67

Питанката

преди 3 години

Интересно за какво ни е супер компютър, когато представител от Математическия факултет на БАН в НОЩ ни говори само за шарани и подобни глупости? За какво ще се ползва? Единственото приложение, което могат да му измислят управляващите е за фалшификации на протоколи на изборите.

66

Тъп

преди 3 години

Пак е нагласено някой да вземе пари за нещо. След като и Плевненлиев е там, има голям гювеч.

65

1

преди 3 години

Навремето, кабинетът на Тройната коалиция закупи компютър, който тогава е без аналог в Източна Европа. Българският суперкомпютър от 2008г. е произведен от лидера в този специфичен бизнес IBM и е от серията Blue Gene. Машината носи името Дълбока мисъл и тогава е сред стоте най-бързи в света.Тогава придобивката бе тържествено открита от министър-председателя Сергей Станишев. Цената на компютъра е била 5.4 млн. лв.

64

Анонимен

преди 3 години

А сега къде Домус ага ще снима "Откраднат живот"? То и без това друго не остана за крадене

63

Ама

преди 3 години

За чий ни е? Кво че сметат толко ?

62

2

преди 3 години

кабинетът Борисов се кани да плати 18 мнл. евро или 35,2 млн. лв. за нов суперкомпютър. От тях 12 млн. евро (23,5 млн. лв.) ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите от ЕС. Освен сумата за оборудването България ще трябва да осигури и сграда за центъра. Възникват въпроси. Каква е съдбата на машината от 2008г.? Има ли реална необходимост от закупуването на нова, при това на пъти по- висока цена

61

бай Миле

преди 3 години

Мхм... някой ще цъка най-скъпия пасианс..

60

Анонимен

преди 3 години

До Ушко ПодслушкоИ като ги сложат какво? Досега само на ББ излизат записи. Та, кой подслушва? От време на време "червените"сами си пускат автозаписи. "Как се правят избори в Сливен" и видео "Бой в централата на БСП". "Лиани" и другите май бяха на костовистите.

59

Анонимен

преди 3 години

Баце да не би да има план да копа биткойни с този компютър?

58

3

преди 3 години

Засега никъде не се споменава за съдбата на Дълбоката мисъл Не е ясно дали новата инвестиция е крайно необходима предвид наличието на техника, която има общо 8192 микропроцесора със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда. Възможна ли е модификацията на наличната апаратура и могат ли да бъдат спестени тези пари от бюджета? С въпросните 23,5 млн. лв. например биха могли да се покрият много от задълженията на държавните болници

57

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен 55Не знам за гербавите, но за суперкомпютъра Blue genes на IBM, инсталиран на гърба Пощ.палата в София 2008-*** знам. При"тройните"! 127-мо място тогава в класацията по мощност в света и 1-ви на балканите. Чак 2010г. направиха конкурси и започнаха да го ползват. И не знам колко ефективно. На гол тумбак, чифте пищови май бе приказката. Сега е в технопарка и с евро средства. Та, коментирай още" гербавите". Поне ако вземат комисионни се знае за какво. А не като за "вълните"Чирпан-Ст.З .

56

Анонимен

преди 3 години

The hosting sites will be located in Sofia (Bulgaria), Ostrava (Czechia), Kajaani (Finland), Bologna (Italy), Bissen (Luxembourg), Minho (Portugal), Maribor (Slovenia), and Barcelona (Spain).Хората имат политика за развитие на регионите и си ги строят в провинцията, но не и в България, където всичко се обезлюдява и всяка една инвестиция е в София...

55

Сезонна вирусология

преди 3 години

За да има успех един проект добре е да се започне с изграждане на ПОДПОРНА СТЕНА , а не с първа копка...... поне край морето така практикуваме !!!

54

sdf

преди 3 години

Плевналията е копа коини и етери с този комп. Помпат се здраво обществени пари.

53

Анонимен

преди 3 години

Ще си построим компютър, за който нямаме задачи за решаване...А истианата е, че ако имаш задачи за решаване, с талантливи програмисти - изчислителната мощ ти е най-малкия проблем. Колкото по-калпаво е написан един софтуер, толкова повече хардуер изисква.

52

Анонимен

преди 3 години

Някой е излъгал Тиквун, че може да складира биткойни в чекмеджето при кюлчетата и той веднага е поръчал супер компютър да копа!

51

Анонимен

преди 3 години

Тази година петабайти, догодина - цял бай ти Тошо!

50

тато

преди 3 години

Този суперкомпютър май трябваше да заработи до края на 2019 година. Така обещаваше Мария Габриел докато беше еврокомисарка на дегитализацията. Сега от една година е еврокомисарка в друга област. Японците тази година пуснаха в действие суперкомпютър с над 500 петафлопа, а бат Бойко се хвали, че щял след година- две да пусне суперкомпютър от 5 петафлопа.Мисирките да си прегледат репортажите от край на 2018 година за суперкомпютъра

49

11

преди 3 години

Много бавен тоз компютър - милиарди операции за час стигат само за игра на табла и то с ниска резолюция, че ще даде фира.

48

Анонимен

преди 3 години

"В рамките на час може да направи милиарди операции"Що пишат глупости? Домашния ми компютър, който е одъртял и се ползва само за нет, умряла от гъдел i5-чка: 4 ядра по 3.3GHz, тоест 13.2 милиарда(!) операции(!) в секунда(!!!).А они пишат - за час можело и да удари милиард. Един. Аер бегай оттука.