13

Вуйчо Ваньо

преди 3 години

Не ли бая сделки с вещи втора употреба да са под прицела на клатуккурците от НАП?!?Значи аз като съм купил нова стока съм платил ДДС, този който ми я е продал е платил данък печалба, и като реша да я продам НАП ще ме обложи пак.Тройно облагане за една и съща стока.Браво Байче - чудят се откъде и как да ни крадат.

12

Елемаг

преди 3 години

Добър ден.Всъшност това не е новост или просто в тая медия са в каменната ера още.За разлика от цензурата и обаче.Това с облагането е от години.Значи до 10 000 може физическо лице на година да продаде без да се облага.Над 10 000 вече влиза в очите на НАП.Иначе всички,които са по ДДС и изпращат пратки за суми се облагат директно с 20% ДДС ,когато отсрещната страна предаде сумата и така е отдавна.Кое е новото не разбрах?Само да си пишем.

11

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 8Защото не реализират никакви печалби, спрямо "останалите".Аз рабтотя във финансовия сектро и там го разбирам. Правим по 3 млн. лева на година след разходите. Може да си позволим сметки и прочие. Но изискванията са същите за някой, дето прави 500 лева. Той не може да си позволи това. И какво? *** от на сиромаха хляба? С какво е "общественото благо"? А и онзи плаща по-висок процент данъци. Това пак ли е "правилно"?

10

неандерталец

преди 3 години

Все пак, едно е да продадеш инцидентно стара вещ, друго е "да припечелваш" редовно, както иска този човек. Той иска да припечелва, което е дефакто бизнесче.

9

Киро Рамбото

преди 3 години

Колко души пък са тия, които печелят "стотици хиляди" от платформа за безплатни обяви?

8

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 6Кое му е правилното от морална гледан точка? А Направя 500 лева от продажба на стари вещи, ще трябва да дам 150-60 като данъци, псоле ще трябва да популвам декларации и глупсоти, счетоводство и не знам си кво. Ами то по-добре да си запаля старите вещи или да ги продавам тройно. На тея неща, данъците вече са им платени.

7

Анонимен

преди 3 години

Като идея е абсолютно правилно - щом останалите плащат данъци, защо една определена групичка хора да не плащат?Друг е въпроса как ще стане на практика и дали типично по български няма да се опорочи.

6

Анонимен

преди 3 години

Затова само през странични канали, среща на живо и това е. Това с 200-та телефона е глупост. Една приятелка я погнаха, защото продаваш гривнички и други накити, за по 3-4 лева, а на нея и излизаха по 1 лева. Продаваше макс 5 на седмица. И изведнъж НАП реши, че 650 лева са ОГРОМЕН приход за година, набичиха и 200 лева такси, даде още 120 за счетоводител и накрая остана със 100 лева печалба ... КО?

5

Анонимен

преди 3 години

Ами правилно! След като извършват търговия е нужно да декларират. Ако ще и гребена на прапрабаба си да продават.

4

Мнение

преди 3 години

Уточнявайте, че това трябва да важи само за юридически лица, защото всичко, което продават физическите лица вече трябва да е обложено с данък по един или друг начин, в близкото или далечно минало.

3

Анонимен

преди 3 години

A ще се прецели ли в няколко големи софтуерни компании, които изкарват труда за стотици милкиони, дори милиарди, но единственото кеото плащат е с по 1500 лева повече на работник и купуват фитнес карти? Или лобито е много силно?Дай да тарашим и то не с 10, ами с 15% някой, че изкарал 200 лева.

2

българка

преди 3 години

А от Бойковите чекмеджета с колко олеква хазната ?!?! А от фолк-певците, от Лукойл, от Прокопиев, от Доган-сарай, от Пеевски - там с колко олеква хазната ? Тях КОГА ще ги проверите ?!?!

1

Анонимен

преди 3 години

Нападжиите лъжат, че правят разлика между продажби с търговска цел и лични продажби на хора, които искат да се освободят от определени собствени вещи. Всяка продажба, до която се докопат, ще бъде включена в декларацията, която ще ви предоставят служебно от НАП, а вие сте били имали възможност после да направите корекции. Не са приели никакъв критерий, по който да различават едните продажби от другите - нито определен брой продажби, нито какъвто и да било друг. Просто искат повече пари.