35

Ctct

преди 9 месеца

Не че нещо ама абсолютно същото го учим и в българските учебници. Просто някой трябва да чете.

34

Анонимен

преди 9 месеца

Да ...Цар Симеон хубаво е повлиял на византийците....

33

bl

преди 9 месеца

Стига вече тези недомислици за "създаване на азбуката от Кирил и Методий". Възникването на дадена писменост е исторически и културен еволюционен процес, който отнема векове.Единствено в България има приемственост между Линеен А, Линеен Б, Глаголица и Кирилица, което доказва че тези процеси се осъществяват изключително в България.В най-добрия случай Кирил и Методий леко са осъвременили кирилицата. Подобно осъвременяване има през 20 век, но на никой казва че кирилицата е на 100 години.

32

Анонимен

преди 9 месеца

Подаряваш азбука, получаваш и влияние. Ясно е чий ууиии са лапали българите навремето

31

Анонимен

преди 9 месеца

Ако не е била Византия, българите щяха да приемат исляма и сега щяха да са супер сила на 5 континента

30

Анонимен

преди 9 месеца

И кое от написаното в техния учебник е лъжа? Това, че на някои хора не им харесва българската история, не осначава да се изопачи истината за миналото.

29

Анонимен

преди 9 месеца

Братята родени в Тессалоники чисто гръцки род и изпратени от Византиския император.Това е историческата истина колкото и да лъжат псевдоисторичите

28

Анонимен

преди 9 месеца

Азбуката не е ,,създадена " в Солун.А е писана далеч в Азия в някъв манастир .Където са били замонашени братята Кирил и Методий По право само единия.Глупостта на Путин се повтаря от глупостта на Копейкин И двамата не зачитат историята.

27

Анонимен

преди 9 месеца

Не знам що за гордост ни клати, освен византийска. България е лошо седнала на оная работа на дедо византиец. И това било повод за гордост. Май наистина сме нискоинтелигентен народ, дето като го наплюеш си мисли че дъжд го вали.

26

Анонимен

преди 9 месеца

До 29....Путин не е прав.Защото пропуща период от историята.От създаването на азбуката от Кирил и Методий До нейното усъвършенстване и книгописа е и разпространение.А това се случва в България.След близо 30 години период.Путин просто не е знаел , че е имало България тогава.А Рус е била княжество .Едно от многото в Азия.

25

Анонимен

преди 9 месеца

В крайна сметка путин е прав азбуката идва от сегашна македония , тогава византия

24

Анонимен

преди 9 месеца

А има ли сведения тогава , по време на Кирил и Методи , да е имало название ,,славяни".Защото чувам , че името ,,славяни " излиза далеч по късно.Тогава за чии са писали новата азбука братята Кирил и Методий.Ако са били византийци?

23

Анонимен

преди 9 месеца

Кой е император Ростислав,звучи славянско и Михаил звучи славянско,но тогава по това време не са били императори,а василевси в Византийската държава,освен това БПЦ е призната като първа след Константинополската и то от нея,че как така в период на толкова много време цели 855 год. не била призната с томос друга първоначална християнска църква освен основните няколко и двете православна и католическа църкви,които пък искали да наложат тяхната писменос,а кой им писал писменост,Константин Кирил ли.

22

Реалист

преди 9 месеца

Византийска империя, Византия или Източна Римска империя с главен административен център и столица е Константинопол, днешен Истанбул! Не Гърция. Гърците и те си измислят идентичност като нас и макетата. Нито макетата имат нещо общо с дравните македонци, нита гърците с Византия и Елада. Аман от исторически фантазьори!

21

Анонимен

преди 9 месеца

Несмислено е национален празник да бъде празника ни на буквите и азбуката.Трабва би било да е начало на нещо.И тогава сме говорили български.Просто сме сменили начина на писане.И толкоз.Това ли трябва да е начало на нещо грандиозно.Или пък датата 3 март.Какво грандиозно се е случило тогава Българите пак не сме имали нито държава ,.нито независимост.

20

Анонимен

преди 9 месеца

Учебникът бил само един?? 11милиона деца?? И най накрая в САЩ трябвали години да се промени закон. На бълнуване ми прилича. Какво иска до каже??

19

Анонимен

преди 9 месеца

хаха,още едно даказатерство че кирил и методи са византийци

18

Мнение

преди 9 месеца

Въвеждайте латиницата и да приключваве с фалшивата гордост на делото на двама византийци. Чудо голямо, писменост ни били дали. Ако не бяха те, други щяха да ни дадат писменост и по-добра даже. Кирилица-мирилица. Не знаеш ли английски си за никъде!

17

Анонимен

преди 9 месеца

Не съм за 24 май да се празнува за нац. празник Но не съм и за 3 март .Защото България не е била държава за да бъде ,,освободена".Ако празнуваме началото на новата ни държава , то трябва да е 22 септември.

16

bl

преди 9 месеца

За другото не знам, но просто трябва да се уточни че сегашна Гърция не е правоприемник и няма нищо общо с Източната Римска Империя, наречена с измисленото име Византия.