

Базираната във Вашингтон Асоциация на термоядрената индустрия казва, че четирима от нейните членове смятат, че могат да го направят до 2030г. Ако индустрията е някъде близо до това, че е права, трябва да преосмислим всичките си енергийни допускания. Планираните британски газови централи са остарели почти преди да бъдат построени.

111

от ЮАР

преди 2 месеца

Най-бързо растящата част от икономиката в световен мащаб са соларните системи. В много страни, растежът е 50-70% годишно. В момента, инсталираните мощности в света са 300 ГВт - това е еквивалента на 300 атомни реактора по 1000МВт. Само за миналата година, в Германия са инсталирани над 4 ГВт солари, при това, Германия не е от много слънчевите страни. За атомната енергия никой не разяснява колко струва съхранението на отработено гориво и демонтажът на АЕЦ след изтичане експлоатационния срок.

110

Анонимен

преди 2 месеца

Спешно ни трябват нови мощности, чисти и евтини. АЕЦ е най-доброто за това. Доста тъпо решение на вожда на герб преди 10 години. Скачаха като луди, че не ни трябва нов АЕЦ, който вече щеше да работи, и спокойно можеше да спрем ***, дето тровят цяла Тракия.

109

Анонимен

преди 2 месеца

Най-сетне ще строим някаква ядрена централа. Центаджиите ги спечелихме за каузата. Те ще ходят на поклонение на 7 и 8 блок на Уестингхаус и ще поднасят цветя. Там ще е тяхната Мека на центоатлантизма.

108

Анонимен

преди 2 месеца

Време е да зарежем старата шега, че синтезът е след 30 години и винаги ще бъде. Проучване на форума на Международната агенция за атомна енергия в лондон установи, че 65% от запознатите смятат, че термоядреният синтез ще генерира електричество за мрежата на приемлива цена до 2035г. а 90% до 2040г.

107

от ЮАР

преди 2 месеца

За щастие, нови АЕЦ мощности няма да се строят. Парламентът е ратифицал споразумение за сътрудничество между Бг и САЩ, т.е. между държавите. А централи се строят от фирми. Ползата от подобно споразумение е може би за горивото в АЕЦ и за оборудване. Както писах в предишния коментар, строителството на АЕЦ в днешно време е глупост. ВЕИ достигнаха не само технологична зрялост, мащабируемост и комерсиалност. Най-евтините енергоизточници твърдо са соларите и перките, плюс акумулиращи мощности.