86

Анонимен

преди 16 години

Въпросът ти беше как се празнува Трифон Зарезан .Трифон Зарезан е народен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Празникът се среща още като Зарезановден. Всеки лозар отрязва няколко пръчки или три корена и полива отрязаното място с вино. Аз лично предпочитам да празнувам булгарски празник същестуващ от много години а не някакви католически измислици . Мисля че отогвори ми по въпроса ти е задоволителен.

85

евЗЕНи

преди 16 години

може да ме турите в категорията на мразячите. има доста по-важни причини - в САЩ поне го празнуват чрез лудо пазаруване на картички, цветя и шоколад. Първите две имат ужасен ефект на околната среда (цветята специално и на здравето - повечето рози се внасят от Еквадор и много от отглеждащите ги страдат от много заболявания предизвикани от химикалите), а какаото за повечето шоколад идва от ДЕТСКИ РОБСКИ труд в Бряг на Слоновата Кост.Така че за тези от вас, които по необесиними за мен причини искат да празнуват още един нелеп КАТОЛИЧЕСКИ празник в БГ - ако случайно там вече се намира "Fair Trade" шоколад (т.е. гарантиращ че не идва от труда на отвлечени, продадени и малтретирани деца) - поне пробвайте тази опция. И наблегнете на кокичета и минзухари, които вече са излезли чувам.Най добре - празнувайте си Трифон Зарезан, както се полага! :-)

84

Тя

преди 16 години

Браво,страхотно го каза,направо ми взе думите изпод пръстите.

83

отец Михаил

преди 16 години

О ПРАВОСЛАВНИ БЪРГАРИНО ТАЧИ СВОЯ РОД,ЕЗИК И СВОИТЕ ПРАЗНИЦИ. СТИГА ЧУЖДОПОКЛОНИЧЕСТВО И ЧУЖДОВЕРИЕ . НАШИТЕ ПРАЗНИЦИ СА ОТ ВЕКОВЕ ДА СИ ГИ ПОЧИТАМЕ БРАТЯ.

82

ВАЛЕТО

преди 16 години

ПРОСТОТИИ,КАТО ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ПРОСТОТИИ.ЗАЩО ТРЯБВА ДА ЧАКАМ 14.02.,ЧЕ ДА КАЖА НА ЛЮБИМИЯ ЧОВЕК,ЧЕ ГО ОБИЧАМ?ПРАЗНИК НА ВЛЮБЕНИТЕ Е ВСЕКИ БОЖИ ДЕН.

81

mai

преди 16 години

kato se setq 4e predi mnogo godini sklu4ih taen brak i to to4no na tozi den , bez dori da se setq 4e e sv. valentin,ama dobre si spomnqm 4e be6e adski studeno i za parvi pat bqh oblqkla roklq,braka sled dve godini zavar6i tragi4no, mrazq tozi den egati tapotiqta den na vlubenite.

80

Антонов

преди 16 години

На 14 Февруари 869 г. в Рим умира Свети Кирил Философ. Срамно е за един Българин да не тачи този светец, а да се *** с някакъв си Валентин. О, българино, поради что се срамиш ?

79

nana

преди 16 години

v pravoslavnia kalendar se otbeliazva mu4enitza Valentina - na 10 fevruari.Valentin e katoli4eski svetetz, a trufon e na 1.fevruari po nov stil i na 14 po star,taka 4e da givee kupona.

78

Валентин

преди 16 години

Всеки има право да празнува каквото си ще и както си ще,стига да не пречи и не натрапва на другите идеите си,както правят хомосексуалистите.Аз съм католик и си празнувам Св.Валентин,а комуто харесва,нека си празнува Трифон Зарезан и да стане жив зян!...))

77

eti

преди 16 години

напълно подкрепям 75 и мога да добавя и друго - всички тия сърчица, балончета и не знам си какви пухени простотии са ми много гнусни. много повече бих се изкефила, ако гаджето ми просто е решил един ден да ми донесе роза, прибирайки се от работа. е така без повод. като казах роза се сетих и за цветята по празниците - 8 март, 15 септември, 14 февруари (разбира се), че защо не и задушниците - ми ужасни са. свехнали, смачкани остатъци на безумно високи цени, защото в ясно, че ще се продадат. другият вариант са скъпите бутици. ми ако някой ми подари букет за 70 лв ще се ядосам.и двамата с гаджето ми нямаме намерение да празнуваме. само мога да се изсмея на някой, който реши, че е защото не се обичаме :)

76

Вишничка

преди 16 години

за българина всеки ден е зарезан,а за Трифоня са два по старому и по новому,ако си спомняш пак имаше дискусия,но нямаше противници.Дай на българина политика,той от празници не отбира,така че мила сега някой ще ти обясни надълго и нашироко как си подрязва лозата на третия етаж,и после на комшията отива да помогне в подрязването на неговата пръчка и ей такива щуротии за подрязването и прочие.А за мен мила си е чисто 'отрязване' по нашенски с петдесетградусовка и маринована туршия.Та затуй и Празника на Влюбените поражда такъв спор,тъй като Трифон зарязания е един отминал стар обичай,от който ни е останал само наздравицата.Дано да получиш по-компетентна помощ,а моя съвет е да се целуваш,не да пиеш...

75

Антонов

преди 16 години

Истината е, че само хората, които уважават българското, честват българските празници.Хората, които честват Св. Валентин са чуждопоклонници и католически подлизурковци (въпреки че повечето не знаят, че Св. Валентин е католически празник, което ги прави пълни простаци)Защо не честваме и Хелоуиин вместо Димитровден и Св. Патрик вместо Никулден, а?Накрая ще честваме 4-и юли вместо 3-и март.

74

Момиче

преди 16 години

А как се чества Трифон Зарезан? Трябва да се напия ли, какво..Някой, който го празнува да обясни ;)

73

уф

преди 16 години

Опитва се да обясни (може би твърде сложно за някои), че да си против нещо, само защото теб лично не те засяга, или не си в съответната житейска ситуация или настроение за да те засяга-е дребно и ограничено. И аз се наслушах в аргументацията на какви ли не философи с "различен от масовия" поглед върху всичко, много неща. Истината е, че тези хора просто нямат как да се приобщят към това настроение. Както каза някой-всеки празник е такъв когато го усетиш, а не когато го видиш в календара. Повечето аргументи "против" са само оправдания да не се напънеш и да измислиш нещо интересно, с което да отбележиш различно един ден. Ама защо трябвало точно днес, не можело ли винаги? Ами може, но не е много сигурно, че тези, които твърдят как "трябва винаги да показваме любовта" наистина го правят. НЕ, не го правят, но когато трябва да се аргументират против-тогава се сещат за тази теза. Защо трябвало да се ходи някъде, да правим като всички и т.н.-ние сме различни. Да, различни сте с това, че разваляте настроението на положително настроени хора. Тези които се чувстват глупаво всъщност ИЗБИРАТ да се чувстват така. Защото ако съм на заведение и ми е весело-фактът, че "някакви *** точно днес са се сетили да отидат" няма да ме притесни особено. Ами аз и на 12 февруари ходя на заведение и тогава има ***, които са се сетили. Няма угодия за мрънкащите, мързеливи, инертни и не-емоционални негативисти. На тях и Господ лично да слезе да им прави празник-те ще обяснят, как и без това ще ходят след време в рая и ще се срещат с него, така че защо точно днес и т.н. и т.н....

72

Антонов

преди 16 години

Проблемът на хората, които честват Св. Валентин е, че не честват българските празници като Трифон Зарезан.

71

Момиче

преди 16 години

Не е важно какъв по народност е празника! а ЗА КАКВО е! Щом е за стойносно нещо,какво пречи. Аман от тесногърди хора

70

MayDay

преди 16 години

АХАХАХАХ звездите светят на 14 за влюбените бе ейййййй загубени :)))) абе брат, евала, че утре ще подариш червен балон и червени прашки на "жената на живота ти" ама не се ли престараваш малко? Според мен 14 Февруари трябва да е празник на ОТБИТИЯ НОМЕР! :)))) Ако си влюбен в някоя мацка, кво чакаш 14-ти да и подариш балон? Покани я на вечеря още днеска бе мухъл! ако пък си имаш вече жена, обичате се и т.н., ами заведи я на вечеря днес бе! Хем места ще има, хем ще е по-евтино ;)

69

Alkoholika

преди 16 години

На 14 февруари е Трифон Зарезан - традиционен източноправославен БЪЛГАРАСКИ празник!!!!!Не се кланяйте на папата,католиците и свети Валентин

68

Момиче

преди 16 години

И аз,като съм нямала мъж до мен-и аз не харесвах Св.Валентин. Стоях си и се самосъжалявах и тайно завиждах на всички други жени.Сега не е така и с нетърпение го чакам. Искам си сърцето,което пее I love you... искам си бялата овца с надпис Обичам те, искам си бижуто,искам си Него.Това е празник на Любовта. Как може да се мрази празника на Любовта? Значи и самото чувство го мразите...

67

Антонов

преди 16 години

Дълго си писал(а) псевдонаучни неща.Никой не може да те спре да честваш Св. Валентин, да слушаш чалга, да участваш в сатаниски окулти, ако искаш.Но не се учудвай, ако след 20 г ние ,българите, изчезнем от лицето на Земата, не заради демографският срив, а заради пагубното влияние на медиите.