54

Анонимен

преди 6 месеца

Контрата как е? Върнаха ли Крим?

53

от ЮАР

преди 6 месеца

До ШебекАма верно само шебек може да прави такива изказвания. Турците по-скоро са опазили България, понеже в 14-ти -15-ти век вече съседите са били на път да я фрагментират тотално и изядат. Освен това, през целия този период, на всички географски карти, Западни и Турски, тези земи са означени като България, в състава на Османската Империя. Митологията и психологията наречени Турско Робство са политически спекулации и бул-шит. Българите тогава са по-свободни, отколкото под Руски ботуш след 1944

52

Анонимен

преди 6 месеца

Дяда Вова и Ердо вече са се разбрали за България. Ердо ще вдигне в София още по голям паметник, за да се хареса на руските туристи, джаст бизнес... нищо лично.

51

Анонимен

преди 6 месеца

ТУРЦИТЕ НЕ ВЯРВАТ В ДЯДО КОЛЕДА ЗАЩОТО СА МЮСУЛМАНИ. БЪЛГАРИТЕ СЪЩО НЕ ВЯРВАТ В ДЯДО КОЛЕДА ЗАЩОТО СА ХРИСТИЯНИ.

50

Веско

преди 6 месеца

До Фин . . . . . Не виждам някакво противоречие, нито съм анализирал етимологията на думата. Естествено, че е езически първоначално. Христянството се е приело по-лесно като придава нюанс на старите празници. И ходенето по жарава е езически ритуал, ама сега го правят с икона. Идеята ми е, че не може дядото да се казва Коледа!

49

Веселинъ 7112136860

преди 6 месеца

И какво общо има между товс,в което са вярвали илинвярват Българите и турците,които им отнеха правото да вярват в каквото и да е,Весковото? Аз знам и за Календи и най-вече за Галенди,но товс е съвсем друга тема,която не съобразява коментарът ми като опорна точка на странната Ви "критика".

48

Фин

преди 6 месеца

До Веско ....поредния ку ку в този идиотскии форум. Коледа означава календар и е от римски призход. Тогава са празнували сатурналиите. Оттам са и червените шапчици. 25 декември е езически празник и е свързан с новата година. Слънцето се ражда. Нали затова българите са празнували нова година на 21.12 зимното слънцестоене.

47

Веселинъ 7112136860

преди 6 месеца

Това в какво вярват турците мен никак,съвсем и въобще не ме интересува.Аз просто не вярвам в,на турците. Интересува ме в какво вярват Българите,Американците,Французите,Германците,Датчаните.....цивилизованите хора,които са Личности,защото не налагат турски робства никому.

46

Анонимен

преди 6 месеца

Има неща в които се приемат в някой страни така като че ли са автори на дадено нещо но само приемат !Сиртаки е гръцки танц но автора му е италиянец Антони Куин ! Когато се снимал филма Зорба гъркът аристът е даже с повредено коляно и за това прикляувал но това приклякване е станоло и една стъпките -признава при едно интервю сам Куин ! Второто е пелмени !!! те са си китаиски и т.н.

45

Свети Николай

преди 6 месеца

На английските, немските и френските заселници също им харесва идеята за подаръците, но холандското "Saant Nikolaus" им звучи като Santa Claus или просто Санта - Добрият старец, който раздава подаръци за Коледа и затова става Дядо Коледа.

44

Фин

преди 6 месеца

До до 46 много добре я знам същноста wein е вино, а weihnnachten e рождественската свята нощ. Коледа е от календа...календар.

43

Веско

преди 6 месеца

Дядо Коледа е някаква глупост и от медиите зависи да не си стимулира използването на съчетанието. Коледа и коледуване са си български празници свързани с Рождество. Дядото дето раздава подадъци е Николай, санта Клаус или дядо Мраз, но не може името му да е Коледа!

42

Анонимен

преди 6 месеца

A бaбa Джибpиe ли e тypckaтa Cнeжaнka?

41

Свети Николай

преди 6 месеца

Точно така, Свети Николай Мирликийски Чудотворец е Дядо Коледа. Мирликийски е от град Мира в областта Ликия, където е живял светецът. По-късно при нашествието на дивашките османски орди, мощите на светеца са пренесени в град Бари, в Италия, където почиват и до днес. Холандските заселници в Новия свят (Америка) наричат Свети Николай "Saant Nikolaus" и си раздават подаръци за Рождество Христово (Коледа) в негова чест. На английските, немските и френските заселници също им харесва идеята за подаръ

40

болшевик

преди 6 месеца

Аз вярвам само в руския Дядо Мраз.

39

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен 56 и това Е ЖИВАТА ИСТИНА !!! БРАВО на не ми стинаха символите ( 57пост) за да пробължа и това което Вие пишите

38

Анонимен

преди 6 месеца

Странно е че ,че българите (повечето )не знаят това което си е действителност ! Това си е чиста истина която и руснаците я признават ! Помня още в 1966 (ученик в първи клас )на въпрос от къде се е взел този дядо Мраз господин учителя каза - тази идея идва от Турция и по нататък е както в текста по горе! Просто руснаците я правят като жива приказка който също са биле гладни или бедни и това е им давало надежда за по- добър живот

37

Анонимен

преди 6 месеца

Ами Дядо Коледа, всъщност е Св. Никола. Той е подарявал подаръци. А и е в буквалния превод. Св. Никола е погребан близо до древния град Ефес, сега се намира около Кушадасъ. Та не е до вяра. Истина е.

36

Траян

преди 6 месеца

Off-topic. Абе, хора, били ли сте с туркиня? Виждах се с една сестра от ВМА преди година. Жената беше по-дива и от Джена Джемисон. Раздаваше се на макс и страшно се подмокряше. Сама си искаше отзад. На някакво изключение ли попаднах или да се изселвам в Турция?

35

Христо Христов

преди 6 месеца

Дедо ви Коледа е американска езическа измислица. Успешен опит да се комерсиялизира християнството.