42

Анонимен

преди 3 години

До АнонименРусия има партриарх много отдавна от около 8-9 век,веднага след България и доста преди да се появи Киприян,българската княгиня Елена(Елена-Олга) е внучка на княз Борис 1 и се омъжва за руския княз Игор,тя въвежда християнизацията в Русия и столицата на Русия - Киев,тя поддържа връзки с Византия и България,въвежда книжнината,образованието,християнизацията и строи,а българина Киприян,който е руски патриарх,само поддържа и увеличава ролята на църквата и образованието в Русия.

41

Василлис Аргирос

преди 3 години

КИПРИАНОС Е ГРЪЦКО ИМЕ !КАКАВ ''БЪЛГАРИН''' Е ТОВА ??ГРИГОРИИАС ЦАМБЛАКОС Е СЪЩО ОТ ГРЪЦКО ОНОМАСТИКА..СУПЕР ГРЪЦКО ИМЕ !КАКВИ СА ТЕЗИ '''БЪЛГАРИ'''' , ТОВА СА ГЪРЦИ . ГРЪЦКИ ПАТРИОТИ И НАЦИОНАЛИСТИ НА РОМЕЙСКИЯ КРАТОС .АКО ТЕЗИ СА '''''БЪЛГАРИ''''' , ХА -- ЗДРАВЕ МУ КАЖИ НА ЛОГИКАТА И ПОРЯДЪКА , И СВЕТОВНАТА КУЛТУРА .

40

Караваджо

преди 3 години

До Ангелос Минджаклис:Виж брате. прочети писанието ,,За Произходът на Днешните Гърци'' което е писано няколко стотин години назад,и после говори,*** албанска.

39

Анонимен

преди 3 години

47 Какво може да сътвори невежа, с махмурлук,който не е хващал книга в живота си, рано сутрин. По-добре вдигни копитото си от клавиатурата.Можеш да помолиш някой да ти прочете нещо за Стара България, кубратовите българи, но от древни византийски хроники, ако не вярваш на днешните.

38

Анонимен

преди 3 години

Ха,ха,ха, какво ще каже сега джуджето Путин, откъде е дошла Кирилицата в Русия, според него, от северомакедонските земи?!За сведение, първият патриарх на Киевска Рус, преди държавата Русия да се появи на картата, е бил българинът Киприян, от търновския род в България-този на Григорий Цамблак.

37

Анонимен

преди 3 години

40 Св.св.Кирил и Методий са били византийски служители. Като такива, са ползвали гръцки, латински и български. По заръка на византийския император, за да християнизират неплавославните в Европа, създават глаголицата, която в българската държава, под покровителството на българския цар Борис I се преобразува в кирилица, удобна за всички българи от Фанагория до Драч и цяла Македония, където се е простирала българската държава. Защо точно те, ами защото старобългарският им е бил майчин език.

36

Анонимен

преди 3 години

Пълно е със северни ***. Представят се за гърци сърби, мамка им гнусна.

35

Анонимен

преди 3 години

При посещението си в България, папата призна, че от Средновековна Бъргария ,"страната на духа", през 9 век,към много народи тръгват, кирилицата и заедно с нея преведената,за първи път,на разбираем църковно старобългарски език византийска църковна книжнина и по този начин се разпространява христянството. Русия и Сърбия не са били държави на географската карта тогава.

34

До 36

преди 3 години

Тази територия винаги е била Ария, името България идва с малък фалш, правилно е БА. ЛГ. АРИЯ....... БА е най главния бог в египетската митология, а АРИЯ е името на нашата днешна територия.

33

Анонимен

преди 3 години

Да не беше българският цар Борис I Михаил Покръстител, който приема радушно учениците на Св.Кирил и Методий, нямаше да има Кирилица, на която сега пишат милиони. Първо е създадена глаголицата, кото е ползвано местно, солунско наречие, регион в който живеят българи, която в българските дворци и манастири е преобразувана в кирилица, по благоволениета на българския цар, в държавата България.Как тока, това наречие е разбираемо и в Преслав, Търново, ами защото е български език, затова.

32

Анонимен

преди 3 години

И тоя византиския Кирил носи името на Кирил Александийски, палача на александиската библиотека, филма АГОРА е забранен от Ватикана сигурно има защо, затов немисля че Кирил и Методи са безгрешни и най малко ние българите трябва да се гордеем с тях, преди всичко те са и работят за тогавашния Световен ред...

31

Анонимен

преди 3 години

Кирил и Методий са били гърци родени в Тессалоникй и с заповед на византийския император саздали славянската азбука.стига ще лъгали и вулгарите и монкетата

30

Югозападен

преди 3 години

Защо да продължава работата в историческата комисия,след като три години нищо не могат да договорят?Достойната позиция е България да се оттегли от преговорите.Факт е,че няма читав път София-Скопие?Факт ли е,че антибългарската истерия,финансирана от една голяма страна продължава над 75год. вече?

29

Анонимен

преди 3 години

Или го цитирайте както трябва или напишете собствено мнение: това трябвало в заглавието е абсолютно манипулативно

28

Ангелос Ангелис

преди 3 години

Вие така наречените '''българи'''' сте МНОООГО КРИВИ И КРАДЛИВИ ХОРА.ЩЕ ЯДЕТЕ ГОЛЯМ БОЙ ..КОНСТАНТИНОС МЕГАС Е КРЪВЕН ЕЛЛИН..МАЙКА МУ --ХЕЛЕНИ (ЕЛЕНА) Е 100 ПРОЦЕНТА ГЪРКИНЯ ОТ РОД от НИКЕЯ .ВИЕ НЯМАТЕ КУЛТУРА И ПРЕСТИЖ..ВИЕ НЯМАТЕ ТЕЖЕСТ ...БЪЛГАРИ НЯМА ОТ ХИЛЯДА СТО И ПЕДЕСЕТ ГОДИНИ = ОТ 870 ГОДИНА !ПРАБЪЛГАРОС СА БИЛИ УНИЩОЖЕНИ , ДНЕШНИТЕ СТЕ МИКСОС МЕЖДУ ГЪРЦИ И БАЛКАНСКИ СЛАВЯНИ .КАДЕ Е КРУМ..КАДЕ Е ОМУРТАГ, КАДЕ Е АСПАРАХ, КАДЕ Е КУБРАТ ?ММ , ТАТАРИ ?

27

Анонимен

преди 3 години

Само другарят Путин може да разреши този казус.Попитайте го на какъв език говорят руснаците днес,и той ще ви каже всичко.Като започне от инвазията на московеца Иван който се е славил че бил германец и пряк потомък на римските цезари срещу българите от Казан,и се стигне до земите близки до днешен Иран и Индия. Та да не би всички да са говорели ,,македонски'' по онези земи? Когато по време на кримската война дошли казаците и кавказците са казвали. И ние сме българи като вас,и ние говорим български

26

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 26Ако не се лъжа, Климент и Наум прави съвременната кирилица от глаголицата на Кирил, като заменя 16 гръцки букви с латински и 10 гръцки с нови български букви. И съкращава глаголицата от 44 букви на 30-33 букви. Някои отпадат после.

25

Анонимен

преди 3 години

В библиотеката на Ватикана е най-старата книга на кирилица - Ватиканското евангелие от началото на 10 в. около 910 г. на старобългарски език и е препис на превод на Кирил направен преди да бъде изгонен от Моравия 50-60 г. по-рано но вече починал. Заев какво може да покаже на "македонски" ???

24

до 12 Ангелос

преди 3 години

Защо смяташ,че имената ни са гръцки?Имаме имена на християнски светци,но те не са гърци по произход.Гърците смятат ,че православието е гръцко.Това просто не е вярно.Само ,че моля ,първите апостоли ,и тези които са разпространявали православието не са гърци,и нищо не е започнало от Гърция.Император Константин не е грък,а тракиец също и майка му Елена.В Източната Римска Империя са живели гърци,но са живели и траки ,доста преди гърците.Днешния български ген е на траки и прабългари.Бъркате славянски

23

Да

преди 3 години

Македонци, тракийци,кавказци, скандинавци, баваррци... - хора, населяващи географска област ! За да се говори за народност или нация, трябва да има неща, които обединяват единствено тях, и ги правят различни от останалите - култура, традиции, език, фолклор и др. - например арменци, турци, българи, руснаци,англичани, албанци, шведи и т.н. ! А на тия нашите югозападни съседи даже църквата им е българска, но въпреки това сме ги оставили да се самоопределят... , но не и да крадат идентичността ни !