66

Анонимен

преди 4 години

До 80Има действащ договор за транзит през наша територия на газ с входна точка Румъния, договора действа до края на 2029 година, руската страна до този момент не е поискала официално неговото прекратяване, за какъв арбитраж ми говориш, просто плащанията по него се дължат, и пак по него трябва да ни доставят газ с входна точка Румъния, толкова или спазват договора или плащат ! за какви насрещни искове ми говориш ?

65

Анонимен

преди 4 години

До 73 Как да реагира спрямо стария договор решава единствено българското правителство. Такива въпроси се решават или чрез съдебен арбитраж или по взаимно съгласие. Ако бг правителството потърси арбитраж, рискува да получи насрещни искове за неустойки. Даже накрая да получи нещо, след 2029 г. няма да получава нищо. Вие крайнобесните си въобразявате, че може да притискате Русия (да "напляскате руснаците"), вследствие на което ние само губим - и то огромни суми - всички проекти ни заобикалят и ние се превръщаме в африкански бантустан.Не, мерси.

64

Гошо

преди 4 години

До Анонимен По втората тръба на Турски поток може да се подадат 15,5 млрд.м3/год природен газ ПрГ. Необходимото количество за БГ е 3 млрд.м3 за зимния сезон и около 1.5 млрд.м3 за останалите сезони. Добавяме още 8-9 млрд.м3 за Сърбия и Унгария в зависимост от степента на компримиране на газа, така че остават още 3 млрд.м3 неизползвани. За Австрия? Или за Банкя? Г-н премиер, наистина ли се готвите да вземете този газ за БГ-Сърбия-Унгария, или това е поредната банкянска пръ.д.ня?

63

Честито на русофилит

преди 4 години

Конгресс США утвердил санкции против компаний, причастных к постройке "Северного потока-2" и "Турецкого потока"

62

Анонимен

преди 4 години

До 74Избора на трасето няма нищо общо с хъба, просто по трасето на ЮП доста хора изкупиха земя с идеята да спечелат и сега тая земя им седи така, та се чудят каква далавера да направят, това е истината, а относно транзита, ами ние и в момента имаме действащ договор за транзит и то не за 2- пъти повече газ, както отдоло някой е написал, а за близо 3 пъти и този д-р е до края на 2029 година, плащанията по него се дължат независимо от реално транзитираните количества

61

Анонимен

преди 4 години

До ИНСАЙДЕРЩе начислява транзитни такси ако има мющурии за руския газ. Такива в Европа стават все по-малко. Никой не иска да подписва дългосрочни договори с Русия за години напред защото това се оказа огромно прецакване за всички дето сключиха такива договори в това число и България. За да си конкурентноспособен във всеки един момент покупките на газ трябва да стават през борсата а не с такива мошенически договори като тия на Газпром.

60

Ахмед Яшаров

преди 4 години

Турски Поток е само за Турките - 18 миларда кубика газ. За ПраБългарите няма да има втора тръба !!РУСИЯ НЯМА ДА СТРОЙ ВТОРА ТРЪБА ВЪВ ЧЕРНО МОРЕ !!ТОВА ГО КАЗА ПУТИН ПРЕДИ 40 МИНУТИ !...С УКРАИНА ЩЕ СЕ РАБЕРЪТ ЗА ДВЕТЕ ЗАПАДНИ ТРЪБИ -ПО НАПРАВЛЕНИЕ >>ЗАПАД>>НАПРАВЛЕНИЕ ЮГ..ЗА БГ , СЕ ЗАКРИВА !ГЪРЦИЯ Е ДОГОВОРИЛА ДА ПОЛУЧАВА ГАЗ ПО НОВАТА ТРЪБА ОТ ТУРЦИЯ ., И ДА ДАВА НА СЕВЕРЕН ФИРОМ...САМО Прабългарите оставате без газ !

59

Анонимен

преди 4 години

До 71 Въпросите, които поставяш могат да се отнесат единствено към българското правителство. Бг правителството иска да прави газов хъб, което означава пренос не само на руски газ, но и на азерски и американски. Другото, което казваш е "ако баба беше трамвай, аз щях да съм тролейбус". И защо Боко изсипва 1,2 млрд за газопровода, питай самия него. Едва ли той би задействал проекта, ако няма определени уговорки по въпроса.Плюс това за нас това е последен шанс да печелим от транзит на газ и да не бъдем заобикаляни от големите проекти

58

Анонимен

преди 4 години

До 65 Казваш "Защото всичко е една голяма корупционна схема, обслужваща руските интереси" - Професор Каскетски, няма да е зле да си понапрегнеш бавнозагревающите реотани и да ни докажеш с факти и аргументи " голяма корупционна схема, обслужваща руските интереси". Навремето ние се отказахме от ЮП, но Ердоган веднага се съгласи,с което ни направи на ***. Боко твърди, че газопровода по ЮП щял да струва един милиард повече, но това е газопровод с капацитет 30 млрд, а сегашният - с капацитет 15 млрд., така че това нищо не доказва.

57

Анонимен

преди 4 години

До 66Действащия в момента д-р за транзит няма нищо общо с ЮП, просто руснаците се чудят как да го махнат, никой обаче неможе да ми обясни, защо ние трябва добороволно да се откажем от него и да го заменим с друг за 2-пъти по-малко количества, отделен въпрос какво ще стане с този поток, ако нещата в Урайна или Русия се променят политически и Сърбия и Унгария започнат да си получават по старото трасе газ, тогава ще се окаже че сме изсипали 1,2 млрд $ е така за нищо

56

Анонимен

преди 4 години

До 67 турски поток е наречен по името на приемащата страна - Турция. Не разбирам защо ни занимаващ със схоластични въпроси. Турски е потокът, защото Турция ще държи кранчето на газта , което никак не е маловажно и е въпрос на геополитическа тежест, ако не си разбрал

55

Русофил

преди 4 години

Господин Макаров българите толкова могат,това е накадърна нация,слуги станаха на великите сили-те са винаги били такива.Благодарим за ОСВОБОЖДЕНИЕТО от турско робство и защото без вас нямаше да има БЪлгария,поклон пред съветските войници.

54

Анонимен

преди 4 години

Че какво му е турското на този поток бре руснаци като обикновено на един поток му се дава име от местонахождението на извора или откъдето извира как начална точка на потока,освен това може да се нарече с името където протича в по голямата си част през местността как долина известна с име като в случая такава долина е по дъното на Черно море,но вече в устието да го заустите,че да го наречете на името на устието където могат и други потоци да се влеят в туй устие как местност как ще ги различите.

53

Анонимен

преди 4 години

Тръбата обикаля, защото трябва да мине през района на Варна , където ще е газовият хъб - фиксидеята на Боко. А какво значи газов хъб - това са подземни резервоари, в които се съхраняват значителни количества резервен газ. Изобщо въпросът за трасето на газопровода е изключително от компетенцията на българското правителство, така че питанката трябва да бъде отнесена към него. Старият договор за пренос на 30 млрд куб. м газ е сключен предвид Южен поток, обаче Бг се отказва от ЮП. Бг правителството не повдига този въпрос, защото може да отнесе едни неустойки.

52

Анонимен

преди 4 години

До 64Защото всичко е една голяма корупционна схема, обслужваща руските интереси, ние имаме д-р с Газпром до 2029 за доставка и транзитиране на газ през наша територия на около 30 млрд. куб.м. и никой неможе да обясни защо този договор сега трябва да го заменим с нов с нова входна за транзитиране на 2 пъти по-малки количества и при това ние да платим изцяло за новата инфраструктура, която при това съвсем не е най-практичната , но понеже едни хора са изкупили земя по трасето на ЮП та ще обикаля)

51

Анонимен

преди 4 години

Погледнете само трасето на тази тръба на българска територия, обикаля, обикаля и накрая туп на старото трасе на ЮП, вместо да мине по най-прекия път, където между другото има нужната инфраструктура и трябва да се построят само едни 30-40 км, никой ли не си задава въпроса защо е така

50

13579

преди 4 години

Защото Борисов е послушко и ги слуша.

49

Анонимен

преди 4 години

До 56 "Стига ДАНЪК пРусия.." - Засега аз виждам единствено "данък САЩ" . Плащаме им за американскире "марици" - че чак ще ни излязат златни, че и държавни гаранции и двойно по-високи цени отколкото са в "Марица Изток-2". Сега за 8 броя Ф-16 им изсипахме 3 милиарда. Боко си направи устата американския газ да бъде субсидиран, за да ни излезе на сгода, ама не. Ще виддим и там какво чудо ще е. Засега дружбата им с тях ни излиза златна, това показват фактите.

48

Българин

преди 4 години

Напред с братска Русия!

47

Анонимен

преди 4 години

Кой го пита тоя какво мисли и на какво държи? По тази тръба ще прекарваме азерски и американски газ.